Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Hallihó Viktor!
Ha jól gondolom a képen látható masina csak maket....?

Hallihó!

dg8n4i8x

Ma lementem a pincébe és előkotortam a motorom tartalék generátorát... Azt hiszem ez lesz az első próbálkozásom, 18 tekercs vasmagon csillagba kötve, kívül 4 ferritmágnes amiket majd neodymre cserélek és több darabra.

5bzs27u7

Igen, ezen fogom kikisérletezni, kipróbálni a hozzávaló vezérlőt. Ami már demóban működik is.
A nagytesó pedig lent, ebben 25-ös Neo mágnesek vannak.
http://kepfeltoltes.hu/070627/tn_1DSCF0471_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/070627/tn_1DSCF0235_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/070627/tn_1DSCF1016_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

dg8n4i8x

Látom komolyan haladsz ezzel a projektel!  
Ez a nyomatékcsökkentés jó ötlet és kézenfekvő megoldás, de ha mondjuk közös vason vannak a tekercsek akkor ez nem ront az indukción? A te megoldásodnál egyértelműen jó mert nincs közös vas. Tud erről valaki valami konkrétat?

svejk

Sziasztok!
Normál generátor áttételezéssel nem megy?
Fogaskerékáttétel talán nem nagyobb veszteség mint egy "házi" generátor.
Mekkora fordulatszám tartományban üzemel a Te lapátkialakításod?

svejk

Bocsi ,ezeket a kérdéseket Farkas Ádámnak akartam címezni..

x4rhew5r3

Üdv. mindnekinek.
Mivel új vagyok, pár keresetlen szó: villanymérnökből elfajzott szoftveres, aki most tér vissza a hardver-firmware világba (hobbi szinten, mert élni még mindíg a szoftverből kell).
Feldobott a téma. A 80-as évek végén jártam egy szélgenerátor gyárban (Dánia), onnan vannak emlékeim, hogy a fordulatszám megfogást a terhelés változtatásával csinálják a nagy generátorok. Ha jobban pörögne, akkor jobban terheli a generátort, és így nem bír jobban pörögni. Persze viharban a biztonsági fék teljesen leállítja a kereket. De gondolom ezt Ti is tudjátok, csak nem akartok komolyabb elektronikát.
Itthon nem alkalmas a környezet egy szélkerékhez, de a hobbikertben (dombtető, valami  mindíg fujdogál) jól jönne egy kv-főzésre alkalmas szerkezet. (Tudom, egy fél marék rőzse egyszerűbb, de az olyan snassz).
Arra gondoltam, hogy függőleges szélhenger hajt valami dinamót, a többi elektronika. A dinamótól függően DC/DC, vagy 3F/DC konverter tölt egy legalább 100 Ah-ás aksit, arról egy inverter csinálja a 220-at (újabban 230-at). Az elektronika persze mikrokontroller vezérelt, ami tud figyelni egyebekre is. Pl.: generátor fesz alapján szélerő érzékelés, túltöltés esetén műteherrel fékezi a rendszert (kár, hogy nem kell melegvíz, mert akkor azt fűthetné), stb.
Balu írta, hogy 1000 szárnyprofilja van. Van benne függőleges is, mármint szélhenger, vagy hogy hívják? Megpróbáltam guglizni, de csak olyan szimulátort találtam, ami segít kiválasztani egy gyári erőművet.

Kristály Árpád

Hallihó!
Üdv. a táborban...
Ezermester egy régi számában van erre megoldás....csak meg kellene keresnem....ahogy lesz időm ....közkincsé teszem!!!
Ráadásúl ha jól emlékszem regulátoros szabályzás is van benne......
(tisztán mechanikus)
Magánban érdekelne mere laksz?.... mert elég sok anyagom van.
Hallihó!

2vkx6unz

sneci  
függőleges tengelyű szélkerekekre Darrieus kulcsszóval keress, van több gyártó is.  

Sanyi

000000000

Farkas Ádámnak:
A mult héten küldtem neked egy mailt a neved alatt található címre. Mivel nem jött visszajelzés, szeretném megkérdezni, hogy megérkezett-e?

Farkas Ádám

yuagaci9g

Na, meseld mar!  
mit termel?,
hogyan hasznositod?
felepites?
mit csinal viharban?
kellett epitesi engedely?
atlag osszegzes?