Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Csak hogy ne haljak meg ezen infó nélkül...
Az a V alakú-golyós nyomatékhatároló arra szolgálna hogy kibillentse a kést ha baj van?

hostya

Azok a "V" hornyok nem biztos hogy nyomaték határolásra szolgáltak.
Szerintem ki lehetett billenteni a kést, hogy ne legyen "útban" az esztergáláskor, és leszúráskor meg vissza a leszúró pozícióba.
A képből itélve a hátsó késtartó helyére volt felszerelve egy reteszelő szerkezetre...

4um5b65d

Hát biztos én sem vagyok semmiben, de nem gondolnám, hogy kibillentés lenne a funkciója.
Ahhoz túl közel vannak egymáshoz a hornyok.
Nem látnám semmi előnyét ha csak ennyit lehetne kibillenteni a helyéről.
Valami működtető kar is kellene rá ha kézi mozgatású lenne.
Bár bevallom nekem is ez volt az első gondolatom, de az említett okokból hamar elvetettem.
Inkább az automata gép mellett kardoskodnék ahol jó hasznát venné az ember ha billenéskor kikapcsolna az előtolást.
De Svejk papa jobban meg is nézhetné azt a köszörült homlokfelületet, valami nyomok vannak ott.
Ha kiemelés a funkciója akkor nyilván sok nyom utal arra, hogy állandóan súrlódik az a felület.
Ha csak néha-néha kell billennie akkor kevés az íves nyom és több az "állandóan egy helyben állás" nyoma. Szerintem ez utóbbi nyomok látszanak inkább a felületen.
Hátsó késtartónak sem lenne valami jó, mert meg kell fordítani minden leszúráskor a forgásirányt.
Feltéve ha a kés jól van berakva a helyére, de azt hiszem még is csak így kell ennek állnia.
Az a fokban lemart felület is erre utal.  
Lebillenéskor pont függőlegesbe áll.

j3rx6bsjd

Találtam némi infót,de már fáradt vagyok gondolkodni,szerintem hátsó késtartóba való.
http://dilorenzo.com.ve/tienda/prodList.asp?idcategory=29&curPage=5&sortField=price" TARGET=_fnew>impero kép

4um5b65d

Ez tényleg arra utal, de akkor nem értem , hogy mennyi az annyi ?

Csak nem csinálnak olyan bénaságot, hogy a kés penge és a tokmány/patron közé beraknak 2db  mechanikai elemet ami nem engedi a kést a tokmány közelében leszúrni ?

Itt valami nem stimmel. Lehet, látni kellene a gépet is amire ezt szánták.
Esetleg ez egy ferdeágyas esztergának az első késtartója és a fő késtartó pedig hátul dolgozik.
Ezek a ferdeágyasok viszont mind CNC gépek, oda meg nem használnak HSS szerszámot.

hostya

Nem csúcseszterga, nem cnc, hanem automata (szálvezetős).
Oda a leszúró szánra el tudom képzelni, és még a forgásirány is stimmel. Az automaták többnyire "visszafelé" forognak. Még akkoriból van néhány balos fúróm... :))

4um5b65d

Elképzelhető.  
Én még szálautomatát élőben nem nem "fogtam a kezembe" , de majd egyszer megsasolom.

svejk

Ritkán működhetett és nem golyó hanem egy íves V alakú stíft, mert keresztben teljes felületen súrolta.

svejk

Akkor ha ilyen haszontalan dolog és nem kell senkinek akkor átalakítom és jó lesz a melóhelyen az EMV-be, de még lehet az EAN340-be is.
Remélem lehet hozzá szerezni ilyen rapid profilt.

000000000

Van egy kis műszerész esztergám, amit lassan használatba akarok venni. A főorsót kellene rendbe tenni, egyrészt szükséges lenne egy ékszíj csere, másrészt szeretném megtisztogatni, megkenni a csapágyazását, beállítani a kottyanásmentes futását, viszont nem akarom tönkre tenni. A hozzáértőktől kérnék segítséget, milyen műveletek szükségesek, hogyan lehet ezt szétszedni, mit, milyen sorrendben, merre kell lazítani? Hogyan fog szétjönni annyira, hogy ki tudjam cserélni az ékszíjat? Milyen kenés kell neki?http://cnctar.hobbycnc.hu/Molinari/eszterga/11-29-10_1922.jpg" border=0>

4um5b65d

Nem keserítenélek el, de ha egy ilyen egyszerű mechanikát sem tudsz szétszedni akkor esztergálni sem fogsz tudni.

000000000

Jól látom, hogy ki kell venni a főorsót az ékszíjcseréhez?
Mert ugy a régit még csak leveszem bicskával.
De fel már nem tudom tenni ugyan úgy.

000000000

Hát ez rossz hír :)

000000000

Igen, szét kell szedni.
Valójában a legnagyobb gondom, hogy nincs hozzá való kulcsom, csak nagyobb, meg kisebb, de akkor alkotok valami célszerszámot a rendelkezésre álló készletből.

000000000

Biztosan alkotnod kell majd.
Ha jól látom, siklócsapágyakkal van megoldva a főorsó csapágyazás.
Olyat, persze "el sem tudok képzelni", hogy hatos "köracél" oszt adj neki.
Golyós, vagy görgős csapágynál tényleg nem szabad ilyennel próbálkozni.
A siklóhoz sem komolyan gondoltam.