Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Ne aggódj nem vetted el a drehás kenyerét.
Ha véletlen egy éppen erre járna akkor úgy is megkérdezné, hogy miért épp 30 fokkal kell elforgatni ? :)

000000000

Mert ennyi a hatvannak a fele.
A válasz, legalább eddig jó. Gondolom.
Mert a hatvannak tényleg harminc a fele.

Lehet, hogy igazad van.
60 fok kellne? Valószínű.
Igen, mert a keresztszán tengelyéhez képest kell a harminc fok.
Köszi!
Mondtam én, hogy csak szegelgetek.
Néha ráhibázok, néha nem.

4um5b65d

[#eljen]
Hát igen, így már közelebb áll a valósághoz.
A 60 fok egyébként csak elméleti adat, valójában 60,5 - 61 fokra érdemes beállítani, hogy ne csiklandozza minden fogásnál a felületet.
Persze ehhez tökéletes 60 fokos szerszám kell.

000000000

Köszi!
Nagyon régen próbálkoztam ilyennel.
Arra, meg most lusta voltam, hogy utána nézzek.
No meg, azt hittem, hogy jól emlékszem.
Ez a fél- egy fokos eltérés nekem nem ugrott be, pedig logikus.

KoLa

Így van !!!
Én is a magam kárán tanultam ezt, mivel nincs működőképes cam progim , ezért AutoCad-n megrajzoltam a koordinátákat, és innen kimásolva adtam meg a G76-nak a beállításokat!
Minden a kordináták szerint történik! mintha elmetszenénk síkba a forgástestet!

000000000

Üdv.!

Nem kétségbe vonva, vitatva amit állítasz. Hanem, maximális tisztelettel érdeklődnék az ügyben.
Sajna, nincsen CNC-m ezért nem tudom kipróbálni, de érdekel a dolog.
Ha a CNC-vel leutánozom a kézi szán szerepét és itt nem működik a dolog, mi lehet az oka?
A koordináta eltolást úgy értettem, hogy a következő bekezdés vágása előtt felveszem a plusz (vagy mínusz 1) pozíciót és onnan indítok.
Mert a főorsó „nem tudja” hogy a nagyszán éppen hol tart, csak a saját pozíciója adott számára.
Nem találtam hirtelen a G76 leírását.
Ezért, csak kérdezem, hogy nem egy menetvágó ciklus, amelyik az emelkedésnek megfelelően oldalfogásokat vesz és az kavar be?
Köszi.

svejk

No még egy próbálkozás  
 © tomahawk elérésében...

KoLa

Én nem tologattam a koordináta rendszert!
A fix adatok, az index jel a főorsón, és a menet kezdési pontja!
Az index jel biztosítja hogy mindíg ugyan abból a főorsó pozícióból induljon a menetvágás!
A menet kezdőpontját mindíg a G76 előtti sorban adom meg, érdemes néhány menetemelkedéssel távolabbról kezdeni a menetvágást, amenetvágás paramétereit a G76 után kell megadni
X - x végpont
Z - z végpont
Q - simító fogások száma (utolsó fogás ismétlése )
P - menetemelkedés
H - első fogás mélysége
I - fogásvételi szög
L - az a szög amivel kiveszi a menet végén a kést
C - biztonsági távolság ( mennyire vegye ki a kést visszafutáskor, furatban lényeges nagyon! )
B - utolsó fogás mélysége
T - kúpszög ( 0-360 - ig )
J - fogás minimális mélysége

meg lehet adni még a kezdő pontot is a mondatban , de inkább előtte kell!
R - x kezdőpont
K - z kezdőpont

Ezek alapján hengeres menetnél a kezdőpontot z irányban,kell mindíg annyival arrébb tolni , mint a menetemelkedés/bekezdések száma.
Kúpos menetnél már az x koordináták is változnak! AutoCad-ben könnyen kiszerkeszthetőek a kezdőpontok és a végpontok X koordinátái! a végpont Z az állandó lehet!
'Falmellé' is lehet menetet vágni precízen, menetvágás előtt kézi vezérléssel odaállok a legvégső ponthoz a menetkéssel érintőig,és ezt a z koordinátát írom be a G76-ba az L 45 fok!
Szemmel követhetetlen de kiveszi mindíg érintőig!

000000000

„Ezek alapján hengeres menetnél a kezdőpontot z irányban,kell mindíg annyival arrébb tolni , mint a menetemelkedés/bekezdések száma.”

Ezt nagyjából én is így gondoltam.

„Kúpos menetnél már az x koordináták is változnak!”

Ezt a részét nem értem.
Csak úgy fordulhat elő, ha nem veszem figyelembe, hogy a kezdeti eltolással a teljes hossz is változik.
Vagy a végpont koordinátát is meg kell toldani a kezdőpont eltolásával.
Nem?

Amúgy, nem semmi egy ilyen ciklus fel paraméterezése.

Érdekes az I = fogásvételi szög.
Gondolom, ez éles métermenetnél 60 fok lehet? (Lehet, hogy megint hülyeséget írok)

KoLa

A Gkódok adott ponttól adott pontig tartanak minden esetben!
A fogásvételi szöget metrikus menetnél 0-tól 30-fokig állíthatod!ez azt jelenti hogy, ha 30fokot állítasz be , akkor a menetprofil mentén adsz fogásokat, a hátsó(menetirány szerint) felülete a menetnek csak adódik, forgácsot csak az egyik él képez!én 29.5 fokot szoktam beállítani, így a profilkés simítja a másik oldalt is!
2-s menetemelkedés alatt nem nagyon kell alkalmazni!

guliver83

Ki vállal egy CNC géphez az anyagok méretre vágását?

3m9kaxws5

Laslie Köszi a késeket! Hamar kivert az eső a vásárból, de legalább a kedvenc vaniliás meggyes péksüteményem azért kaptam .

Pilot001

Üdv !

Kérdésem az hogy milyen CAD programmal lehet jól esztergának programot kreálni ? olyan érdekelne ami kimondottam esztergának jó. Marógépnek ott az artcam az jó. de esztergának mi jó ??? Ha nem jó topicban kédezek akkor szorry .

ÁKOS

4um5b65d

Nekem csak egy lángos jutott. :)

A dörzsárakkal jól megtréfáltuk magunkat.
Jobban szemügyre vettem és csak akkor derült ki, hogy ezek nem is kúpos dörzsárak,
hanem sima hengeres kb a 1/2 részük és csak az elején van egy jó nagy bevezető kúp.  
A spirális él miatt ez nem is látszott elsőre, de még másodikra sem.

Szóval üzenem azoknak akik a morse kúp mellett kardoskodtak, hogy nem morse kúp az a kúp.

svejk

MasterCam X3 ??
Én nem értek ezekhez a progikhoz, de jó sok segítséggel nagyjából eligazodtam benne.
(köszönet D.Lacinak )[#worship]
Ez ugye CAM progi révén rögtön nyomja a G-kódot, amit szinte vátoztatás nélkül eszik a MACH3.