Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Na! Te aztán nem semmi 'fazon' vagy[#eljen]
Gratulálok én is a munkáidhoz! Szépen dolgozol!
Az esztergád nagyon ismerős, mintha egy műhelyben 20 éve már találkoztam volna egy másik példánnyal, talán egy "ántik" forgácsvédő lemez segíthet az eredeti motor megóvásában![#wave]

skwby94ub

Ifjú koromban én is hajtottam egy ilyent, csak az VULKÁN volt. Még a csapágyillesztést is megcsináltam rajta! Igaz, kapott olajat rendesen.
Akkor úgy éltem meg: eze ám a művészet dolgozni! Nem ám az új gépen!
Ma pedig: gazdaságos-vagy nem?
Persze egy alkotóműhely -az más! Az tényleg művészet.

KoLa

Akko én is "művész" vagyok?:)
Sose volt még új esztergám[#nevetes1]

skwby94ub

Folytatom a történetet: Aztán eladták a VULKÁN-t egy maszek rokonnak, és a helyére került egy zsír új MVE-380.
Na, azon aztán könnyű volt a csapágyillesztés...
A maszek rokon pedig jól megszedte magát 15 év alatt- és ez a VULKÁN-nal indult...
Akkor most mi a jobb: egy új eszterga a cégnél, vagy egy hűséges öreg- nálad, otthon?

Miki2

A nútra azért kérdeztem rá, mert annak megléte azt jelzi, hogy van rajta előtolás is.
Nem kell állandóan fogaskereket cserélgetni esztergálás, és menetvágás alkalmával.
Ha jól sejtem, úgy ahogy az ilyen régi gépeknél szokás volt a menetemelkedés 10%-a az előtolás értéke.
Ez persze nem volt szentírás.

KoLa

Hát ez nehéz kérdés!Te voltál a maszek rokon?vagy az az aki könnyen illesztette a csapágyat?!
A cégnél azért illő hogy új gép legyen - otthon meg jobb a "szakemberes" masina, mert élvezetesebb ha trükközni kell!

f35ezvjs

Szia Zoli!
Nekem van egy 700 csúcstávú könnyű műszerész esztergám nem sokat volt használva. Látod honlapomon a sajátgépeinknél. Nem rég vettem egy Holzman Osztrák 1000 csúcstávú nagyobb gépet, és természetesen elég az egy gép. Ezt is látod honlapomon.
Ez egy OPTIMUM 280/700 minden fogaskerék tartozék megvan hozzá új volt mikor megvettem.www.cnc.hupont.hu

9n7m49ea4

Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek a gratulációkat és az elismerést!
Igyekszem méltó lenni.
Próbálok sorban válaszolgatni:
Jóska: köszi akkor majd megérdeklődöm Degusstól a mókát részletesebben. Lévén, hogy 10.000 Jó magyar pengő forintot adtam érte, megfontolandó.
Fokti M.: én igyekszem ! :-)
Svejk: Megtaláltam! Segítőkész emberekre leltem, ez az én szememben sokat nyom a latban. A motor fogyasztásától nem tartok, a polírozógépem (öreg bakköszörű) 6Kw-os és valami rettentő alacsony a fogyasztása. Ez csak 1,1 nem fogja leenni a hajat a fejemről.
KoLa: A forgácsvédő lemezen már elgondolkodtam én is. Majd kitalálom a hogyanját, hogy még ki is nézzen valahogy. de csak apránként ahogy az idő engedi. Most éppen új motorhoz kell kezdjek és még políroznivalót is hoznak időnként (merthogy az lenne az eredeti pénzkereseti forrás).
Miki2:Van rajta valami. Kétféleképpen mozgatja a szánt: lassan ha a baloldali karral rázárok egy két félből álló bronz diót a vezérorsóra, vagy gyorsan ellenkező irányba ha a tőle jobbra lévő karon a biztosítóizét kihúzom majd az egész kart fel.
Lemértem a vezérorsó emelkedését: 6,4mm
És rájöttem hogy a főorsó mögött lévő rozsdás tengely(már nem az) a két fogaskerékkel egy lassítóáttétel ! Így hat egész sebesség lett benne az eddigi 2 helyett(legyártottam a hiányzó szíjtárcsát is).
A Slézingerséget inkább csak tippeltem, mert találtam neten egy-két nagyon hasonlító ilyen gyártmányú gépet.De tőlem bármi lehet, mert nincs rajta semmiféle felirat vagy tábla.

skwby94ub

Én voltam az ifjú titán, aki könnyen illesztette a csapágyat.A maszek rokon a művezető famíliája volt...

KoLa

Gondolhattam volna[#bohoc]

besirkyjh

Sziasztok  

Már régen ezt kellett volna csinálnom ( irni ide ) .

Köszönöm a segitséget ugynéz ki hogy kissebb kihivásokkal de megoldodik a dolog .

Csak a pontositás kedvéért : a gép a felettem lévö bérelt helységben lessz az pedig a 15 emelet és oda már csak gyalog tudok menni .

000000000

Szia Jozsi!
Nem tudom kellet-e a zolinak a géped ha nem én rákérdeznék hogy megvehetö-e

000000000

Szerbusztok

Tudna nekem valaki készíteni kúpos rönkhasítót amin menet is van?

f35ezvjs

Hívjad kólát nekem mis Ő csinálta és nagyon szuper lett

svejk

6,35 mm ( kereken 1/4")lesz az az emelkedés...