Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

Klassz [#eljen]
Kíváncsian várom :)

s2k5ycubj

Zseniális ötlet!
Nekem is kéne a ceruzahegyezőmre ilyen! A hátsó késtartó egyébként nem hozott akkora változást mint azt sokan,köztük én is reméltem. Próbáltam balos késsel és fordítottal is. Sokkal merevebb a késtartó a kéziszán elhagyása miatt(egy 60x60 kockából van) de nem az igazi. Lehet,hogy felteszek egy lineárt két kocsival hátra mert ott van elég hely. És ha megfelelő a gyárilag mart felület.  

u3xrz0cut

Baccus, ez vagány!!![#eljen]

Sz.József

Igen, egy ilyen kis gépnél a kézi szán is meg tud "viccelni"...
Hátsó késtartóból operálni csak úgy érdemes ha a tokmány hátrafelé forog.
Ez a megállapításom szintén csak erre a gépre (ill. ilyen kis gépre) vonatkozik.
Ehhez viszont nem árt ha van egy pár balos kés is a háznál.

000000000

A hátsó késtartó akkor jelent orvosságot, ha a problémát az okozza, hogy leszúráskor a kés emelgeti a tokmányt.
Ezt tudja kiküszöbölni csak.
Ceruzahegyezőkön, meg néha hátrány is lehet.
A szánok úgy vannak kitalálva, hogy fentről, lefele ható terhelés esetén fekszenek fel nagyobb felületen.
Legalább is, én ilyesmiket tapasztaltam.

vjanos

Viszont kényelmes lehet a hátsó késtartó, mondjuk egy fix leszúrókéssel, amit nem kell mindig befogni, beállítani stb...

Sz.József

A tokmány emelgetés siklócsapágyas gépnél előfordulhat...(ha kotyog)
Ha egyéb esetben is előfordul, akkor már érdemes "körülnézni" a főorsó csapágyazás körül...
Egy biztos, ilyen kis gépnél hátsó késtartóból fejjel lefelé befogott leszúrókés = katasztrófa...

Sz.József

Megoldható, de mint előzőben utaltam rá, hátrafelé forgasd a főorsót...

vjanos

Ok megjegyzem, de egyelőre még csak terv az egész :)

Előre gondolkodom egy gyorsváltós késtartón, csakhát az ára...
Szerinted az rontana a merevségen?  
Külföldi fórumokon általában jókat írnak róla...

000000000

Ugyan ezekre gondolok én is.

000000000

Volt egy csapágyházam, föl kellett esztergálni nagyobbra, mert nagyobb csapágyat raktam bele. Olyan furatkéssel, ami belső palástot vagy homlokfalat lazán visz, nem tudtam megcsinálni a belső "sarkot", mert ott mindig túlhevült, elkopott. Hűtés nincs, esetleg olajat tudok időnként csöppenteni rá. Így reménytelen?

5z7aew5x

János ebben a doksiban van egy jóféle gömbesztergáló amit már láttam korábban és egyszerűbb mint a videón.[#finom]

svejk

Bakelit csík, precízen papírral kihézagolva. A nagy gépen is ezt használták(ják) a felújítók.
A munkahelyi EAN-t én is így csináltam meg.

4um5b65d

A két eszköz nem ugyanazt tudja.
Mind amellett, hogy a videós cuccot tényleg elég macerás használni a kezdeti időkben, de annak nem kell kispórolni az anyagból a kés férőhelyét, mint a pdf doksisnál. Akár leszúrni is le lehet vele a gömböt.
De haljon meg a lovam , egy ilyen pdf-eset azért érdemes csinálni. :)

Sz.József

Már minden mutatványt kipróbáltam..., ez egy különleges gép. :)
más:
írtam mailt...