Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Nincs meg valakinek a Gamma gyártmányú órás eszterga patronjainak valami hivatalos műhelyrajza?
Kaptam egy erősen hiányos tartozékdobozt, amiben volt kilenc patron, 0,3mm-től 1,4mm-ig, és semmi infót nem lelek róla sehol.
Lemérni a kúpszögét nekem kicsit nehézkes lenne, de ha tudnám, talán lehetne gyártani egy patronhüvelyt, és akkor egészen pirinyó méretű befogásokkal sem volna gond.

KoLa

Feri! a 0.3-s patront hogyan kel legyártani?

4um5b65d

Felesztergálod a 0,2-eset....
Még ezt sem tudod ? :)

KoLa

Meg tudnám csinálni! csak hát nem látom:)))

KoLa

Ezek a Svájciak azért tudnak valamit!

4um5b65d

Végül is egy borotva penge az 1 tizedes.
Ha kicsi az átmérője a vágótárcsának akkor óvatosan egy 0,08-os tárcsával elég elvágni.

4um5b65d

Most jut eszembe, lehet ezeket inkább valami szalagfűrésszel hasítják ?
Megkérdezzük rferit, hogy hány vágás van rajta, 3 vagy 4 ?

mxjj54gxi

Fingom sincs!
Olyan elképesztő kis vacakok, alig látom!
A középső pirinyó furat körül kb 1mm méretben van egy hihetetlenül vékony rés a rugózásnak, sztem pár század lehet csak, és csak ettől kijjebb növekszik meg a rés kb 0,5mm-re.
Hogy mivel vághatták azt a pár százados rést oda, elképzelni sem tudom.
De nem patront szeretnék gyártani, hanem egy hüvelyt hozzá, amibe betolva használni lehetne a meglévőket.

mxjj54gxi

3 vágásosak
és legalább ötven éves cucc

mxjj54gxi

Szerintem osztófejben körfűrésztárcsával vágták be.
Nekem van nagyon vékony körfűrésztárcsám, de nem tom milyen vékony, max 0,1mm lehet, mert egy zsilettnél vékonyabbnak érzem.
Majd lemérem.
Fogtechnikusi bigyó...

Csuhás

Magam sem tudom, csak találgatok:  
Az előnagyolt patronon bevágták a rést olyan vékonyra ami még normálisan gyártható, fűrésztárcsával, vagy szikra forgácsolva. Majd összeszorítva készre munkálták a kúpos külső felületet, végül hüvelybe húzva lemunkálták az összeszorításhoz szükséges ráhagyást az elejéről.  

szpinya

Napot az uraknak!
Gyakorlati jellegű kérdésem lenne.
Létezik-e valamiféle ökölszabály arra, hogy az átmérő függvényében mennyire lóghat ki a tokmányból a munkadarab megtámasztás nélkül?
Az ok rendkívül prózai, a szegnyergem Morse 5-ös, és még rendelés alatt vannak a csökkentő hüvelyek, így se központot fúrni, se forgócsúccsal megtámasztani nem tudok.
Viszont kellene egy kb 600-700mm-es átmérő 40-es tengelyt fabrikálnom valahogy, de egy szakasz után annyira beremeg az anyag, meg az egész gép, hogy olyan felületet hagy a kés mint valami matyóminta, ha éppen nem törik le a hegye.

ra8nsmk6w

3XD tehát a kilógás az átmérő 3x-osa. A többi bátorság kérdése. Fontos még, hogy mennyi az "ellensúly" ami a tokmányban és a főorsóban van.Megtámasztás nélkül az a 600-700 mm már nem bátoság kérdése

Csuhás

Függ a forgácsolandó anyagtól fogástól stb. Az ökölszabály azt mondja 3*d lehet a max kilógás.
Gyakorlatban amit "rúdnak" neveznél azt meg kell támasztani.Az általad megadott anyagot feltétlenül támasztani kell. Esetleg ha nem precíz a feladat többször újra befogva, és csak a tokmány közelében dolgozva meg lehet csinálni.
( Ha berezeg akkor tegyél egy fadarabot a szegnyeregbe és azzal támaszd meg. Vagy esztergálj egy darab vasból állócsúcsot és használd azt.

szpinya

Köszönöm a gyors választ.
A tokmány felől még bent van kb ugyanekkora hossz.
A tokmány egy 400-as. szóval a pofák is relatíve nagy felületen fognak.
De mivel nem vagyok egy "Zrínyi " típus, inkább hallgatok rád és nem kísértem a sorsot.