Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ajpwg6jrn

Ha már úgyis témánál vagyunk, én is hallottam egy effektust, amit még nem tudtam hova tenni, sem megemészteni. Igaz nagyon nem is próbáltam. (Rákerestem régebben, google ismeri.) Ez a dolog valós lehet szerintetek: "Searl effekt" Vagy ez is csak valami humbug?

MoparMan

ebalint

7ribea2ss

Ha a napkollektort vízszintesen rakom fel akkor a hatásfoka módosul?

Csuhás

Igen, amennyivel kisebb felület látszik a nap irányából nézve annyival kisebb a kivehető energia. Illetve pár százalék romlást okozhatnak lapos beesési szög miatt megnövekedett reflexiók is.

vjanos

Nem úgy gondolhatta Ferenc, hogy a tető síkjában, de 90 fokkal elfordítva? :)

Csuhás

Aha, lehet hogy félreértettem. Típustól függ. Ha napelemről van szó akkor nem változik. Ha keringetett sík felületű levegőt vagy vizet melegítő akkor szerintem jelentéktelen a változás. ( a meleg kivezetés legyen felül ) Ha termoszifon elven működik akkor feltehetőleg nem fog működni. Ha vákuumcsöves akkor biztosan  nem fog működni, mert nem tud visszafolyni a hőcsőben a lecsapódott folyadék. Ott fontos hogy lejtsenek a csövek.

7ribea2ss

Köszönöm az eddigi válaszokat, ez vizes napkollektor és egy telepített lakókocsi szeretnék fűteni vele télen.
Azért akarom vízszintesen felszerelni mert 2100 mm a lakókocsi
 és a kollektor szélessége  is. Az egyik nagy ablakra árnyékot vetne a nyári melegben. A vizet mosógép szivattyú fogatná.Egy másik kollektor abszorberét felszereltem a lakókocsi mennyezetére, ebben keringene a meleg víz. Persze onnan még le kell csalogatni. Azért a mennyezetre mert nyáron a kútvizét keringetném benne. Kút klíma. Ha már fizetni kell érte akkor használjam is.

nvnshmpmn

Nem tudom, milyen szerkezetű a kollektorod, de ha az a bizonyos hárfa szerű csövezéses, akkor szerintem arra kell figyelni, hogy átlósan legyen bekötve, ha elforgatod vízszintesre. Tehát pl. a bal felső sarkában legyen megtáplálva, a jobb alsóban legyen a melegvíz elvezetése.
Fűtésrendszereknél van az a jelenség, hogy egy bizonyos hosszúság felett a radiátorokat már így kell bekötni, átlósan, különben nem fordul meg benne a víz, egy nagy része állandóan hideg marad. Szerintem itt is hasonló a helyzet.
Az én házilag épített kollektoraim ilyen hárfa elrendezésűek. Több éves tapasztalat alapján azt tudom mondani, hogy november közepe és február vége között nem sokat ér. Az év többi részében viszont nagyon jól teljesít.

2vkx6unz

A mennyezeten teljesen jó helyen van. Nem kell ott csalogatni semmit. A mennyezetfűtésem pont ugyan így működik. A cégnél is ilyen van 10 éve, kifogástalanul működik. A bemenő vízhőmérséklet 30-35 fok.

7ribea2ss

A  abszorberem  ki és be menete egy oldalon van, mint a képen látható. Ez van a mennyezetre erősítve.
A külső egység az egy vizes kollektor azt kellene vízszintesen elhelyeznem. Abban ugyan ez az abszorber van tehát annak is a kivezetései egy oldalon vannak.
Szomorúan hallom, hogy pont télen nem tudom fűtésre használni. Pedig csak egy lakókocsit kellene fűteni, kb 20 légm3.

7ribea2ss

Ha nem lesz meleg vizem a fűtéshez akkor ki kell találnom valamit ami nem áram mert az nem olcsó. Talán napelem áramával fűteni? Ha csak 30C°-os víz kell ahhoz nem kell sok energia.

7ribea2ss

A  abszorberem  ki és be menete egy oldalon van, mint a képen látható. Ez van a mennyezetre erősítve.
A külső egység az egy vizes kollektor azt kellene vízszintesen elhelyeznem. Abban ugyan ez az abszorber van tehát annak is a kivezetései egy oldalon vannak.
Szomorúan hallom, hogy pont télen nem tudom fűtésre használni. Pedig csak egy lakókocsit kellene fűteni, kb 20 légm3.

7ribea2ss

Ha nem lesz meleg vizem a fűtéshez akkor ki kell találnom valamit ami nem áram mert az nem olcsó. Talán napelem áramával fűteni? Ha csak 30C°-os víz kell ahhoz nem kell sok energia.

nvnshmpmn

Én is ilyen hárfa elrendezésűt építettem, de függőlegesen állnak, a bemenő ág felül, a kimenő ugyanazon az oldalon alul van. Kettőt építettem meg, először sorba kötve, de kiderült, hogy nem jó úgy, a másodikba már alig jutott víz. Most átalakítottam úgy, hogy középen T elégazással, szimmetrikusan kapják a bejövő vizet.
Ami még fontos, hogy nekem drain back rendszerem van. A drain back tartályt csak a tetőtérben tudtam elhelyezni, így - mivel ioncserélt vízzel megy - kb november végén, mikor éjjel már fagyveszélyes az idő, leeresztem a vizet, majd kb. március végén indítom el újra. Így a téli időszakra tapasztalatom nincs a teljesítményével kapcsolatban. Viszont már évek óta figyelem, decemberben, januárban elég kevés a napos órák száma, nem sokat termelne. Ennek a síkkollektoros drain back rendszerűnek napsütés kell, hogy elinduljon,aztán még fel kell melegítenie a drain back tartályban lévő vizet, amit keringtet a hőcserélő és a kollaktorok között. Ez nálam kb 20 liter, plusz ami a csövekben van.
A jelenlegi időjárás mellett estére 30 fokos a víz a 250 literes tárolómban, ami sorba van kötve egy 120 literes tárolós gázbojlerrel. Nálunk nap közben is van valamennyi melegvíz fogyasztás.
A kollektorok a tetőn kb 20 fokos szögben állnak a tetősíkba süllyesztve a vízszinteshez képest, ami még nyári időben is messze áll az ideálistól, ilyenkor meg már nagyon laposan érik a napsugarak. Úgy rémlik, hogy kb 70 fokos lenne a téli időszakban az ideális dőlésszög.

Szerintem ez a Te kollektorod függőleges állásúra készült. Ha így vízszintesre teszed, akkor én átvariálnám a kivezetéseket. Egyik felső sarka a betáp, átellenesen az alsó a kivét, csak van még egy bökkenő akkor is, hogy az osztó és gyűjtő csöveknek - nagyobb átmérő - felül és alul kellene lenniük.
Te milyen rendszerűt építesz? Fagyállóval fogod üzemeltetni?