Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Így már értem...
Sajnos ennek az elképzelésnek van több kritikus pontja. Az első az extrém hosszú tengely. A másik az, hogy az áramlásnak kitett felület nem nőtt. Az eredmény megegyezik azzal mintha csak 1 propellert használt volna a kinyerhető energia szempontjából.

Szóval aki szélgenerátort akar építeni házilagosan maradjon egy 2 vagy 3 lapátos nagy fordulatú modell mellett.

3k74cecek

Azért azzal nem értek egyet, hogy nem nőtt a felület. Mondjuk a hátsó lapátsor tényleg nem sokat ér, de az elöl lévők bizony növelik a nyomatékot. Más kérdés, hogy gyártani nem egy élmény és a hosszú tengely sem egy szerencsés kontrukció.

Kristály Árpád

Hallihó!
Szerintem nem gondoltad átt a dolgot....
Ennek a megoldásnak van egy olyan varziója, hogy sokkal hosszabb rúdon (ráadáúl hajlékony mint a pecabót) s még több felület van rajta!
Üdv.: Árpád

2vkx6unz

A szélnek kitett lapátfelület valóban nő! De én az áramlásnak kitett felületről beszélek az pedig a a forgó rotor által lefedett kör felülete. A levegő ezen a felületen keresztül adja le az energiáját. Ez a felület a több propelleres megoldással nem nőtt! ugyan az az eredmény minta egy sok lapátos un. amerikai típusú, alacsony fordulatra tervezett szélkereket épített volna. Sajna a szél is nagyon jól tudja a fizikát ;)

3k74cecek

Így már stimmel, de az első levélben csak annyit írtál, hogy egy propeller. Az nem volt ott, hogy soklapátos, tehát én a képen lévő sok propellerből egy darabra gondoltam.

Motoros

Motoros

Egy ismerősöm tanyára kényszerűlt költözni, és persze ott még dróton nem dzsal a petró.
Most napelemeken vagy szélgenerátoron töri a fejét és tőlem kért tanácsot mit tegyen...a legfontosabb a számítógép beüzemelése lenne mert kell a munkájához (valami író féle vagy mi)
Mondtam hogy legelsőnek az asztali gépét cserélje le laptopra és akkor talán napelem meg akksi megoldást jelentene. Jellemző a tájékozatlanságára hogy azt gondolta napelemről a fűtést is megoldja.
Én csak annyit tudtam tenni hogy nyugodjon le és jól járja körbe a témát, nehogy a kevés megmaradt pénzével berohanjon egy zsákutcába.
A kérdésem: nem tudna e valaki valamiféle olcsó és stabilan működő..esetleg megtekinthető ... megoldást?? Vagy egy jó kis honlap ahol a kivehető energia és a befektetett forint is kalkulálva van.

000000000

Sajnos mindkettő kiegészítő energia... Tőlünk délebbre talán nem. Van egy ismerősöm a Pilisben, akinek van mindkettő, de itt MO-n, főleg ősszel-télen, sajnos a dízelgenerátor a megoldás leginkább meg egy pár tonna aksi. A számítógép aksiját elviszi a napelem, töltéshez, túraboltban kap ilyet.
http://www.vatera.hu/uj_napelemes_univerzalis_mobil_es_egyeb_akku_tolto_67919368.html" TARGET=_fnew>vat****ról példa

2vkx6unz

Éz különválasztanám a feladatokat:
Elektromos áram előállítása: Szélgenerátor elsősorban mert jobb a hatásfok és fajlagosan olcsóbb, kiegészítő napelem és diesel generátor vagy Stirling motor (villany+fűtés)
Hőenergia előállítás: vákuumcsöves napkollektor nagytérfogatú tárolóval a fűtéshez melegvízhez.  
Persze mindennek alapja egy jó hőtechnikával bíró épület. Egy 50-100 éves épület esetében ez esélytelen.

Motoros

Kösz a válaszokat, sejtettem hogy nem könnyű.
A vaterás meg csak egy mobil akksihoz elég.
Most egy benzines agregátora van, de zajos, drága és az asztali szgépének valami nem tetszik a kimenő feszen.
Lehet hogy megoldás lenne ideiglenesen egy kisteljesítményű lassújárású csendes diesel áramfejlesztő, ami akár folyamatosan is járhatna, de itt is gond a stabil kimenő fesz.

000000000

A laptop aksihoz gondoltam a napelemet, hogy az működjön neki két garnitúra aksival legalább:-) Világítani lehet gyertyával és jön a nyár:-)

000000000

A stabil kimeno fesz az nem akkora gond...bar nem olcso.

Kell egy 1,5-2,0 kW-os SINUS kimenetu ON-LINE rendszeru szunetmentes tap...mert ez birja a folyamatos uzemet, mivel a kimenete MINDIG az inverterrol megy a bemenet megletetol fuggetlenul!  

A kimenet igy alapbol, szabalyos, szabalyozott, szurt, rovidzarvedett. Azaz ..errol jarhat minden a hazban.

Ebben van alapban 15-20 percnyi akku csomag es teheto hozza kulso akku is (akar 1-2 oranyi)

A bemenetre aztan ralehet aggatni mindenfele betapot, aggregator, szelgenerator, napelem...

Mivel pufferkent mukodik az aggregator is jarathato szakaszosabban, hiszen par szaz Watt-nyi terhelesnel alapbol is  kibir  az akkurol akar 2-3 orat is...eleg az agregatot csak kesobb inditani...