Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

101 százalék, hogy olajhiánya van.
Tipikus viselkedés.
Megálláskor egy kissé meg is nő a hangja.

4um5b65d

Az esztergának 20 fokon kellene működnie a gyári beállításokkal, ergo a -10 fok nem jó. Valamit mindenképp csinálj vele, talán egy hígabb olaj is segítene. Vagy amint mondtál lazítasz a siklócsapágyon + olajcsere.

vadember

Nem elektromos hiba,Tos S28-as gép 3KW-os motor.Csúszócsapágyas, ezért kérdem, hogy a szorítógyűrű lazítása segíthet-e?A kontrázáson azt értem, hogy az ezres fordulatról fél másodperc alatt megáll mint amikor az ember ellenirányú forgatással leblokkolja az orsót pl. menetvágásnál.Hallani ahogy megszorul a motor kezd erőlködni ahogy megszívja a hálózatot.Persze gyorsan lekapcsolom mielőtt még az áramvédő bontana.3-4 másodper múlva megint el tud indulni és kezdődik minden előlröl.Csak 1000 feletti fordulatoknál csinálja ezt 800-al simán pörög.

000000000

Szerintem nem kéne ilyen hidegbe kínozni a gépet ha meg lazítasz rajta ahogy melegszik megnő jobban a hézag aztán pontatlan lesz.

000000000

Az áramlástani képleteket mellőzve akkor egyszerűen csak az van, hogy túl hideg van ott, és az olajod viszkozitása -10 fokon olyan nagy, hogy 1000 vagy a fölötti fordulaton elveszi az összes motorteljesítményt a fogaskerekek olajban történő működése, és ráadásul a kenő film olajréteg sem tud kialakulni a főcsapágyaknál, mert a szivattyú az előbbi okok miatt nem tudja odajuttatni azt kellő mennyiségben. Azt mondom én is, ilyen hidegben ne kínozd a géped, mert még a főorsó csapágyaidat is kinyírhatod. Vagy fűtsél be, ha van rá mód.

sasi

Néhány éve az esztergám külső hőmérséklettel azonos helyen volt. Csak úgy tudtam télen használni, ha előtte fél-háromnegyed óráig melegítettem, kis fordulaton járattam, majd egyre növeltem a fordulatszámot.  Javított a helyzeten, mikor az olajat orsóolajra cseréltem. Így a melegítési idő jelentősen csökkent.

000000000

Szívem szerint nem dolgoznék - 10 fokban , és a gépet sem nyúznám , de amit "sasi " írt azzal egyetértek , én így dolgoztam tíz évig a tokmánykulcs ráragadt a kezemre . Ha nagyon muszáj dolgoznod , akkor az olajat mindenképp cseréld le , és még a reggeli legalább fél órás fokozatos járatást se hagyd ki ,és 1000 -es fordulaton és a felett ne használd a gépet , simítani lehet 800 -as fordulaton is . Sok sikert.

s2k5ycubj

Hamár olaj,hol lehet beszerezni orsóolajat és mi hivatalos neve,stb. Van egy progress 525 esztergám és "valamilyen" olaj van benne de egy kicsi kevés. Amikor szállítottuk leengedtünk kb 40 litert belőle de még volt benne egy pár centi,nem tudom mi az optimális szint. Valakinek van infója,ill típusismerete?

zoli0302

Igazad lett haza se vittem ...eladtam

svejk

svejk

[#eljen]
Fórumtársnak?
Ugyan mennyiért?

zoli0302

Nem egy helybélinek,220e Ft ért, de nem kellett szállítanom ami a 770kg és a hóviszonyokkal számolva igen tetemes dolog lett volna.

000000000

Mi a szerszámgépekhez orsóolaj helyett , HDX 46 -ot használunk közel 15 éve  problémamentesen .
Ha már leengedtél negyven litert vissza is töltheted volna .[#nevetes1]

svejk

Szerintem mind a ketten jól jártatok.

s2k5ycubj

Visszatöltöttem! De nem tudom mi a kevés mivel nem találtam szintjelzőt és sajnos elég állat gazdája volt és azt sem tudta megmondani,hogy mikor cserélte és milyen olaj van és való bele! De még így is megérte,bár a sokadik gányolást javítom épp.