Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Kristály Árpád

Hallihó Farkas Ádám! (Sopron)

Üdv. a táborban, örülök, hogy Sopron erősődik!!!
Gratula a lapátokhoz!!!!
Egy észrevételem lenne.... amit harmadik videón oldalról láttam, hát megdöbbentem, ha az a tengely végleges......akármilyen anyagból van vannak agályaim.
Sok megoldást és képet láthatsz a neten.... ebben azt esetben javaslom, hogy valamilyen kisautó pl.: kispolszki első fútóművét használd fel, olcsón szerezhetsz MÉH telepeken....
Infokat találsz lapomon is.... www.cnchungary.hu
alternativ topic.....

Sok sikert!

Üdv.: Árpi

Farkas Ádám

nem hiszem hogy a tengely látszana, amit láttál csak a próba kedvéért volt benne. elől meg a központosító furat látszik Az igazi tengelyt 35mm-es tengelyacélból esztergáltam.

http://members.chello.hu/farkas.adam8/DSC05951.JPG" border=0>

http://members.chello.hu/farkas.adam8/adamelemei/MOV06133.MPG" TARGET=_fnew>Video 1   http://members.chello.hu/farkas.adam8/adamelemei/MOV06134.MPG" TARGET=_fnew>Video 2   http://members.chello.hu/farkas.adam8/adamelemei/MOV06135.MPG" TARGET=_fnew>Video 3
(mpeg formátum)

bmejdz9nu

Nagyon jó... a videók is...
Utólgagos engedelmeddel bele szerkesztettem az előző hozzászolásodba... :) , hogy itt is mindeki lássa, hogy a soproniak milyen ügyesek :)

Farkas Ádám

dg8n4i8x

Nagyonjól néz ki! Kár, hogy szupertitkos... :(
Ha a generátort titkolod is legalább a lapátról mesélhetnél valamit, állásszögek, profil stb...
A videón terhelve is van a generátor, vagy csak üresben pörög? Nálam ez a projekt csak év vége felé tud elkezdődni, mert addigra költözöm ki a panelból (remélem)...

Farkas Ádám

A videón nincsen rajta generátor, a szél sem fújt, csak lengedezett. A generátor az otherpower féle generátor átdolgozása, annyit elárulok hogy mindenképpen kell bele vasmagot tenni, mert különben nem jön ki rajta teljesítmény. Az ott közölt adatok is csak üresjárási adatok, az meg ne mond semmit. Szóval a neodimium alapú a generátor. A lapátok egy speciális hungarocelból faraktuk ki, mind két felét külön,(a marógép helyén egy fűtőszál csúcs volt) ezt "gletteltük", majd műgyanta félszerszámokat készítettünk. És ebbe lettek laminálva a lapátok...

dg8n4i8x

Láttam, hogy nem nagyon mozog a levegő, ezért kérdeztem rá a terhelésre.  
Szerintem ez a vasmag dolog már nagyon sokat segít nekünk, bár én még a panelban szenvedek így csak őszel vagy télen tudok nekikezdeni ennek a projektnek. Én is neodymben gondolkodom csak az ára nem valami baráti... Tudsz valami jó forrást rá esetleg ha nem titok? A lapátokat én is ilyen módszerrel szeretném elkészíteni, 4D habvágó adott +ezeregynéhány profil szóval van miből válogatni.  
Azon agyalok még, hogy az állásszöget hogyan lehetne minél optimálisabban a szélerőhöz képest szabályozni.

Kristály Árpád

Hallihó Balu!
Euromagnet Kft. Bp. Szent László tér 20.
www.magnes.hu
Vagy marad a gyüjtőgetés Winyókból....

Üdv.: Árpi

Farkas Ádám

Igen www.euromagnet.hu
Vasmagot azért nem tesznek bele, mert azt gondolják hogy megfogja a generátort, és a szél nem bírja beindítani, ezért olyan mágnes tekercs arányt kell használni ami szinte kiegyenlíti ezt az erőt. Egyébként ez az első prototípus, de nem az utolsó, van néhány ötletem még a hatásfok növelés terén, ha nekiállsz keress meg akkor már többet tudok mondani.

dg8n4i8x

Ádám!

Előre is köszönöm a segítséget!  
Az euromagnetet ismerem csak az áraikat nem, mert még nem kértem ajánlatot tőlük...

Árpi!  
A winyós dolog nekem is megfordult a fejemben, csak jó lenne egyforma mágneseket találni, sajnos eddig ahány winyót szétszedte annyi féle volt. Az újabbakban meg szinte nincs is mágnes olyan pici ami benne van. :(

Kristály Árpád

Igen, de bika erős!
Javaslom próbálj egyforma typusúakat keresni....
nekem bejött.....
Elgondolásom szerint még jól is jöhet a kifli forma......
Hallihó!

5bzs27u7

Egy kis segítség.

A mágnesek visszahúzó hatásának passzív csökkentése

A mágnesek mechanikai visszahúzó hatása problémákat okoz, különösen akkor, ha Neódium mágneseket használunk. A 16 mágnes/15 tekercs páros/páratlan elrendezése minimalizálja a mágnesek visszahúzó hatását azáltal, hogy a vonzást a geometriai elrendezésből adódóan progresszív módon kiegyenlítjük. Ez egy teljesen passzív megoldás.
Olyannyira, hogy kézzel lazán megforgatható a rotor.

000000000

Én http://www.prodej-nastroju.cz/cz/katalog/neodymove-magnety/" TARGET=_fnew>INNEN rendelem a neodym mágneseket a BL motorjaimba. Ha esetleg vlkit érdekel, megrendelem nektek is. Nálunk elég nehéz ilyen mágneseket beszerezni és ez egyenlore a legjobb ár, amit találtam.