Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

xbwtgv9j

designr

Tápegység-töltő-foggyökértömeg mérő..Nehogy kipróbáld!

PSoft

Vajon, mire utalhat az adatlapján levő "ujjsütetű" kis képecske?[#nemtudom]
Gondolni se merek rá, hogy...

designr

Mindenkiről kialakul egy kórkép..hagyjáttszonnmégegykicsit..

RJancsi

A dentometer más néven extensiometer magyarul duzzadásmérő. Mielőtt valakinek meglódul a fantáziája, csak hosszváltozás mérésére képes, a keresztirányú duzzadással nem tud mit kezdeni. [#nyes] A fogtechnikusok is használnak ilyet, a lenyomatvevő gipszek vagy anginátok kötés közbeni duzzadását mérik vele, hogy a műfogat/koronát mennyivel kell kisebbre/nagyobbra készíteni a lenyomathoz képest, hogy passzoljon a beteg szájába.

PSoft

Ahahhh!

Akkor ez olyan...kimondottan konyhai, női mérőeszköz.
Meg lehet vele határozni pontosan, hogy...hogy nyúlik a nudli.[#nyes]

RJancsi

Hááát igen. Ahogy a közmondás is tartja: aki a kicsit nem becsüli... szopogassa[#nevetes1].

7ribea2ss

wtwpbr0re

A dentometer-ről jut eszembe: A perpetuum mobile után csak egy fél lépés a biorezonancia mérés...
Én akkor szoktam aludni menni :):)

RJancsi

ajpwg6jrn

Ha már úgyis témánál vagyunk, én is hallottam egy effektust, amit még nem tudtam hova tenni, sem megemészteni. Igaz nagyon nem is próbáltam. (Rákerestem régebben, google ismeri.) Ez a dolog valós lehet szerintetek: "Searl effekt" Vagy ez is csak valami humbug?

MoparMan

ebalint

7ribea2ss

Ha a napkollektort vízszintesen rakom fel akkor a hatásfoka módosul?

Csuhás

Igen, amennyivel kisebb felület látszik a nap irányából nézve annyival kisebb a kivehető energia. Illetve pár százalék romlást okozhatnak lapos beesési szög miatt megnövekedett reflexiók is.