Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

7ribea2ss

Most megrekedtem, nekem fűtésre kellene és gyári kollektorom van. A leírtak szerint pont a hideg időszakban nem termel meleg vizet valami mást kell kitalálnom. Igen fagyállót töltenék bele.

nyiszi

Sziasztok,
Van itt Valaki aki levegő-víz hőszivattyú témában jártas?

frob

7ribea2ss

Van sör kollektorom, de ha nem süt a nap akkor nem termel meleg levegőt. Egy műhelyben több a por mint egy lakásban és ez a kollektor sok port tart mozgásban. Egyébként eladó, alu dobozban,spéci solár üveggel, ventivel.

000000000

Vákum csöves megoldásod van?
Mert az télen is teljesít szort napfénynél is mivel jó hőszigetelő (termosz)...[#eplus2]

keri

Összes ismerősöm akinek vákuumos volt, cserél le napelemre.
Pont akkor nem termel amikor legjobban kell, miközben nagyon komplex rendszer kell hozzá.

Szóval napelem, visszatermelés főleg nyáron, és hálózatból használni amikor kell. Villany felhasználása sokkal egyszerűbb.
Levegő-Víz hőszivattyúval kollégánál jók a tapasztalatai, de ezt is jól meg kell tervezni.
Másik kolléga inkább villanykazánt használ, mert ahhoz nem kellett drága hőszivattyú.
Harmadik meg infrafilmet használ.

000000000

Nem komplex rendszertől beszélek az egyik sem olcsó nagy része (jó agyonrak adóztasák pláne az E-solár megoldást) de a sőr kollektoron után is van élet kis rendszerben pl ami a vákum okosakban teljesít egy egyszerű Használati meleg vizel megoldásnál is..

frob

Akkor, bár az sem olcsó, egy inverteres hűtő fűtő klíma, kis helységet nagyon gyorsan fel tud fűteni, persze ez is kavarja a levegőt..
cserébe nyáron sem döglesz be a helységbe.

nvnshmpmn

Én is ilyen hárfa elrendezésűt építettem, de függőlegesen állnak, a bemenő ág felül, a kimenő ugyanazon az oldalon alul van. Kettőt építettem meg, először sorba kötve, de kiderült, hogy nem jó úgy, a másodikba már alig jutott víz. Most átalakítottam úgy, hogy középen T elégazással, szimmetrikusan kapják a bejövő vizet.
Ami még fontos, hogy nekem drain back rendszerem van. A drain back tartályt csak a tetőtérben tudtam elhelyezni, így - mivel ioncserélt vízzel megy - kb november végén, mikor éjjel már fagyveszélyes az idő, leeresztem a vizet, majd kb. március végén indítom el újra. Így a téli időszakra tapasztalatom nincs a teljesítményével kapcsolatban. Viszont már évek óta figyelem, decemberben, januárban elég kevés a napos órák száma, nem sokat termelne. Ennek a síkkollektoros drain back rendszerűnek napsütés kell, hogy elinduljon,aztán még fel kell melegítenie a drain back tartályban lévő vizet, amit keringtet a hőcserélő és a kollaktorok között. Ez nálam kb 20 liter, plusz ami a csövekben van.
A jelenlegi időjárás mellett estére 30 fokos a víz a 250 literes tárolómban, ami sorba van kötve egy 120 literes tárolós gázbojlerrel. Nálunk nap közben is van valamennyi melegvíz fogyasztás.
A kollektorok a tetőn kb 20 fokos szögben állnak a tetősíkba süllyesztve a vízszinteshez képest, ami még nyári időben is messze áll az ideálistól, ilyenkor meg már nagyon laposan érik a napsugarak. Úgy rémlik, hogy kb 70 fokos lenne a téli időszakban az ideális dőlésszög.

Szerintem ez a Te kollektorod függőleges állásúra készült. Ha így vízszintesre teszed, akkor én átvariálnám a kivezetéseket. Egyik felső sarka a betáp, átellenesen az alsó a kivét, csak van még egy bökkenő akkor is, hogy az osztó és gyűjtő csöveknek - nagyobb átmérő - felül és alul kellene lenniük.
Te milyen rendszerűt építesz? Fagyállóval fogod üzemeltetni?

frob

hja igen, és ha nagyon elvetemült vagy, akkor a kinti egységből csak a hőcserélő részt beledobod vízbe, amit mondjuk melegíthet egy sima kollektor amit csináltál...

7ribea2ss

Most megrekedtem, nekem fűtésre kellene és gyári kollektorom van. A leírtak szerint pont a hideg időszakban nem termel meleg vizet valami mást kell kitalálnom. Igen fagyállót töltenék bele.

2vkx6unz

Ez nagyon rossz ötlet... Hacsak nem jégkockát akarsz gyártani...

nyiszi

Sziasztok,
Van itt Valaki aki levegő-víz hőszivattyú témában jártas?

keri

Srácok, azért az energia megmaradás törvénye ezekre is érvényes [#nyes]

A kollektor, legyen az vákuumcsöves, nem fog elegendő energiát szolgáltatni télen amikor keveset süt a nap. Hőmérséklete persze fel tud menni rendesen, terheletlenül, de teljesítménye alig lesz.

Ennélfogva a hőszivattyú hideg oldalát sem lehet vele előmelegíteni, mert a napelem lesz a hőenergia áramlás szűk keresztmetszete.
Jó az a levegős hőcserélő, hiszen a levegőből kiszedhető hőmennyiség, csak a levegő áramoltatás sebességétől függ.
Vagyis az egész világ egy kollektor, aminek a levegő a közvetítő közege.

Hogy drága? Az. Sajnos nincs ingyen ebéd, akárhogy trükközünk.
Ha tudtok gyártani hatékony hőszivattyút olcsón annak viszont lenne értelme :)) a bevételből pedig nem lenne gondotok a fűtésszámlával :)

frob