Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Ja....igen a múltkor láttam egy táblázatot...hihetetlen!

4um5b65d

Vajon az a gazember is rakott bele turbulenciafokozó elemeket? Mert a sörösnél erre úgy látom igencsak nagy súlyt fektettek?

Kristály Árpád

Ha jól tudom..igen!
De holnap jön hozzám mert valami vizí...és szárazföldi ciciglin töri a fejét...s megakadt...valami kütyüt kell neki gömböjitenem....
Délutánra lesz pontos info...
Halihó!

4um5b65d

Ja hogy ismered a mester?  Várjuk az infót! Bár nem vagyok biztos benne, hogy nem túl vastag e az a trapézlemez....

Kristály Árpád

Na... nem dicsekedek...
de rendszeresen ír helyi újságomban...
környezetvédelem...illetve Ővé a zöld oldal...na nem a sőtétzöld!
Különben Elektro mérnök...

Más... régebben a salgótarjáni síküveg gyárnak volt egy terméke: VONALLENCSE!!!........
Üdv.: Árpi

Farkas Ádám

Feltettem a szélgenerátorom építésének a teljes képi anyagát, ha valaki kíváncsi rá.... (már nem titkos a projekt)http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/szel/" TARGET=_fnew>nagyfelbontás, http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/szel/kisszel/" TARGET=_fnew>kisfelbontás

svejk

Farkas Ádám

Sajnos a gép csak egy hétig állt, mert az itthoniak nem kívánták látni itt a lakóparkos övezetben, van egy kert ahová ki fogom helyezni, már írtam is hozzá egy logolo programot. Akkor adok hosszú távú adatokat, csak most nincs időm ilyenre. (most van a digitális földfelszíni sugárzásra való áttérés a munkahelyemen...)

eivmhrm04

Gratula hozzá,de ha nagyon utba van akkor csak szólj elugrok érte.[#buck]

Szalai György

3k74cecek

Tényleg az. Kérdés, hogy jobb-e mint a megszokott?
És milyen bonyolult elkészíteni? Tud-e annyival többet.
Egyébként erős a gyanúm, hogy ez egy designer agymenése csupán.

2vkx6unz

Szép, de sajnos azt kell mondjam a jelenlegi tudásom alapján, hogy teljesen értelmetlen.
Egy turbinából kivehető energia az áramlásnak kitett felülettől függ vízszintes tengelyű turbinánál ez lapáthossz^2*PI. Itt semmi előnye sincs a kétszeres lapátfelületnek. Persze ők másképp is tudhatják a fizikát.

000000000

Jó a képlet!
Ezek szerint, ha nincs is szélessége a lapátnak, vagy nincs is lapát, az sem érdekes?
Lapát nélküli szélkerekem nekem is van. Annyira „korszerű, hogy tengelye sincs.
Áramot, mégsem termel.
Igaz, szél sincs.
Most látom, hogy a képletedben sem.

dg8n4i8x

Szerintem nem hülyeség ez... Ha megnézitek a "szárny" körül létrejövő légörvényeket akkor nem nem is biztos, hogy nincs ennek értelme. Van egy olyan érzésem hogy ennek sokkal kissebb az indukált ellenállása így nagyobb hatásfokkal bír.

2vkx6unz

Csak a kedvedért beteszem még egyszer, de megtaláltad volna a #149-ben is.  A szél teljesítőképessége= 1/2*p*A*V3 ahol a p a levegő sűrűsége (1,293kg/m3) A a légáramlásnak kitett keresztmetszet, V a szélsebesség (m/s)
A képletből látszik, hogy miért építenek vízszintes tengelyű viszonylag nagy rotorátmérőjű szélkerekeket itt az A=r2*PI.  
Maga a konstrukció is több sebből vérzik. Ekkora tengelykilógással mekkora lesz a csapágyad terhelése, ha leállt és ráfagyott a jég mennyit hajlik le és hogy fog viselkedni a megpörgeted?  
A szélsebességgel köbösen nő a felületre jutó erő, ha egy ilyen konstrukciót kifordítasz a szélből akkor mekkora felülete lesz még mindig ami nem tengelyirányból kap terhelést?
Ez festékkeverőnek talán jó de szélgenerátornak nem.