Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Miki2

Eddig lefejtő marógép hiján nem tudtam normális csigakereket csinálni.
Így, hogy a forgató már rendesen működik, talán megpróbálkozom vele.
Ráadásul a csigánál kisebb áttételnél is "öntartóvá" lehet tenni a rendszert.
Elegendő, ha a csiga tengely menetemelkedési szöge 5°alatt marad.

svejk

Sajnos sok választék nincs a programozhatóságban, univerzálisabb szokott lenni de a RUN szignál elég lesz neked.

Csak hogy a Többiek is tudják http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Hitachi_L100_Manual_EN.pdf" TARGET=_fnew>milyen doksiról beszélünk.

KoLa

Hát a Z tengelyemen felező az áttétel és 12 Nm a motor, azt próbáltam a nagyobbik keréknél átm 140 , kesztyűben megfékezni de nem sikerült ezért gondoltam hogy jó lehet bizonyos funkciókra.
Kézzel kell üresbe tennem majd ha a lassúbb fokozatban vagyok! egyébként csak a 1:10 -es osztó van a főorsóházban és a frekiváltó!
Majd meglátom mit bír, lehet hogy nekem is kell még áttételeket rászerelni!
Nálad így mennyi időbe kerül egy hatszögnél 60 fokot fordítani?

svejk

Igen a jó minőségű csigahajtás gyártása nem egyszerű de azért bontásból sokfélére szert lehet tenni, esetleg egy másik házat kell neki készíteni aminél megoldható a kottynás mentesítés, akár egyszerű feszítéssel.

9n7m49ea4

Megtaláltam a gépkönyvemet. A tengelyek illesztési hézaga a bronzperselyekben 0,0005". A felső érték 0,002" de afelett már cserés a cucc.
Tehát elvileg 0,012mm kéne illeszteni vezérműtengelyeimet.

svejk

Szerelj be mindenféleképpen minden ilyen helyre helyzetérzékelő kapcsolókat, és akár relés logikával is "bolondbiztossá" lehet tenni.

KoLa

Köszi! pont ez kell a szivattyúhoz!
A másik kimeneten meg tudom ellentétes fázisban aktiválni a forgatót[#wave]

Miki2

Ha jól emlékszem, a forgatóm ezzel a beállítással 20 1/perc fordulattal tud forogni.
A gyorsjárati sebesség 7200-ra van állítva.
A vezérlő micro lépése 2400-on áll. Be lehetne állítani 1200-ra is, így majdnem kétszer olyan gyors lehetne. A gyakorlat úgy hmutatta, inkább a pontosság. Elegendő a gyorsaság így is. egyébként még nem néztem, önálóan mennyi idő alatt áll át. A számított érték kb 3.3 mp.
Gyakorlatilag míg az "X" és az "Y" vissza áll kiindulási pozícióba, a forgató fej is beáll.

svejk

Például...de akár a szivattyú relé másik érintkezője is alkalmas lehet, és akkor a 12-est tudod esetleg még másra használni.  
Pl. ha kieseik a PID a szabályzásból:)
A 24V-os reléd ellenállása legalább 500 Ohm, vagy nagyobb legyen.  
Úgy emlékszem a GPM-2 vagy GPM-4-eké 800 Ohm, az alkalmas és tucatáru mindenütt.
Ráadásul az iparban is kedvelt tipus, van foglalat is hozzá.

4um5b65d

KOLA , miből csináltad a kuplung pozitív kúpját?
Nem látom, hogy írtad volna....
Vagy csak vaksi vagyok és nem látom ?!? [#fejvakaras]

KoLa

Igen így terveztem , mindenféleképpen védve lesz végállás kapcsolókkal és relén megszakadó vezérléssel mert "biztosbolondá" leszek néha, óhatatlan, ha sokfelé kell figyelni.

svejk

NE FELEJTS a  relével párhuzamosan kötni szabadonfutó diódát!!!!
Ahogy a rajzokon is láthatod.

KoLa

Nem tudom pontosan,bontott anyag , ez egy kuplung volt egy gépbe, évtizedekig bírta - én csak kipofoztam kicsit!

svejk

Írtam hogy majd jó bele is kötünk a munkádba...
Nem lett volna jobb valamilyen szinkron tengelykapcsoló, ami csak egy bizonyos pozícióban tud bekapcsolni? Oda még sokkal kisebb erőt kifejtő mechanika is elég lenne.

KoLa

Na ez már kezd magas lenni, melyik rajzon?