Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Mint fő kúpesztergáló mondom Neked hogy, cnc esztergán kúpot készíteni olyan mint, kézzel húzogatni a bránert'( könnyű !!! )
De az igazi élvezet ha kézzel tekerjük a kéziszánt ! - de ez inkább, szopás[#nevetes1][#fogmosas]

4um5b65d

Hát az tényleg szopás.
Ha kifogok egy kúp szériát akkor már írom is a végrendeletem. :)

KoLa

Ne végrendeletet írj hanem mélt nekem[#email]nem mintha nagyon ráérnék, de hátha...

x4rhew5r3

Hogy megy a több bekezdésű menet G kódból?
Gondolom csak nagy profi vezérlők tudják adott szöggel eltolni az index jelet.

j3rx6bsjd

Eltolod a "0" pontot Z-ben és szerintem meglesz a több bekezdésű menet.

D.Laci

"Eltolod a "0" pontot Z-ben"
Az kevés. Úgy csak párhuzamosan tolod el.
X-ben is elkel tolnod akkor, és a Z végpontja sem lesz jó helyen. Z-t sem jó a menetemelkedés/menetszám hányaddal eltolni. Kissebb szögnél talán nem észrevehető, de dondolkodj nagyban jobban elképzelhető egy 45° szög esetén.

j3rx6bsjd

Ha eltolod az X tengelyt akkor mi lesz a menetmélységgel?
De mi történik ha csak Z-ben tolom el?Nagyon korán van még,nem értem mire gondolsz:)

000000000

Gondolom, esztrgáról van szó.
Teljesen igazad van.
A kolléga, még biztosan nem "konvertálta át" fejben a tengelyeket.

D.Laci

Énsem értem, hogy ti mire gondoltok:)
Vitázni ezen nem fogunk.

D.Laci

© sneci "Hogy megy a több bekezdésű menet"

Ezt én néztem el...
 Túl egyszerű volt a kérdés.  
Szöke Kóla féle kupos menet lebeget a szemem elött! :)

D.Laci

Sneci kérlek húzki a sz.arbol!  
Írd azt, hogy kúps több bekezdésű menet lett volna a következő kérdésed .  :)

000000000

A lényegen nem sokat változtat, hogy kúpos, vagy hengeres felületre vágunk többekezdésű menetet.
De attól még nem dől össze a világ, hogy szombat "hajnalban" elnéz valamit az ember.

D.Laci

"A lényegen nem sokat változtat, hogy kúpos, vagy hengeres "

Miért is nem?

000000000

A példa kedvéért.
Vágni akarok 1 mm emelkedésű 3 bekezdésű menetet csúcsesztergán. A gépen 3 mm emelkedést állítok be, de csak az 1 mm emelkedésnek megfelelő mélységben vágom ki a menetet. Utána a kézi szánon (kisszánon) előre tekerek 1 mm. Most is kivágom 1 mm emelkedés mélységének megfelelően. A kézi szánon újra előre 1 mm. Újra menetvágás.
(Azért írtam ilyen „részletesen”, hátha olyan olvassa, aki még nem próbált ilyet.)

Lényegében mindegy, hogy hengeres felületre vágom, vagy kúpvonalzó mellett.
Ha mégsem így lenne, ráfogom, hogy szombat van.

000000000

Csak azt felejtettem le, hogy ugyan ez a helyzet, ha CNC-n minden bekezdés kivágása előtt 1 mm „előrébb viszem” a kést.
Eltolom a Z tengelyt.