Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Akkor meg is született Svejk kérdésére a válasz.
Biztosan morse kúp van benne ha ilyen célokra használatos.
Meredekebb kúppal már gondok lehetnének az esetleges kilökődés miatt.
Ha nehezebb tárgyat ütköztetünk neki akkor még a morse esetén is észnél kell lenni.

svejk

Hmmm (copiryght) én úgy 6-7 féle esztergával találkoztam, mindnek kúpos volt a főorsó hátsó vége.
Az EMU(S) gépkönyve rövid kúpnak nevezi.
Ezen az MVE-n 82,5 mm-ről kezd el szűkülni, szögmérővel (az volt kéznél) 1,5 fok körüli félkúpot mértem, ezt beállítva a késszánon persze nem is passzolt, de azért beleszorult a faguriga :)
Hosszú golyósorsót kellett faragni.

000000000

Az esztergálásban sem vagyok otthon. Biztosan ezért új nekem a hátsó kúp.
De akkor anya is kell a főorsó végére, mert ha valami nekikoccan az ütközőnek, kieshet belőle. Vagy nem?

svejk

Én is csak koca esztergályos vagyok :)
ütközőnek még nem láttam használni, de szűkítőknek igen,  illetve ha nem tokmánnyal hanem patronnal dolgozik az ember akkor annak a behúzója is gondolom oda illeszkedik.

Ez egy elég nyegle orsó volt 25x25-ös 1950 mm hosszú. Gondoltam ha sikerül eltalálnom a kúpot akkor nem kell kocogtatnom a betétet, automatikusan beáll egytengelyűre.

000000000

Szerintem az egytengelyűséghez nem kell eltalálni a kúpot. (nem azt mondom, hogy baj, de nem fontos)
Kellhet egy kúpos betét és egy hollandi szerű anya, amit a főorsó végére lehet hajtani és azzal "behuzatni" a kúpos betétet.
Lehet, hogy gányolás. Nem tudom. De lehet, hogy használható.

svejk

Az ötletedhez már csak a menet hiányzik a csőtengely végéről :)

000000000

Én ami esztergát láttam, volt a főorsó végén vagy 20mm hosszú menet szabadon.
Nem tudom, hogy ez mennyire jellemző.

svejk

pl. EMU-n van (M30x1,5), EAN-on és az éppen szóba kerülő MVE-n nincs.

x4rhew5r3

Én még annyira sem vagyok drehás, mint Te:)
Azt hiszem az a menet a patronbehúzónál használatos.

svejk

Az elejét nem olvastad, a menet csak most jött képbe :)

000000000

Az én "jártasságom" meglehetősen korlátozott.

7cim5mm0

Tiszteletem szaki!
A régi típusú MVE-280-ason van menet, de nem 20mm, az igaz. :)Ilyen gépem van, csak az újabbakon van két fél tárcsából álló szorító!

svejk

Mi a szösz anyagot  és milyen ragasztóval szoktak manapság a felújítóműhelyek ragasztani a gépek csúszófelületeire?
Speciel egy EAN1000-es hoszszán hátsó megvezetésének alsó ellendarabján követték el ezt kb 15 éve Debrecenben.
Kevéske maradt meg belőle, olyan bakelit vagy ferrodol kinézete van a daraboknak, de természetesen nem az.
Gondolom eredetileg egy bronz lapka lehetett.
Ha van valakinek ilyen anyaga megszánhatna vele.
kb. 12 mm széles 250-300 mm hosszú (emlékezetből) és pont 1 mm vastag csík kellene.
Nagy hirtelen kétszer 0,5-ös vörösréz csíkot vágtam, így a vastagság pont jó, de ugye ez nem időtálló.
Sárgarezem sincs:(

000000000

Hogy Debrecenben mit ragasztottak, azt nem tudom.
De voltak felújító műhelyek, ahol textilbakelitet Epokitt nevű ragasztóval.
És ez ipari "szabvány" is lehetett.
Nem csak olyan otthoni kókányolás.

000000000

Persze, az már nagyon régen volt.
Már biztosan vannak újabb műanyagok.
Abból kell kiindulni, hogy optimális esetben az öntvény és a bakelit nem is "találkozik".
Mert olajfilm van a két anyag között.
A valóságban a fémpor és az olaj keveréke "nagyon jó" csiszolóanyagot alkot.
Ami szinte több kárt tesz az öntvényben, mint a műanyagban.
No de majd a profik megmondják a "tutit".