Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Szegelgetek.
"(Azért írtam ilyen „részletesen”, hátha olyan olvassa, aki még nem próbált ilyet.) "
És te ezt próbáltad már kúposmenet esetén is?

"CNC-n minden bekezdés kivágása előtt 1 mm „előrébb viszem” a kést."
pl.: 25mm átmérő 25mm menetemelkedés 5 bekezdéses.
ha eltolod a kést akkor mrkkora réfutás kel a forgócsúcsnál? A menetkifutásod, hogy fog kinézni ebben az esetben?

Sz.József

Az NCT2000-ben G76-ban el lehet tolni az orsó pozíciót. (két bekezdésnél ez ugye 180fok)
Mach3-nál ezt nem lehet?
Vagy egy ötlet, lehet butaság...
Az egyréses optotárcsát 180 fokkal elfordítom...
Tapasztalatom nincsen, ez csak egy "szombati" gondolat... :)

x4rhew5r3

[#eljen]Hát persze! Restellem, hogy ez nem ugrott be...

Kössz.

x4rhew5r3

emc2-nél sem lehet eltolni az indexet. Nekem 1000-res enkóder van fent, amit el lehetne forgatni, de azt kézzel kellene. Tudod:) lustaság viszi előre a világot.

hostya

Ezt azért ezt gondold át mégegyszer...

A #12646-ban leírtak is csak akkor lennének igazak a hagyományos gépen történő kuposmenet készítésre, ha a vágandó menet emelkedését a kéziszán orsója hozná létre.
Ilyen gép elég kevés van, mert ugye a vezérorsót szokás erre a célra használni. Az meg köztudottan a kúp tengelyvonalával párhuzamos mozgást hoz létre.
Nekünk viszont a kúp-félszögnek megfelelő irányú mozgásra van szükségünk.

D.Laci

Mivan ha 2db encodered lene felszerelve 180°-van elforgatva, kapcsolóval átlehetne kapcsolni. Akkár a profi is áttkapcsolhatná, sorozat gyártásnál.

x4rhew5r3

Még nézegetem az emc2 lehetőségeit. A HAL paraméterezésével sok mindent lehet csinálni. Még az is lehet, hogy adott enkóder impulzussal el lehet tolni az indexet.
Ha nem tudja, akkor ott az enkoder driver forrása, be kellene építeni ezt a funkciót és egy M-kóddal állítani az eltolást.

4um5b65d

Na ne bassz, emberek.
CNC-n csak az optotárcsa állása dönti el a menet bekezdéset.
A hossz és a kereszt szán állása ugyanott lesz mindkét menet bekezdésénél.

Hagyományos gépen ahol nem emeled ki a lakatanyát csak a kéziszánnal történik meg az osztás,vagyis ezáltal hosszirányban elmozdulást produkálsz,  ott kúpvonalzó használata esetén a keresztszán állást is korrigálnod kell az új bekezdés készítésekor.

Ha még sincs igazam akkor annak az alzheimer szombat az oka.

x4rhew5r3

Ki is az az Alzheimer:)?
Az index az mindig pl. 9 óránál van, de ha fél menetemelkedéssel kijjebbről indítod, akkor mire az anyagba ér a kés, 180 fokkal később kap bele.

hostya

Azért így szombat délelőtt el kellene már dönteni, hogy kupos vagy hengeres többekezdésü menetről beszélünk, mert igy elég nagy a zűrzavar. :)

4um5b65d

Én olyan vagyok a cnc-hez, mint hörcsög a mókuskerék mechanikához.
De ha fél emelkedéssel kijjebbről indítod és mindkét esetben AZONNAL a kúpszögnek megfelelő hossz és kereszt előtolások indulnak be akkor a második emelkedésnél ami hosszirányban kijjebb indult az elmegy az anyag felett.
Ha kijjebb indulsz a hossz iránnyal akkor beljebb kell indulnod a kereszt iránnyal.

4um5b65d

Nem az a lényeg, hogy hengeres vagy kúpos, hanem az hogy cnc vagy hagyományos gép.
A cnc-nél réstárcsa kérdése a dolog, a hagyományosnál meg hossz és kereszt irány korrekció kérdése.

svejk

Pihentetésül erősítsetek meg abban hogy a hosszán prizmája 90 fokos és a vízszinteshez képest az oldalai 60 és 30 fokos szöget zárnak be.  
Ez egy "szabvány" minden gépen?

svejk

A szegnyeregé pedig szintén 90 fok, de szimmetrikus, azaz 45-45 fok a vízszinteshez képest?

4um5b65d

Ha fix emelkedés kell létrehoznod azt nem számolhatod a kúp félszög nyomvonalán.
A menetemelkedés mindig a tengelyvonalon mérendő.
Ellenkező esetben egy kúpos menetet nem lehetne összetekerni egy hengeres menettel. Lásd például a különféle, vizes, gázos közcsavarok.