Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Jó kis okosság ez. Pont ilyenekre van szüksége az amatőröknek, mint én.[#wave]
A múltkor is itt olvastam valahol egy jót, mégpedig azt, hogy három furat esetében hogyan kell kiszámolni a lyukkört. Bár előbb találtam volna meg, milyen jól jött volna, mikor a tokmánytárcsámat gyártottam.[#circling]

nvnshmpmn

Akkor viszont lehet, hogy inkább felteszem a helyére a gyorsváltós késtartómat, mert az is van szerencsére. Csak azzal az az egy problémám van, hogy az alján nincsenek belemunkálva a rugós rögzítő mélyedései.

nvnshmpmn

Bár abban meg a betéteket kell cserélgetni, így talán nem is kéne az egészet forgatni, vagy csak ritkán.

4um5b65d

Képzeld el, mikor a meneted eleje sérült, eldeformálódott.
Fogod a szerszámot és nem tolod, hanem húzod.
Az ép menet segít az emelkedés tartásában, miközben a sérült menetet kiegyengeted.
Gépen ezt úgy oldanád meg, hogy fordítva forgatod a főorsót.

svejk

Megnéztem az MVE szán olajbeöntőjét, hát végtelen puritán. Semmi gumigyűrű.
Nyilván hallgatok Lasliere, és marad az eredeti megoldás.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/MVE340_sz%e1nolaj%20001.jpg" border=0>   http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/MVE340_sz%e1nolaj%20002.jpg" border=0>

nvnshmpmn

Az én mesterem ilyen elején sérült menet javítására a félbe tört menetmetszőt tanította.

svejk

Ugyan úgy használod mint egy hagyományos reszelőt, - célszerűen menethez a háromszög keresztmetszetű -, de itt a menetemelkedésnek megfelelően mintha 4-5 reszelő lenne összefogva, így a jó menetrészek megvezetik az eszközt.

4um5b65d

Azt én is tanítom, van is pár darab itthon. :)
A metszőnek van egy hátránya, hogy forgácsol, ami nem mindig előnyös.

Éppen ezért jók a menetjavításokra például a profiler-ek (menetformázók)

http://www.perfor.hu/images/ti_taraud.jpg" border=0>

KoLa

Ilyesmire gondoltam én is hogy középen kell megfogni! de itt van a probléma - ha kézbe fogom elvisz,ha gépbe fogom be rá kell állni a menetre és az emelkedésre, akkor meg jobb egy menetkés...
Ez úgy lenne jó ha a mezőn dolgozó gépen kell a menetet javítani,ott ahol nem áll rendelkezésre a technika, és álló helyzetben kell javítani!

Ilyen esetekben legjobb egy háromszögreszelő megfelelő méretben.
Nem értem ! én még ilyen eszközről nem hallottam kézi használatban, mert gépen meg semmi jelentősége!?

4um5b65d

Hát ez alapból kézi eszköz, nem eszterga szerszám. :)

KoLa

De ilyen távolságra lévő fogak egymás után inkább az üregelő szerszámokra jellemzőek nem pedig a reszerőle

4um5b65d

Az a trükkje, hogy jobbos menet esetén nem elé állsz az alkatrésznek hanem mögé és lefelé tolod a szerszámot, úgy mint ha egy anyát tekernél le.
Én egyébként a menet kijavításához első körben húznám a szerszámot, hogy ne forgácsoljon.

nvnshmpmn

Na, ezt nagyon jó, hogy mondtad-mutattad, mert ezzel nem teljesen voltam tisztában.

Rabb Ferenc

Ha másra nem használható, sörnyitónak biztosan jó. Mert olyan nincs, hogy valami ne legyen sörnyitó... [#pias]

KoLa

De itt pont gépes megoldásról beszélsz