Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Tényleg nem állt szándékomban megsérteni.
Na mindegy.

Azt azért még oda kellet volna írnom, hogy a példa menetem szemre és a menetfésű szerint is 1 mm emelkedésű. De valójában 3*1 mm, mert az orsó, vagy anya egy körülfordulása alatt az anya és orsó 3 mm mozdul el egymáshoz képest.

„pl.: 25mm átmérő 25mm menetemelkedés 5 bekezdéses.  
ha eltolod a kést akkor mrkkora réfutás kel a forgócsúcsnál? A menetkifutásod, hogy fog kinézni ebben az esetben?”

Kérdés, hogy csúcs eszterga, vagy CNC?
Ha csúcseszterga:
A kifutást a menetemelkedés másfélszeresére szokták választani.
Bonyolíthatnánk, hogy mi van akkor, ha nem egy késsel vágjuk. Hanem, örvénylő menetvágás a „módszer”. Mert akkor, szinte nem kell kifutás.
A ráfutásnál az esztergályos (technológus) problémája, hogy megtámasztást hogyan oldja meg.
Elvileg, úgy is megoldható, hogy a kés marad a helyén és a „tokmányt”, anyagot fordítom el 360/5 fokkal minden bekezdés előtt. Csúcsesztergán azért nem egy egyszerű mutatván.

Arra lég fiatalon rájöttem, hogy mindegy, hogy a lyuk mozog a csapon, vagy a csap mozog a lyukban.
Lényeg, hogy benne legyen és legyen elmozdulás.
Csak arra akartam rávilágítani, hogy a technika mindegy (bizonyos keretek között) csak az elv teljesüljön.
Vagyis. A második bekezdést ha vágjuk, esetemben 120 fokkal „később” találkozzon a kés a második az anyaggal. Ugyan így a harmadik bekezdésnél.

CNC-nél a helyzet talán egyszerűbb.
Mivel, itt már sok minden program kérdése.
Vagy eltolom a nullpontot, vagy a bekezdések számának megfelelően eltolom a menetkés indítását az anyaghoz képest minden bekezdésnél.

4um5b65d

Nem szabvány. Bármilyen lehet. Mérnök kérdése csak a dolog.

000000000

Éppen ezért igaz az állításom!
A kéziszánnal azt állítjuk be, hogy az előző bekezdéshez képest "siessen", vagy késsen" a következő bekezdés.
Amint a későbbiekben írtam, gondolkodhatnánk fokban is az anyag és viszonyát illetően.

hostya

Én értem Laslie!
Csak hát a topicot nem csak az érintettek olvassák, hanem olyanok is akik tanulni (okulni) szeretnének a leírtakból.
[#wave]

svejk

Ez qrva rossz hír :(
De olyat csak nem csináltak hogy 37 fok meredekség és a prizma 92 fok ugye?

000000000

"Vagyis. A második bekezdést ha vágjuk, esetemben 120 fokkal „később” találkozzon a kés a második az anyaggal."

Itt nem voltam következetes. Előbb fog találkozni.
Tekergethetném a kiszsánt hátra is. De akkor minden bekezdésnél hátra.

D.Laci

"A cnc-nél réstárcsa kérdése a dolog,"
bár ílyen egyszerű lenne a dolog... :(

000000000

Anyag és a kés viszonya.

Na mindegy.
Kavinton, vagy ilyesmi.
Maradnak ki szavak.

4um5b65d

Nagy valószínűséggel olyat nem csinálnak.
De a TOS-nál ha jól emlékszem 35-55 fok a hossz száné, a szegnyeregé pedig 45-45 fok.
A legvalószínűbb hogy a szárak összegénél a 90 fokot hozzák ki az esetek többségében, már csak a mérés, ellenőrzés szempontjából is.

4um5b65d

Csak fizikai/elektronikai alapon megközelítve.
Az hogy programozásban ez hogy jön le az más kérdés, de a tényleges osztást csak a réstárcsával tudod kontrollálni.

D.Laci

Értem hogy mit mondasz. De a Mach3 és az Emc2 sem tudja réstércsa alapján eltolni.
Pl.: Mach3 esetén 1 réses tárcsa esetén honnan tudja, hogy holvan 180°-al arébb, csak idő alapon tudná de az vajmi kevés.

4um5b65d

Egy orosz dob revolvernél összesen csak két prizma van. (nincs sík csúszófelület)
Mindkettő 45-45 fokos. (össz 90 fok)
Ezt milyen nehéz lehet összehozni, hogy egyszerre mindkét prizma mind a 4 felületén tökéletesen feküdjenek össze a dolgok.

000000000

"És te ezt próbáltad már kúposmenet esetén is?"

Igen.
Kezelés szempontjából mindegy, hogy kúvonalzó, vagy nem.
Persze, csak akkor, ha nem menetórát használsz. Hanem a főorsó és vezérorsó állandó kapcsolatban van.

CNC-vel nem próbáltam.
Csak tippelem, hogy ott a Z-tengely állandó sebességel megy és az X-et számolgatja hozzá a vezérlés.  

4um5b65d

Ja ja értem én ,hogy szoftveresen van a gond.
1 réssel nem lehet az biztos.

Lehet hogy egy elektronikát kellene még közbe iktatni ami ezt megoldaná.
Kell egy sokréses tárcsa és egy index jel.  
példa: 100-as a réstárcsa, majd amikor befut az index jel akkor az elektronika számol 50-et csak úgy magában, majd az 51-től adja csak a jelet a további feldolgozásra (vezérlő/szoftver).
Ez nem bonyolult elektronika.

000000000

Ha valaki több bekezdésű kúpos, éles menetet akar vágni (csúcsesztergán) kúpvonalzó mellett a következő dolgokat vegye figyelembe.
Abban az esetben, ha a fogást a keresztszánnal veszi az oldalfogást pedig a kézi szánnal. (Kézi szán nincs elállítva 0 fokon van)
Kereszt szán, kézi szán nóniusza nullázva.
Ha nagyobb bekezdésű menetet vág, biztosan vesz oldalfogást.
A következő bekezdés vágása előtt okvetlen tekerje vissza a kézi szánt NULLÁRA!
Nem nullázza, hanem az eredeti helyzetébe tekerje a kézi szánt és innen tekeri előre a számított értéknek megfelelően. (Vagy marad, ahol van és levonja az eddigi oldalfogás értékét.)
Biztosan mindenki tudja, hogy úgy lehet éles menetet vágni, hogy a kézi szánt forgatjuk el 30 fokkal (métermenet esetén) és a kisszánnal veszünk fogást. Ekkor a keresztszánnal csak kiemeljük a kést kifutáskor és a menet kezdete előtt pedig vissza az eredeti helyzetbe. Célszerűen, nulláról indítva.
De ez a lehetőség több bekezdésű menetnél nehezen járható. (Vagy egyáltalán nem)  

Nem az esztergályos szakemberek „kenyerét” akartam elvenni.
Nekik minden esztergálással kapcsolatos dolog nyilvánvaló.
Mi, meg vagy bénázunk egy csomót, vagy valaki felhívja dolgokra a figyelmünket.