Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tényleg... a dölésszögét állítják a profik a lapátoknak?

bmejdz9nu

A profi lapátok nagyok és lassan "suhognak" az éjszakába ...:)
Éjjel az olcsó (éjszakai) áramot fogja Árpi használni...:)
Ha netalán hangos lesz...akkor sincs baj... csak akkor kapcsolja be amikor elmegy otthonról... :)

bmejdz9nu

Valahol el kellene talán először dönteni, hogy a váltó áramú vagy az egyenáramú generátor jobb e a célnak?

000000000

Minden komolyabb gépben váltó áramút láttam,  de ne kérdezd meg, hogy miért...    
...esetleg a "Béna.." topicban megtárgyalhatjuk...[#wilting][#szomoru1][#idiota]

bmejdz9nu

"Mozgó asztal - álló asztal"  [#nyes]  Kezdődhet!

Kristály Árpád

Péter!

Gond van....dinamó...generátor stb....ezek más fogalmak....
Vátóáram!
Nem kérdés, hiszen ez szállítható könnyebben mégha egy pár méterről is van szó, plusz a hatásfok kérdése... nagyon jó egyenírányító lehetőségek léteznek...egyszerű házilag kivítelezhető háromfázisú generátot rajzok vannak már fent.....aránylag kis költségből megépíthetők és elérhető a 1-3KW......
Hallihó!

000000000

... de Te legalább látsz a mozgó asztalban vlmit, nekem meg fogalmam sincs miért jobb a váltóáram, de ezt láttam...   pedig, az egyenárammal egyszerubb volna a dolog...

dg8n4i8x

Az, hogy milyen hangos egy lapát leginkább a kialakítása befolyásolja, milyen váratlan... A nagy szélerőművek lapátainál is fontos szempont a zaj csökkentése! Nekem már volt szerencsém ilyen tövében állni svédországban marha jó volt... Szóval a nagy lapátok kilépőéle borotvaéles, pont a zajcsökkentés miatt de még így is van hangja rendesen! Persze kicsi lapátoknál ez gondolom nem ekkora gond!

Motoros

Még egy előírás: Ha a tetőgerincen asziszem 3m-el túllóg a cucc akkor villámhárító kötelező.
Egyébként egy ilyen propeller ára sztem 1:1 -ben aránylik a telepítés költségével---ha nem több.
Csak abból indulok ki hogy mennyire problémás volt valamikor egy magasantenna telepítése.
A mesterséges lassítása a forgásnak nem azért van mert bizonyos fordulat felett a propellerek egybefüggő felületként viselkednek, és így akadályozzák meg hogy a szél leborítsa az egészet.

Motoros

Csak egy érdekesség: anno (1987 körűl) egy kocsmáros megkért hogy a kocsmája tetejére szereljem fel az akkor divatos 3.5m átmérőjű parabola antennáját. Én hiába mondtam hogy jobb az a földön---ő nem tágított--amolyan reklámnak szánta.  
Hátbakapta az decemberi északi szél és a rezgésektől meglazúlt 8mm-es csavar tőben elnyíródott. Ő észre sem vette hogy mi történt (antenna a földet nézte) csak telefonált hogy nincs kép.

hduf42fua

Ritkán írok,de most muszály.....
Eredetileg a HOBBYCNC fórumot olvastam ezidáig
karácsony óta,mégpedig azért, hogy megismerkedjem a cnc technikával.Amióta megnyilt ez a topik azóta a GOOOOOGL-t olvasom
szélgenerátor ügyben,de nem biztos hogy akarok szélgenerátort építeni mivel még nincs is cnc gépem.Ez az egyéni véleményem,de ez az enyém(mindenki másképpen gondolja) MÁS!: Szélgenerátornak az egyik legjobb generátor a BL motor (GOOOGLE)A lapátokat fékezzük-e v.egyszerüen automatikával a szélirányba csavarjuk?.... Repülőgép légcsavar állítás.....Feszültségszabályozás......Invertálás......  
(GOOOOGLE)A telepítéssel és az áramszámla csökkentésével minden megtalálható GOOOOGLE.
Bocs,de Én cnc gépet építenék . Üdv Mindenkinek

Kristály Árpád

Hallihó!
Örülönk, hogy köztünk vagy!
De nem igazán értem sértődötséged....
Hiszen senki nem kötelez reá, hogy bármely topicot megnézd!
Kölönben Én is GOOOGLE mániás vagyok......

Hallihó!

Üdv.: Árpád

e7c897sd8

Bizony! Ezért vannak a témák...
Bár a szélenergiával működtetett cnc még a témába is vághat... :-)
Arról nem is beszélve, hogy a lapátok elkészítésénél szükség lehet a cnc habvágó csapatra is...

bmejdz9nu

hduf42fua

Elnézést, hogy valamiféle sértődöttség jött le,de szó sincs róla,csak most cnc-t v. szélgenerátort csinájak? v. mindkettőt , de melyiket először??
Tehát a szélgenerátort valaki úgy készített,hogy fogott két egyforma átmérővel rendelkező nem mágneszhető anyagot(alu, fa ,text.bakelit,müa.)és az egyikbe sugár irányba berakott x méretű és db. szm-ú állandó mágnest, amásikba pedig x-1 laposan tekercselt tekercset.Aztán a tekercses korong lett az állórész és a mágneses a forgórész. A két korongot egymással szembe állította és felcsapágyazta egy csőre 1-1 autó kinyomócsapággyal. A csövön keresztűl pedig állította a lapátszöget egy centrifugális szabályzóval az optimális fordulatszám eléréséhez.A megtermelt vill.energiát egy szabályzón keresztül hasznosította.A részletek kidolgozásához ( ami a tekkercsek mérete stb.)kérem a nagyrabecsült elektromérnök FÓRUM-társak
segítségét és így lehet,hogy szélgenerátort is építek hobby-ból!  Üdv Mindenkinek