Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Hááá, bakker, így könnyű.....
Szétbontasz egy CNC-t és felrakod egy CNC-re....
[#wave][#nevetes1]

Miki2

Ahhoz, hogy marás (és itt nem pitiszkálásra gondolok) közben a rendszer ne kezdjen el kótyogni, eléggé erős előfeszítésre lenne szükség.
Ráadásul a tengely egyik végér szabadon állítódóvá kell tenni.
Ezt csak pontosan megmunkált csiga párral lehet kiküszöbölni. Van gyári osztófejem a géphez.
Annak beállítható a csigahajtás kottyanása.
Mivel a csigakeréknek van ár század ütése, ez a legszűkebb hejen jó, ahol nagyobb a rés, már érezhető a kottyanás.

KoLa

Jobb lett volna biztosan, ha Mondod!...NINCS:)

svejk

Pl. 4.21 alja, amire az előbb is hivatkoztam.

RY = a relé
a dióda = a dióda :)
a kis karikában a +- pedig = a relé tápfeszültsége, vagyis egy tápegység, ami persze lehet más elektronikáé is.

KoLa

Nem! valami kenyérpirító gép lehetett:)))

svejk

Fém a fémen...
Az egyiken egyik irányban egy kúpos (20-30 fokos) "szemölcs" a másikban az ellendarabja.

4um5b65d

Szerintem úgy lehetne igazán jó holtjáték mentes csiga hajtást csinálni, ha megfordítanánk az alapanyagokat.
Acélból a koszorút és bronzból az orsót.
Így kiküszöbölhető a gyakrabban használt koszorú fogak nagyobb kopása és vele együtt az 1 körön mért holtjáték (rés) változást.

KoLa

Köszi így már értem miről van szó[#eljen]

KoLa

Nem láttam még ilyet! az a "szemölcs" pontosabban milyen alakú?

svejk

Jó elgondolás bár még nem találkoztam ilyennel.
De az is igaz hogy nem hogy egy körön nem változhat a kottyanás mértéke, hanem egyáltalán nem lehet sehol :)

KoLa

Így aztán az orsó kopna el hamarabb ha nem tudsz edzett köszörült minőségű csigakereket készíteni!

Miki2

Ez sem rossz ötlet.
De Te is tudod, nemis jó. [#wow3]

KoLa

Nincs ilyen golyósban? mint a golyósorsó anyával csak itt a csigánál lenne végtelenítve a golyósor.

svejk

Én sem láttam :)
Vagyis  egy forgó szerszámcserélőnél láttam hasonlót a neten.
Az egyiken sugárirányban egy kb. 20 fokos oldallapú köröm a másikban pedig az ellentett bevágás.
A kúposság biztosítja a holtjátékmentességet, de azért szétoldani nem tud a forgatónyomaték ellenére illetve legalább akkora a kúp hogy nehogy önzáró legyen.

svejk

De van, már volt is itt róla szó régebben, de elég bonyolult szerkezet.