Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

biztos nem forgatsz annyit angol gépkönyveket, leírásokat ... nekem egyből ez ugrott be, pedig a bendzsónak kellett volna... :D

4um5b65d

Most hogy a csevegőben a terítéken van ez a balesetes csávó videója, eszembe jutott egy kérdés ami már rég foglalkoztat.
Az újabb esztergákon a lakatszekrény alatt a padlózat közelében, a kezelő keze ügyében, pontosabban a "lába ügyében" el van helyezve egy vízszintes rúd a gép hossztengelyével egyezően.
Ki tudja mire való az?
Féket építettek be vagy vészkapcsoló funkciója van?
Sokat filóztam ezen, hogy mindkettő jól jönne egy esztergán.

(És ahogy a türelmetlen fórumozó mondaná: Sok a duma lássuk a képet)

http://img.diytrade.com/cdimg/683722/5304468/0/1204599684/Gap_bed_lathe.jpg" border=0>

000000000

Lehet, hogy "éberségi kapcsoló".
Lenne ennek egy komolyabb változata is. [#hehe]
Egy billentyűzeten az anyós születési dátumát kell bepötyögni félpercenként.
Ha a pötyögés elmarad, áramtalanítás az egész utcában.

4um5b65d

Vagy gondoltak az alkoholista szakikra is.
Ha hátradőlnél a lábfejed elakad a rúdban, oszt nem esel seggre. :)

s5f8tmfv3

Az a fék. (de lehet hogy pedál áramszünet esetére hogy tovább tudd hajtani :))

000000000

Nem lehet, hogy lábbal hajtós?

s5f8tmfv3

000000000

Pl.varrógépet is láttam már ilyet.

svejk

Én meg már azon gondolkodom hogy mire lehetne fékezéskor használni a sok mozgási energiát.
Nagyobb tokmányoknál főleg jelentős lehet, hobby-ban meg azért mert a kezdő sokkal többet kapcsolgatja ki-be a főorsót mint egy profi.

4um5b65d

Hát csinálsz egy ilyen lábkapcsolót ami kuplungolja a főorsó mozgást egy generátorhoz.
Amíg fékezel addig tölti az akksit.  
Az akksival+Varsa Leddel világítasz amíg dolgozol.

Robika37

Elméletileg a TOS-on van mechanikus fék , a tiéden nem működik?

4um5b65d

Gyakorlatilag is van fék a gépen, de már 15 éve ki van iktatva.
Nem tetszett a működése.
Csak akkor tudod elforgatni a tokmányt ha üresbe teszed pedig sokszor csak egy kicsit kell mozdítani a főorsón, hogy a tokmánykulcs jól kézre álljon és ezt megakadályozza a fék.
Szóval jelenleg úgy fékezem, hogy egy rövid ellen impulzust adok neki elektromosan.
Emiatt viszont égett be már mágneskapcsolóm.

Robika37

Ha jól tudom akkor egy bowdennel volt az irányváltóhoz bekötve. Nem gondolkodtál rajta, hogy tegyél fel neki egy pedált. Régi magyar öv. vázas faesztergákon is volt sztem. jó volt. Ha kellett megnyomtad ha nem akkor hagytad kifutni.Centírozásnál meg nem fékezett feleslegesen

Robika37

Ha kontrázod akkor azért kap minden rendesen meg a villanyóra is idegeskedik a falon.

4um5b65d

Pontosan így volt megoldva.
Hát épp ezen gondolkodom már egy ideje, hogy jó lenne valami más fék és ez a rudazat megoldás tetszik is.
Nem is lenne bonyolult megcsinálni, közel van a fékrendszere.