Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Nézem még ezt a TCL46 adatlapot, meg van adva, hogy -27 C fok a folyáspontja. Ez valószínű megegyezik a motorolajok szivattyúzhatósági hőmérsékletével. De ez csak sejtés.

svejk

No ennél a karnál pl. mi a az anyja kínjáért nem raktak gyárilag legalább egy O gyűrűt a belső olajtérhez? :(

nvnshmpmn

Én a kisesztergámon beszúrtam egy hornyot neki, így van rajta már O gyűrű. Érdekes, hogy nem tettek eredetileg, pedig folyt az olaj ott is.

Szedlay Pál

Itt azért nem teljesen ezt írják le.
http://www.olajinfo.hu/index.php/fogalomtar/7-mit-jelent-a-viszkozitas" TARGET=_fnew>Mit jelent a viszkozitás?

svejk

Írd ide pár mondatban ahogy én, hogy megértsük.
Linkelni én is tudnék... :)

svejk

Mondjuk az lehet hogy keverem és a W utáni szám utal a 100 C-fokos olaj viszkozitására. :(
De az majdnem biztos hogy ha a W előtti és utáni szám különbsége minél kisebb annál kevésbé változik a viszkozitása az olajnak a hőmérséklet függvényében.

svejk

Hopsz, de most nézem vissza, Empé13 nem is 5W vagy 10W hanem spinol5 és tízről írt. :([#falbav]

Akkor viszont főleg nem tudom mi a helyzet mert azokat egyáltalán nem ismerem. :(

svejk

Nohát, http://www.mol.hu/hu/vallalati_ugyfeleknek/termekek/kenoanyag_es_autoapolas/ipari_olajok/szerszamgepek_kenoolajai/mol_spinol_5_adalekolt_orsoolaj/" TARGET=_fnew>Itt van ez a Spinol5. de ha ez tényleg 9-szer hígabb mint a TCL46 akkor az már szinte gázolaj hígságú!
Ilyen kellene egy esztergába ahol max. 1500- 2000-et forog az orsó?
Hmm.... Ti tudjátok...

Szedlay Pál

Ahogyan én értelmeztem a leírást a W előtti szám azt mutatja meg milyen hidegben is használható még az olaj minél kisebb ez a szám annál jobb a kenése a mínuszokban. A W utáni pedig a magas hőmérsékletre utal, minél nagyobb ez a szám annál magasabb hőmérsékleten is megtartja a kenési tulajdonságait, de itt említik meg, hogy a túl magas érték magasabb viszkozitást jelen normál üzemi hőmérsékleten ami fogyasztás növekedéssel jár. Én így értelmeztem.
Aztán nem megsértődni![#ejnye1]

svejk

Sértődik a dalai láma... Főleg ha igazad van!  
És úgy néz ki igazad van :)

svejk

Mondom én hogy ez a Spinol 5 már szinte gázolaj.:)

A lobbanáspontja is már csak 140 fok, de ami érdekesebb számomra  hogy a folyáspontja csak -15 fok, míg a +40 C fokon 9-szer sűrűbb TCL46-é még mindig -27 fok.
Ki érti ezt???

svejk

Nekem valahogy az előző azt mutatja hogy a "fészer-esztergályosoknak", kik extrém körülmények közt hajtják gépeiket, nem valami jó ez a Spinol 5, hiszen:

-15 foknál kezd el folyni, de +40 fokon már csak 5 mm2/s a viszkozitása.

Ellenben a TCL46 már -27 fokon folyik, és +40 fokon még mindig 46 mm2/s a viszkozitása.

No most már várjunk meg egy olajkérdésben tanult fórumtársat, mert félek hülye következtetéseket vonok le.

svejk

http://www.tam-ol.hu/mit_jelent_a_folyaspont" TARGET=_fnew>Már pedig jól gondoltam mi az a folyáspont.

Gamos

Próbáltad-e már a  modulmarót?

Mellesleg az előző cégemnél a TOS esztergákba or-
só olajat tettek,  sőt még azt petróleummal higították.

svejk

Dehogy,  ilyen hidegben nem kínozzuk a gépet :)
Még a forgatóm sincs készen.
De azért ha találkozol a 8.-al feltétlen szólj!