Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Ma vágnom kellett egy M10-es normál menetet. A múltkor mondtam már egyszer, hogy nem kap rá a menetmetszőm az anyagra. Akkor jött valakitől az ötlet, hogy biztos balmenetes metsző, de nem. Ma gyorsan előkaptam egy tiszta új metszőt, azzal próbáltam. az anyag átmérője mindössze 9,86 mm volt. Ehhez képest ahogy rányomtam a szegnyereggel, persze kézzel tolva, egyből kitört egy jókora darab a metsző elejéből. Nagyon mérges lettem. Mindjárt előkaptam a régit is, tüzetesebben szemügyre vettem. Abból is kitörött egy darab, azért nem kapott rá valószínűleg.
Nem értem, eddig prímán ment a menetvágás. Most mi lehet a probléma?

nvnshmpmn

Ja, Gühring metsző volt, ami eltört.

hostya

Élletörés volt a munkadarabon?

4um5b65d

Vagy nagyon fickós volt az alapanyagod, vagy csálén áll a metsző a befogóban.
Más nem okozhat ilyen hirtelen halált.

nvnshmpmn

Volt élletörés rendesen. Az igaz, hogy az az én híresen rossz minőségű húzott anyagom volt az alany a menetvágásnál. Valahogy váltakozik benne a puhább és keményebb rész.. De így még nem jártam eddig.  
Tervbe vettem már egy újfajta befogó sorozat legyártását, mert ez nem az igazi, amit a géppel együtt adtak. Nem egy precíz darab. Már eleve a metsző rögzítő csavarjai rosszul vannak belefúrva. Az osztása is rossz, meg nincsenek egy síkban. Az lehet, hogy emiatt billen félre a metsző. Nagy kár érte, hogy eltört.

4um5b65d

Néha történnek furcsa dolgok.

Ha elmondanám, hogy valamelyik nap, befogtam egy gyorsacél furatkést, 12-es furathoz, majd csengettek a kapunál. Kimentem, elintéztem a dolgokat, majd visszajöttem és elkezdtem furat esztergálni.
Vettem egy 0,5-es fogást , majd megmértem. Aztán rávettem még a maradékot a kész méretig.
Az is kb 5 tized volt, aztán megint megmértem.
Baszki , sem méreten nem volt, sem párhuzamos nem volt a furat.
Azt hittem valami baj van a kés csúcsával, vagy leül a furatkés alja a furat falára aztán elnyomja a kést.
Aztán vettem még egy fogást, de nem láttam semmi különöset, csak annyit, hogy nem visz a kés, csak kapirgál.
Aztán meghúztam a késtartó kulccsal a rögzítő csavarokat és körülnéztem, hogy nem látta e valaki ezt a bénázást.
A csavarok csak kézzel voltak meghúzva, de az első fogás még így is sikerült....

[#lama][#falbav]

2vkx6unz

Egy kis segítségek térnék. Van néhány ilyen lapkám, de sem azt nem tudom, hogy mihez való sem pedig azt, hogy milyen tartóba kell(ene) befogni. Tud valaki segíteni?
http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/Esztergakes/K%e9s1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/skatona/Esztergakes/K%e9s2.jpg

A lapka 15mm hosszú és 5 mm széles.

000000000

Jaaa, kérem a profik is "emberből" készültek !...[#awink]

És köszönjük, hogy nem csak a tudásodat, hanem az ilyen kis szösszeneteket is megosztod velünk !!!

s7manbs8

Ha a postás kétszer csengetett, vagy pénzt hozott, ennyi baki belefér ... :)

nvnshmpmn

Ez hűen demonstrálja, milyen erős a Laslie mester keze.[#eljen]
Ha egy kicsit még rágyúrnál, nem kéne többet kulcsot használni a késtartó csavarjaihoz.

nvnshmpmn

Még szerencse, hogy ez nem akkor történt, mikor nemrég Nálad járt a Fogyasztóvédelemtől az a két ellenőr[#nyes]

4um5b65d

Most, hogy mondod, az egyik "ellenőr" mintha a csavart babrálta volna.
Talán akkor lazította meg. (kézzel)
Így utólag már áldom az eszemet, hogy nem szóltam be nekik. A derekamat is kettétörték volna. És akkor derékba törik a "karrier". [#nevetes1]

nvnshmpmn

Kezedben a bizonyíték! Hiszen az egyik képen világosan látható, ahogy meglazítják a késtartó csavarját. Szintén kézzel[#nyes]

svejk

Csak nehogy Magához is bekopogkunk! :))

Robika37

Üdv !
Mélyfúró/ "csőfuró"-fej hántoló lapkája lehet szerintem.
http://www.americanheller.com/skivingburnishing-main.html" TARGET=_fnew>skiving=hántoló?
Dolgoztam ilyen szerszámmal ott kombinálva volt előremenetben hántolt visszafelé felgörgőzte a munkahenger csövet.