Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Az orsót kérdezed vagy a prizmát? Az orsón nem lehet alapesetben, de el tudok képzelni olyan gépet is amin ezt megoldották,de nem jellemző...illetve még nem láttam hagyományos gépben ilyen megoldást. A prizmának a kotyogását azt meg szinte minden gépnél kellene tudni szabályozni csavarokkal... A tieden nincsenek ilyenek???

000000000

De vannak,csak az orsó kottyan.a prizmákat beállítottam .

4um5b65d

Azzal ne törődj nagyon, hisz semmit nem ront a gép pontosságán, a holtjátékot 2 századál is korrigálod meg 2 tizednél is, úgyhogy majd mindegy... :)

000000000

Kb1.5öt kottyan.kicsit zavaró a nóniusz beosztások végett.

4um5b65d

Ha nagyon nem jó akkor új anya gyártást kell eszközölnöd..

000000000

Azt meg hogy kell,még nem szedtem szét?

4um5b65d

Hát azt a géped dönti el, hogy hogy kell, mivel többféle megoldású anyafelrögzítés van. Muszáj lesz szétszedni , aztán rajzot csinálni róla aztán visszatenni és következhet a gyártás. Ha szerencséd van és metrikus menettel szerelték a gépedet akkor menetfúróval meg tudod oldani, de az biztos többet fog kotyogni, mint ha késsel vágnád a menetet az anyába. szerintem add inkább oda egy iparosnak, mert azért ehhez némi gyakorlat is kell. A keresztszánt egyébként könnyű leszedni egyszerűen csak tekerd az orsót jobbra aztán hárafelé letólja az egészet le tudod húzni a prizmáról, aztán nézz alá és már ott is az anya...

000000000

Köszi.Mégegy kérdés.Íves fogantyút mily módon lehet varázsolni ?Ezt azért kérdezem mert a faesztergán szabad kezem van ,de itt csak keresztbe,hosszba ill szögbe tudok haladni a szánokkal.

Robika37

Üdv !
Itt http://gadgetbuilder.com/" TARGET=_fnew>találsz sok megoldást (kb 333) kérdésre. Köztük az ivek, gömb esztergálására is.
Nem ismerem a géped korlátait, de sztem. profilkésekhez (rapidacélba köszörült negativ forma) gyenge a géped ezért valami hasonló készülékkel próbálkozz mint amit a belinkelt lapon készített az uriember.
Szép napot ! Robi

000000000

Köszi.Remélem nem megyek az agyatokra de így könnyebb ,nem kell kiokumulálni.

4um5b65d

Vagy sok rádiusz kést köszörülsz amik egymással össze vannak dolgozva, de ez nagy meló. Ami a te gépeden gyorsan összejöhet az az, hogy odaállsz a késsel a fogantyú közepéhez és elindított a hosszelőtolást aztán a keresztszánnal meg kézzel ráveszel mindig egy kicsi, aztán vagy megfordítod a fogantyút vagy visszafelé indítod el a hosszelőtolást. Egy kis rutinnal összejön a dolog, na persze ez nem annyira elegáns megoldás, mint egy másoló sablon, vagy egy nagyobbacska ív/gömb-esztergáló készülék, de ezekkel biztos nem rendelkezel, így válaszd a legegyszerűbbet.... De valamelyik topicban Bodi mester bemutatott egy rádiusz esztergáló készüléket, azt némi forgáspont átalakítással használhatóvá teheted magad számára a pozitív rádiuszokhoz is...Kérdezd meg Bodi-t, hogy melyik topicban rakott le erről képeket, vagy keresd meg....talán a mechanikai ötleteknél volt...

4um5b65d

Bocsánat Vbodi nick-je van az úrnak....

000000000

Kösz előreis. Várom.

3k74cecek

"Ha szerencséd van és metrikus menettel szerelték a gépedet akkor menetfúróval meg tudod oldani"

A keresztszán orsó bal menetes. Olyan könnyedén lehet balos menetfúrót kapni ?
Én még sosem akartam ilyet venni, de a katalógusokat nézegetve nem emlékszem, hogy láttam volna ilyet.

4um5b65d

Az élesmeneteknél szinte azt mondom, hogy minden méretnek létezik balos kivitelű változata is, persze ezt nem midnenhol tartják, de rendelésre szinte bármit be tudnak szerezni. És is üzletben vásárolom a balosokat, így hát azt tudom mondani, hogy nem probléma a balos beszerzése... Talán csak elkerülte a figyelmedet.[#circling]