Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

3rymb5s35

Nemrégiben hozzám került egy régi (talán vulkán) eszterga hosszszánja. Azon is textilbakelit van a prizmára ragasztva.
Ezek szerint valóban általánosan elfogadott javítási módszer lehetett ez az eljárás. Legalábbis kicsi esélyt látok arra, hogy ugyanaz az ember újította volna fel ezt a gépet is. ...bár, kicsi ez az ország!
Az első esztergámat Hódmezővásárhelyről vettem és ugyanoda adtam el. (honvágya lehetett?)
Érdemes lenne felhívni gépfelújító céget, hátha adnak valami ötletet, hogy mivel érdemes hézagolni a csúszó felületeket. ...és a ragaszásra is...

kisinas

Ezt a textilbakelites módszert már a nyolcvanas években is alkalmazták Gyöngyösön is MÁV kitérőgyárban is

kisinas

Kicsit sok lett az "is"

35kpazcgr

Szia!

Az SKF-nél (vagy olyan csapágybolt, ahol foglalkoznak SKF csapágyakkal) lehet venni ilyen csúszólapot. Bronz sík lap, aminek az egyik oldala teflonnal van bevonva. 0,5; 1; 1,5; 2 mm vastagságban lehet kapni, 100x500 mm-es lapokban. Ragasztásához kétkomponensű epoxiragasztó jó (pl. Eporapid). Ipari gépeken is használják a cvsúszófelöletekhez.
Nekem van az 1 mm-esből pár lapom, ha érdekel egy darab, írj.  

Ami a te gépeden van, az valószínüleg valamilyen töltött (grafitos) teflon.

35kpazcgr

Erről a linkről letöltheted az SKF csószó csapágy választékát:
http://www.skf.com/files/871894.pdf" TARGET=_fnew>SKF sikló csapágyak

A 38. oldalon konkrétan a az előbb említett lapokról van szó.

D.Laci

Csikló csapágyazásról nincs?
Párdarabot megkelenne tengelyezni.. akarom mondani perselyezni... :)

35kpazcgr

Talán a vazelin?
:o)

000000000

Akkor jól tippeltem, hogy nem kókányolás.

000000000

Hogy a teflonnak mennyi értelme van, azt nem tudom.
Mert ragasztani biztosan nem lehet ezred, de még zsázad pontosan sem. Szerintem.
A felragasztás után biztosan szükség van utánmunkálásra.
Persze, ha a teflon réteg elég vastag és kiadja.
Semmi nem lehetetlen.

000000000

Úgy képzelem, hogy felragasztás után "össze" kell hántolni az érintkező síkokat.
Azért, hogy ne csak egy-két ponton feküdjön az ágyon a szán.

35kpazcgr

Ezt a lapot nem kell és nem is szabad hántolni!
Az egymáson csúszó felületek közül csak az egyikre kell ezeket a lapokat felragasztani. Előtte a felületet síkba kell marni, nem baj, ha kicsit érdes marad a felület, jobban köt a ragasztó! A lapot a síkba mart felületre nagy erővel rá kell préselni, amíg meg nem köt a ragasztó. Minél vékonyabb a ragasztó réteg, annál erősebb a ragasztás! Már néhány molekula-vastagságnyi ragasztóréteg is elég lenne, de a gyakorlatban ez szinte kivitelezhetetlen. Az ezredmilliméteres vastagság viszont elérhető.
Kell ennél pontosabb? Nem.
A másik felületet hántolhatod, ha akarod.  

000000000

Bocsi, de ennek az anyagnak itt semmi értelme.
Kijelentésem helyessége könnyen ellenőrizhető.
Fel kell ragasztani a kívánt helyre.
Be kell kenni a felragasztott anyagot valamilyen, könnyen eltávolítható festékkel.
Fel kell tenni a szánt a helyére. Max egy ponton, de lehet, hogy egy élben fog érintkezni az ággyal.
Az ágyat teljesen lehetetlen és értelmetlen is megpróbálni az így kialakított szánhoz igazítani.
A gyártók bizonyára más területre szánták azt a teflonos csodát.

35kpazcgr

Nem vitatkozom veled.
(Bár saját két szememmel láttam ezt a megoldást egy CNC horizonton, a szánok felületén volt ez a lap. Javításnál mi is erre cseréltük.)

svejk

Köszönöm a hozzászólásokat, lehet hogy mégis bakelit volt, csak nagyon átitatódva olajjal, de éjfél felé nagy idegességemben azt a maradék 1-2 cm2-et is gyorsan letúrtam róla, nem vizsgáltam meg tüzetesebben mert kellett a gép.
(fusi munka éjszakai műszakban :))
Az esztergályosunk mindig sír hogy rossz a gép azért nem tud pontosan dolgozni, aztán kiderült hogy a hátsó rész emiatt emelkedett.
Majd jól seggbe lesz rugdosva...

Az ellendarab valóban jól be van irdalva a ragaszthatóság miatt, de a bakelitet nem gondoltam volna mert az egy igen kopásálló anyag tud lenni...

svejk

Kereslek magánban...