Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

A fék csak a pozíció stabilizálására szolgál- vagy lassításra is?[#wave][#wave][#wave]

KoLa

A kúp 20 fokos.A kép torzít, a kuplung és a forgáspont távolsága 500 mm , a levegős behúzó középvonala pedig 300-ra van a forgásponttól.A 6.4 motor fordulatát a negyedére osztom, tehát a 20Nm lehet hogy meglesz!A ref kapcsoló, vagy home ,a főorsó "oldalon" lesz, egy fémérzékelőre gondoltam!vagy jobb lenne az optokapu?
A menetvágáshoz meghagyom a 24 réses tárcsát a timing -on mert az jól működik alacsony fordulaton is.

KoLa

Gondoltam rá én is hogy, fékezésre is lehetne használni, de nem lesz rá szükség azt hiszem!
Ellenkezőleg lehet hogy időzíteni kell majd a kapcsolódást a frekvenciaváltóval fékeződő főorsóhoz, mivel nagy a forgó tömeg, és nem lenne jó pl 1200rpm-ről 250-es tokmánnyal meg ami be van fogva... rögtön rákapcsolódni!

svejk

A frekiváltókon van programozható kimenet amit be tudsz úgy állítani hogy csak álló helyzetben vagy egy bizonyos freki alatt adjon jelet.

svejk

Hopsz, várjunk csak!
Szavaidból azt veszem ki hogy esztergálásnál nem lesz step-dir-es vezérlés, marad a frekiváltós hajtás és csak a forgató esetében a léptetőmotoral valósul meg a step-dir?

KoLa

Az nem az a relé amivel nem boldogulok?
A főorsóm olajozását egy külső szivattyú keringeti és egy ablaktörlő motor hajtja, ezt akartam úgy megoldani hogy a szivattyú csak akkor menjen ha a főorsó is forog, de nem sikerült! Hitachi L100

KoLa

svejk

11 és 12 kimeneteket tudod programozni a 3.36-3.37 fejezet szerint.

svejk

C21, C22 és C31, C32 paraméterek

svejk

Lásd még: 4.21 - 4.28 fejezet.

Miki2

Lenne még egy kérdésem:
Hogyan biztosítod, hogy a főorsó üresben legyen, mikor a sztepper átveszi a hajtást?
Elég durván erölködnie kellene, ha mondjuk az áttételed az alacsonyabb fokozatban áll.
Szerintem az 1:4 arányú lassiítás nem lesz elég.
Nem azért, mert a motor nem bírja, hanem mert a megmunkálásnál elmozgatja (elfordítja) az anyagot (a főorsót).
Tudom, hihetetlenül hangzik, én már végig próbáltam.
Először csináltam 1:6-hoz. rendesebb fogást nem mertem neki engedni.
Még kézzel is gyerekjáték volt a tokmány arréb fordítani.
Aztán tettem elé még egy 1:3-as áttételt (ez már ugye 1:18-as összesen). Ekkor már jobban rendben volt, ha a forgatóval történt a megmunkálás.
De ha a tokmányba fogott darabon síkba marást végeztem, (sokszög marás), és belépett a motor kímélő áramcsökkentő üzemmód a vezérlőnél, újból lett problémám. Ha az áram csökkentő módot kikapcsoltam, és a motor álló helyzetben is megkapta a teljes áramot az elmozdulások megszüntek, de a motor rövid idő alatt nagyon felmelegedett.
Ezért lett még egy 1:3-as áttétel beépítve. Ez már összesen 1:54_es áttétel.
Így a motor sem melegszik, és a munkadarab sem mozdul el.
Tudom, elegánsabb lett volna egy fékkel megoldani. Sajnos a vezérlőnek nincs olyan kimenete, ahonnan a vezérlő jelet le tudtam volna venni egy mágnes fék működtetésére.

KoLa

Hú de gyors vagy!:)
Kezdem kapisgálni, ezzel a két kimenettel tudok vezérlő jelet adni egy relének?vagy elektronikának?mi jön itt ki 5V?

svejk

" Ez már összesen 1:54_es áttétel"
Bizony itt már lehet a csiga jobban játszana.
Nem is értem miért nem azt erőltetik a fórumtársak.
Talán csak egyedül Nagy Zoltán publikált csigás forgatót, ráadásul saját készítésűt.
A HD más tészta az már nem Hobby kategória szememben, bár van belőle nekem is.

svejk

Nyitott kollektoros, tehát egy 24V-os relét meg tudsz vele hajtani.  
Lásd 4.21 oldal alja...
Galvanikusan le van választva.

svejk

Olyan kis relét mert úgy látom max. 50mA 27V a terhelhetősége :(