Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Az olcsó hűtő/fűtő klímákkal csak annyi a gond, hogy nagyobb hidegben nem működnek, vagy nem hatékonyak.
Érdemes jobb fajtát venni, ezek még mindig olcsóbbak mint egy direkt hőszivattyús fűtés.
Kollégának 3millióba került. 200ezerből már van jó klíma.
Persze nem egyenértékű a kettő.

7ribea2ss

Van sör kollektorom, de ha nem süt a nap akkor nem termel meleg levegőt. Egy műhelyben több a por mint egy lakásban és ez a kollektor sok port tart mozgásban. Egyébként eladó, alu dobozban,spéci solár üveggel, ventivel.

2vkx6unz

Az ár nagyságrendileg OK, nekem is 3M felett volt a költség egy 9kW-os Panasonic hőszivattyúval, de ebben az árban benne vannak a tartályok, felületfűtés kiépítés is. Azárt egy ilyen rendszer nagyon más mint egy hűtő-fűtő klíma...

Mondjuk még csak nagyon kevés tapasztalatom van a működést illetően...
Eddig meg vagyok vele elégedve, igaz nem volt hideg tél...

Gázzal sem lett volna kevesebb ha ott is a jobb minőségű berendezésekből válogatok ...

000000000

Vákum csöves megoldásod van?
Mert az télen is teljesít szort napfénynél is mivel jó hőszigetelő (termosz)...[#eplus2]

keri

Pontosan!

Kollégának is a 9kW-os Panasonic van. Több tél óta üzemel, ráadásul Bakonybélen lakik, ahol elég kemény telek vannak.

Padlófűtés, hőszigetelt ház, puffertartály ára ezen felül volt, de azt külön csinálta.
Neki fa tüzelés volt, meg régebben tartályos gáz, mert ott nincs vezetékes, de ha lett volna is olcsóbbra jön ki ez.

Még a fatüzeléshez képest is olcsóbban fűt így és probléma nélkül, mert ugye a fával azért van sok munka meg macera.

A puffer tartályról annyit hogy feleslegesnek bizonyult.

Eleinte úgy volt programozva, hogy napközben amikor melegebb az idő, akkor fűtse fel a tartályt és éjjel arról fűt. Viszont a magasabb hőmérséklet elérése kevésbé hatékony.
Most átprogramozta és közvetlenül fűti a lakást a lehető legalacsonyabb víz hőmérséklettel. Mivel éjjel amúgy is alacsonyabb a beállított hőmérséklet minimálisan kell csak rádolgozni, így az éjjeli hideg levegő kevesebb veszteséget okoz, mint a magasabb vízhőmérséklet.
A használati melegvizet meg egy külön hőszivattyús bojlerral oldotta meg, így amiatt sem kell külön felfűtenia 60 fok fölé a fűtésrendszernek.
A puffert bennhagyta, de csak 35fokra melegíti miután a lakás már elérte a hőmérsékletet.

keri

Összes ismerősöm akinek vákuumos volt, cserél le napelemre.
Pont akkor nem termel amikor legjobban kell, miközben nagyon komplex rendszer kell hozzá.

Szóval napelem, visszatermelés főleg nyáron, és hálózatból használni amikor kell. Villany felhasználása sokkal egyszerűbb.
Levegő-Víz hőszivattyúval kollégánál jók a tapasztalatai, de ezt is jól meg kell tervezni.
Másik kolléga inkább villanykazánt használ, mert ahhoz nem kellett drága hőszivattyú.
Harmadik meg infrafilmet használ.

2vkx6unz

Nekem csak egy viszonylag kicsi 200 literes tartály van a fűtés oldalon hidraulikus váltóként bekötve. Gyakorlatban annyi előnye van, hogy mindíg van az előírt legalább 50 liter víznél több a rendszerben amit tud fűteni és így a kevesebb a ki-be kapcsolás és leolvasztáskor is ebből a tartályból tud dolgozni.

Én is 35-36 fokra melegítem csak a vizet és 21-22 fok van a házban.

000000000

Nem komplex rendszertől beszélek az egyik sem olcsó nagy része (jó agyonrak adóztasák pláne az E-solár megoldást) de a sőr kollektoron után is van élet kis rendszerben pl ami a vákum okosakban teljesít egy egyszerű Használati meleg vizel megoldásnál is..

2vkx6unz

Persze a HMV-t is ez a hőszivattyú állítja elő, Ezt úgy programoztam, hogy akkor csináljon meleg vizet amikor a külső hőmérséklet várhatóan a legmagasabb vagyis 13-15 óra között. Ezen kellett egy kicsit hangolni a fogyasztás alapján... Mivel képesek voltak a lányaim annyi meleg vizet felhasználni, hogy nekem már nem maradt meleg víz csak langyos...

frob

Akkor, bár az sem olcsó, egy inverteres hűtő fűtő klíma, kis helységet nagyon gyorsan fel tud fűteni, persze ez is kavarja a levegőt..
cserébe nyáron sem döglesz be a helységbe.

keri

Hát igen, a lányos ház az külön kihívás [#nyes]

frob

hja igen, és ha nagyon elvetemült vagy, akkor a kinti egységből csak a hőcserélő részt beledobod vízbe, amit mondjuk melegíthet egy sima kollektor amit csináltál...

7ribea2ss

Nekem csak egy lakókocsit kellene fűteni, oda egy vákuum csöves túl drága lenne.

2vkx6unz

Ez nagyon rossz ötlet... Hacsak nem jégkockát akarsz gyártani...

2vkx6unz

Sajnos ebben az esetben el kell engedni a napelemes/ napkollektoros rendszereket. A lakókocsi tetejére szerelt napkollektorra beérkező hőmennyiség ugyanannyi mint amennyi a lakókocsit éri. Nyilván a kollektor ezt jobb hatásfokkal hasznosítja, de hiába vezeted ez be a lakókocsiba az a összes falán alján és tetején ennél több energiát sugároz le. Extém módon kellene hőszigetelni, hogy a vesztesége kisebb legyen mint amennyi a bevitt energia. Ebben az esetben lenne arra lehetőség, hogy a nappal felvett meleget annyira megtartsa, hogy másnap reggel ne legyen hidegebb mint az előző nap reggelén. Szóval egy 20-25 centi polisztirol hőszigetelés körben segítene, de lehet, hogy ez is kevés lenne.
Egy építész energetikai számoló program segítene, hogy kiszámolod mennyi a vesztesége a lakókocsinak, utána lehet gondolkodni, hogy mivel milyen áron lehet ezt előállítani és megéri-e.

Ilyen program itt érhető el: winwatt