Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Semmi elméletet vagy bizonygatást nem akarok ezzel, csak egy - elég gyakori - példa a mi napelemeinkről. Mint látható, egy eléggé felhőátvonulásos napon nagyobb csúcsteljesítményt produkált mint amennyit "gyárilag" tudnia kéne.
Azon már gondolkoztam, hogy parasztvakításként megadják, hány fa életét mentettem meg a napelemekkel. Csak azt nem tudom, hogy mekkora fában mérik? Kaliforniai mammutfenyőben, vagy japán bonsai cseresznyében??? [#nyes]

ywathzay

Itt melyik számot kell nézni? Az első 2008W, a másik kettő meg 2914W, ebből egyik sem 2.8kW?[#nemtudom]

jani300

Ez egy rossz példa :)
Ennek legalább van valóság alapja .
A kondenzációs kazánhoz is jár magyarázat ,de attól az még átverés . -

jani300

De a hűtő-fűtő klímával kombinált napelem az pont az egyik valóban nem kamu ződ megoldás .
Az pont akkor kell amikor a legjobban süt a nap !
Magas hálózati feszültségnél kell indulnia a klímáknak ... :)

keri

Szerencsére ehhez külön automatizálás sem kell.
A klíma akkor dolgozik jobban amikor süt a nap és meleg van [#vigyor]

remrendes

Amikor futeni kell, akkor felenk nem annyira sut a nap :)

Motoros

Ha adott a lehetőség, hely a napelemekhez, olcsó esetleg bontott napelemek, valami egyszerű villanykályha termosztáttal.. akkor a hidegedő időszakban de akár télen is ha napsütés idején a megfelelően hőszigetelt szoba vagy szobák bepufferelik napközben a meleget és éjjel már jóval kevesebbet kell ráfűteni a fizetős fűtőanyagból.
Nincs semmi bonyolult karbantartást igénylő alkatrész, a szerelés is lehet házilagos, a rendszer akár évtizedekig működhet minden odafigyelés nélkül.
A fizetős időszak ősszel kitolódik, tavasszal lerövidül 1-2 hónappal. A szoba klímája nagyon kedvezően alakul, akár még télen is fűtés nélkül dunyhával átvészeled az éjszakát. Nagyapámék sem fütöttek éjjel hanem aludtak.[#nyes]
Nálam ez már 40 éve megy egy szobában, igaz nem napelemmel hanem napkollektor szerű az oldalfalra szerelt üvegházhatáson alapuló apám által kiötölt szerkezettel.
Napelemekkel ez sokkal hatékonyabb lenne.

De hasonlóan praktikus lehet ha a napelemet úgymond direktbe rákötöd a villanybojlerre.
Tehát Jani ötletéhez csatlakozva még +2 darab ahol semmi inverter semmi akkumulátor....pontosabban akksi van csak nem olyan ami pénzt karbantartást megsemmisítést igényelne.

keri

Igen, szoktak ilyet csinálni olcsó bontott napelemekkel.
Simán megéri, és tényleg nincs vele annyi költség és macera mint a hálózatra visszatáplálással.

keri

Na lehet vitatkozni a számokkal [#hehe]
Teslák átlagosan és hivatalosan, mért futás és fogyasztás alapján 3.5-6.5* tisztábbak Európában, mint a belsőégésűek, beleértve az akku gyártást is.[#puszis]
https://villanyautosok.hu/2021/08/12/ennyit-szennyez-a-tesla-model-3/

g89ketty

Nem vitatkozunk, már mi is mindent elhiszünk ami írva vagyon.[#nevetes1]

keri

Hát hogyne. A lapos földes "mert csak" érvelés. Ez valóban kikezdhetetlen [#hehe]

ywathzay

Tudod a statisztika úgy működik, hogy bármit be lehet vele bizonyítani , meg az ellenkezőjét is. Épp attól függ ki fizet érte.[#vigyor]

g89ketty

Nincs "mert csak", én valóban mindent elhiszek, amit egy kritizált cég önmagáról ír. Ennyire én is lehetek sznob, akár lapos akár nem.[#wave]

keri

Kifejezetten nem kell elhinni, mert le van írva. Ezért terjed ez a sok hülyeség. Ott vannak a források, adatok, számok. Azt meg a logikus érveket kell vitatni ellenérvekkel adatokkal, nem egy beböfögött alap, logika érv és indoklés nélküli véleménnyel hazugnak nevezni azt ami nem egyezik az elképzeléseddel.

keri

És attól hogy iróniába csomagoltad még sértő.
Ha nem tudsz még egy vacak kamu ellenérvet sem felhozni, akkor inkább maradj csendben, mert ez így csak trollkodás a részedről.