Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jani300

Is -is .
De nem tiszta fagázt termel . Helyben elégeti , csak gőzgéphez lenne jó , de annak meg nudli a hatásfoka :)

jani300

keri

Őszintén szólva most elgondolkodtattál.
Minek a kazánra egyáltalán elektronika? [#vigyor]
A faelgázosító rendszer önszabályzó. Ahogy szívod el a termelt gázt, úgy megy helyére levegő az elgázosítóba és termeli a következő adag gázt.

keri

Korábban is csak a kötekedést tudta felmutatni, értelmes gondolat nélkül, csak már elfelejtettem, de szerencsére ő maga emlékeztetett erre. Jobb ez így, a fórum békéjének szempontjából.[#hehe]

RJancsi

Igazából tök mindegy, hogy télen vagy nyáron alacsony a vízállás, mert ha jól tudom, jelenleg 1°C a megengedett hőmérséklet különbség a paksi vízkivételi mű felett és alatt. Akkor is ha nyáron 22 fokról 23-ra fűti az erőmű és akkor is ha télen 3 fokról 4-re. Alacsony vízállásnál (kis vízhozamnál) nincs ami elvigye a felesleges hőt Paksról. És azok a fránya gőzturbinák akkor működnek a legjobb hatásfokkal, ha bőven 100°C fölötti túlhevített gőzzel járatják. Utána viszont nagyon kell hűteni a fáradt gőzt, hogy kondenzálni lehessen és víz formájában visszapumpálni a hőcserélőkbe.

g89ketty

Csak azért hoztam fel, mert tőlünk örökké bizonyítást követel.

g89ketty

Egy műszaki téma megvitatása nem kötekedés. A tiltás megfutamodás a beismerés elől.[#wave]

ywathzay

Egy ilyen forrás nem vita alap. Elolvastam. Ez olyasmi, mint amikor a világ egyik legnagyobb üdítőital gyártó cége fizetett egy másik cégnek azért, hogy igazolja, hogy a terméke nem egészségtelen. Megtették. Mindketten pénzből élnek.
De, legyen ahogy írod, legalább lehetne élhető földje a gyermekeimnek, meg ha lesz unokám, talán azoknak is. Csak nem fér a kobakomba, ha ennyire környezetbarát ez a Musk, akkor mi a tökömnek füstöli tele a rakétáival a földet -szerintem egy rakéta föld körüli pályára bocsátásának kibocsátásszintjét, míg élek nem tudnám produkálni- miért pakolja tele a műholdjaival az eget, miért akar "űrturizmust", ami ugyancsak jelentős környezetterheléssel jár majd... lehet ő is csak egy üzletember? Na majd talán megtudjuk.

000000000

IdézGondolom Svédországot nem igazán izgatja...

Az teljesen mindegy hogy Svédországot mi izgat meg mi nem, én a SAJÀT véleményemet írtam, nem "Svédországét". Te úgy gondolod Magyarország véleményét állítod vagy a sajátodét...? Svédországban is sokan atomerőmű ellen vannak, itt is (sajnos) zárják egyiket másik után, mindenféle buta okok miatt. De minek kevered ide Svédországot... [#nemtudom] Viszont ha érdekel, akkor elmondhatom hogy Svédországot izgatja mi történik Európában, meg még Európán kívül is, mert ha nem tudnád, ugyan azt a levegőt szívjuk, bér nem ugyan abban a pillanatban, és legalább is úgy tudom ugyan azon a bolygón élünk és amit Magyarországon csinálnak minket is bántana ha rossz lenne. Természetesen, itt sem akar senki elpusztítani ottani élővilágot, vagy ezt te hogy gondolod? Neked teljesen mindegy ha a szomszéd háza leég és körülötted minden kipusztul, csak nálad legyen minden jó...?

Az is TÈNY hogy energia kell, nem ismerünk sok fajtát, Magyarország kicsi, nincs sok vízerőmű lehetőség, nincs hej (meg gondolom sok ellensége van) szélerőművekre, nincs elég hej napenergiára, az olaj el fog fogyni, akkor mit lehet csinálni hogy önállók legyetek? Gáz ugyanonnan jön mint az olaj, olaj elfogy akkor a gáz is. Szán van, de az is piszkos. Te honnan akarsz energiát kapni...? Igen, ha mindenki a tetőre napelemet rakna az jó lenne (nekem is van és örülök neked is), de csak nappal megy, mert annak ellenére hogy nem kell napfény, de éjjel, na meg ha sötét, havas tél van, vagy nagyon borult az ég akkor nincs villany onnan.

Dízelautók azért tartoznak ide, mert úgy látom annak itt ezen a fórumon nagyon sok a barátja, itt trolloznak elektromos meg hibrid autók ellen hogy az milyen jó. A szénbányák megnyitása meg azért tartoznak ide mert kell az olaj ha nincs atomenergia meg más sem, elektromos autó az "piszkos" meg rossz mert nem tud 2000km menni egy töltéssel. Szénből pedig lehet olajat csinálni. Dél-Afrikában éltem a hetvenes években amikor senki nem akart olajat adni nekünk, kénytelenek voltunk gyártani, de jól ment, sok évet dolgoztam náluk azzal is. Sok fajta energia nincs a világon, bár sok mindenki álmodozik mindenről.

Igen, atomerőműveknek hűtés kell, és mivel Magyarországnak nincs tengere, nincs sok választás, újjabb, modernebb, jobb atomerőművet kell építeni. Legalábbis ha meg akarod oldani energiahiányt szélmentes, hideg téli éjjeleken is.

IdézA te gondolatmeneted szerint a naperőműveket is a bányák mélyére kellene telepíteni.

Gondolom hűjének nézel, de mindegy, mert ez a butaság rólad többet mond mint rólam. Ekkora hülyeséget hogy tudtál kitalálni azt nem tudom, mert arra nekem nincs fantáziám. Írtam valahol hogy nem tudom mi a naperőmű? Gondolod nem tudom hogy működik... [#nyes]

RJancsi

Semmi elméletet vagy bizonygatást nem akarok ezzel, csak egy - elég gyakori - példa a mi napelemeinkről. Mint látható, egy eléggé felhőátvonulásos napon nagyobb csúcsteljesítményt produkált mint amennyit "gyárilag" tudnia kéne.
Azon már gondolkoztam, hogy parasztvakításként megadják, hány fa életét mentettem meg a napelemekkel. Csak azt nem tudom, hogy mekkora fában mérik? Kaliforniai mammutfenyőben, vagy japán bonsai cseresznyében??? [#nyes]

ywathzay

Itt melyik számot kell nézni? Az első 2008W, a másik kettő meg 2914W, ebből egyik sem 2.8kW?[#nemtudom]

jani300

Ez egy rossz példa :)
Ennek legalább van valóság alapja .
A kondenzációs kazánhoz is jár magyarázat ,de attól az még átverés . -

jani300

De a hűtő-fűtő klímával kombinált napelem az pont az egyik valóban nem kamu ződ megoldás .
Az pont akkor kell amikor a legjobban süt a nap !
Magas hálózati feszültségnél kell indulnia a klímáknak ... :)

keri

Szerencsére ehhez külön automatizálás sem kell.
A klíma akkor dolgozik jobban amikor süt a nap és meleg van [#vigyor]

remrendes

Amikor futeni kell, akkor felenk nem annyira sut a nap :)