Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Udv
Szelgeneratort szeretnek epiteni illetve epittetni,24v-os aksik toltesere tobbek kozott.
Ki tudna segiteni es kb mennyibol lehet osszehozni.
Kossz zoltan_boller@hotmail.com

Lőrincz Tibor

Akinek van kedve napkollektort építeni, itt egész olcsón kapható alumínium hőgyűjtő:http://napkollektor.cser.eu/napkollektor/" TARGET=_fnew>Alumínium_hőelnyelő
(Elnézést, ha már korábban volt szó róla)

000000000

Halli, most találtam az oldalra.
Régóta érdekel egy szélgenerátor építése, de a tervezésnél tovább nem jutottam, láttam a ti sikereiteket, és egyelőre egy bármilyen, későbbiekben egy 1000w szélgenerátort szeretnék építeni, ami 24v invertert és akkumulátort kéne táplálnia.
Elektronika elkészítése szerintem nem fog problémát okozni, csak maga a szélgenerátorhoz nem tudom hogy hogy fogjak hozzá?
Nem tudom milyen lapátokat és milyen generátort vegyek vagy készítsek?
Ti mit tudtok tanácsolni?
Juhász Bálint.

000000000

szia!nem akarlak elkeseriteni nagyon,de jo ha tudod előre,hogy a magyar államunk "kitűnő vezetői,eladták a szelűnket is!vagyis a szél energia hasznositási jogát egy spanyol cég vette meg!csak az ő engedélyűkkel lehet főlállitani!van egy  szél generátor dokumentáciom,és nem a hagyományos propelleres!űdv:tibor.

4um5b65d

A felszíntől mért 6 méter magasságig még engedély sem kell az ilyenhez. Ha tetőre szereled akkor is van valamennyi tűréshatár ameddig nincs probléma. Gondolom amiről írtál az inkább a nagy ipari lapátokra értendő. De azért bosszantó, hogy még ezt is eladják. Még nem is hallottam erről..... Ezektől minden kitelik. A személyes adatainkat is eladják annak aki kéri, aztán nem kell csodálkozni, hogy minden nap direkt marketinges üzletkötők telefonálnak az otthonodba és tájékoztatnak a kihagyhatatlan ajánlatukról....

000000000

szia!Lacikám a lányom szakértője ennek a kérdésnek,telepűlés fejlesztési mérnők,és gődőllőn egy konferencián volt rola szo,és kétféle minősités van!!!!szélerőmű vagy szélgenerátor!!!!de én azt olvastam valahol,hogy ami a talajhoz van rőgzitve,ahozz engedély kell.a szél motor ez állitolag kűlőn kategoria.én is épiteni akartam hogy a halastavam ingyen áramhoz jusson.és ráadásul van egy franko dokumentáciom is.

4um5b65d

Hűha, akkor nem vitatkozom Tibor-bá....
Így könnyű, ha súgnak hátulról.....
[#nyes][#nyes]
Meg kell majd néznem a helyi építésügyi szabályzatot, mintha abban olvastam volna úgy egy évvel ezelőtt. Lehetséges , hogy itt vannak különbözőségek, mert régiónként eltérhetnek a szabályok.

000000000

zavaros itt a téma szerintem,mert én egy fa sufnit akartam épiteni,és kőzőlték hogy elvileg mindenre kell,ami talajhoz rőgzitett.meg a szélgenerátornál sztem,nem az a lényeg milyen magas,ha nem hogy szélgenerátor!félnek hogy elterjedne,és még csődbe menne az MVM!az én portámon monokon állandoan szél van,és nagyon akarnám,de félek a birságtol!

4um5b65d

Szerintem ennek járj jobban utána, mert amit felhoztál példát a faépületre , na az például nálunk megengedett. Fa hulladéktároló beton aljzattal nem engedélyköteles. Még bejelenteni sem kell.

4um5b65d

Valami mégis csak lehet ebben a 6 méterben, mert itt a fórumon #138-ban Farkas Ádám mester is ezt írja meg még pár helyen találtam ezt az adatot.
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=624150&sid=7e902bc452f3abbffec7ca798eb6656a

000000000

Azért a lányod egy kicsit körültekintőbben fogalmazhatna és rögtön csitulna az indulat.  
Nem kell összekeverni a saját településed építési előírásait (általában 5 m-ig nem kell építési  engedély.
Az MVM-met ebbe kár belekeverni, hisz az akkor lépne be, ha értékesíteni is akarod a megtermelt villamos energiát.
DE milyen jól hangzott, hogy lehetett indulatosan szidni valakiket.
Az állam azért adja el a kvótát (és nem csak Magyarország, hanem mindegyik) mert neki kell a szolgáltatás folyamatosságát is garantálni ha a Te leszerződött szélerőműved szélcsend esetén nem szolgáltatna energiát. Drága alap és csúcserőművek kellenek, azt hiszem erről már többször vitáztunk itt a fórumon.

000000000

Béla bá,nem akarom borzolni tovább a kedélyeket,és általában feltételes modban,és nem konkrétan jelentettem ki dolgokat.egy barátomnak van egy elég komoly tehenészete,és hivatalosan furatott kutat az itatáshoz,és épitetett rá egy szél szivattyut,ami nem haladta meg az 5 métert!!indoklás nélkűl lebontatták vele!vitát ebben a témában lezártnak tekintem.

000000000

De könyörgöm!!! azt nem az MVM bontatta le, hanem az önkormányzat!!!
Ez pedig akárhogy csűröd csavarod helyi döntésű építési eljárási gond nem pedig az általad említett valamilyen spanyol cég meg az MVM döntése volt.
Részemről is lezárt a dolog csak arra szerettem volna javaslatot tenni, hogy a nem árt körültekintően bírálni.

4um5b65d

Hűha , én azt hittem ez egy szimpla "beszélgetünk a szélgenerátorról" című topic.
Mi történt ?  
Hirtelen olyan támadó lett a hangulat és nem értem, hogy ezt mi váltotta ki.
Nádházi mester nem írt semmi olyan egetrengető dolgot amiért át kell harapni a torkát.
Itt tényleg csak a helyi előírásokról lehet szó. Van ahol engednek, van ahol nem....
[#fejvakaras]

000000000

jobb lett volna ha inkább a tekhnikai résszel jőttem volna elő,végűl is én csak arra akartam rávilágitani,mielőtt belefognánk egy ilyen munkába,érdemes átrágni magunkat az adott terűlet jogszabályain.a legelő historiának volt ám folytatása,de azt inkább majd a memoáromba irom meg!:)))