Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

vjanos

Nem úgy gondolhatta Ferenc, hogy a tető síkjában, de 90 fokkal elfordítva? :)

Csuhás

Aha, lehet hogy félreértettem. Típustól függ. Ha napelemről van szó akkor nem változik. Ha keringetett sík felületű levegőt vagy vizet melegítő akkor szerintem jelentéktelen a változás. ( a meleg kivezetés legyen felül ) Ha termoszifon elven működik akkor feltehetőleg nem fog működni. Ha vákuumcsöves akkor biztosan  nem fog működni, mert nem tud visszafolyni a hőcsőben a lecsapódott folyadék. Ott fontos hogy lejtsenek a csövek.

7ribea2ss

Köszönöm az eddigi válaszokat, ez vizes napkollektor és egy telepített lakókocsi szeretnék fűteni vele télen.
Azért akarom vízszintesen felszerelni mert 2100 mm a lakókocsi
 és a kollektor szélessége  is. Az egyik nagy ablakra árnyékot vetne a nyári melegben. A vizet mosógép szivattyú fogatná.Egy másik kollektor abszorberét felszereltem a lakókocsi mennyezetére, ebben keringene a meleg víz. Persze onnan még le kell csalogatni. Azért a mennyezetre mert nyáron a kútvizét keringetném benne. Kút klíma. Ha már fizetni kell érte akkor használjam is.

nvnshmpmn

Nem tudom, milyen szerkezetű a kollektorod, de ha az a bizonyos hárfa szerű csövezéses, akkor szerintem arra kell figyelni, hogy átlósan legyen bekötve, ha elforgatod vízszintesre. Tehát pl. a bal felső sarkában legyen megtáplálva, a jobb alsóban legyen a melegvíz elvezetése.
Fűtésrendszereknél van az a jelenség, hogy egy bizonyos hosszúság felett a radiátorokat már így kell bekötni, átlósan, különben nem fordul meg benne a víz, egy nagy része állandóan hideg marad. Szerintem itt is hasonló a helyzet.
Az én házilag épített kollektoraim ilyen hárfa elrendezésűek. Több éves tapasztalat alapján azt tudom mondani, hogy november közepe és február vége között nem sokat ér. Az év többi részében viszont nagyon jól teljesít.

2vkx6unz

A mennyezeten teljesen jó helyen van. Nem kell ott csalogatni semmit. A mennyezetfűtésem pont ugyan így működik. A cégnél is ilyen van 10 éve, kifogástalanul működik. A bemenő vízhőmérséklet 30-35 fok.

xbwtgv9j

designr

Tápegység-töltő-foggyökértömeg mérő..Nehogy kipróbáld!

PSoft

Vajon, mire utalhat az adatlapján levő "ujjsütetű" kis képecske?[#nemtudom]
Gondolni se merek rá, hogy...

designr

Mindenkiről kialakul egy kórkép..hagyjáttszonnmégegykicsit..

RJancsi

A dentometer más néven extensiometer magyarul duzzadásmérő. Mielőtt valakinek meglódul a fantáziája, csak hosszváltozás mérésére képes, a keresztirányú duzzadással nem tud mit kezdeni. [#nyes] A fogtechnikusok is használnak ilyet, a lenyomatvevő gipszek vagy anginátok kötés közbeni duzzadását mérik vele, hogy a műfogat/koronát mennyivel kell kisebbre/nagyobbra készíteni a lenyomathoz képest, hogy passzoljon a beteg szájába.

PSoft

Ahahhh!

Akkor ez olyan...kimondottan konyhai, női mérőeszköz.
Meg lehet vele határozni pontosan, hogy...hogy nyúlik a nudli.[#nyes]

RJancsi

Hááát igen. Ahogy a közmondás is tartja: aki a kicsit nem becsüli... szopogassa[#nevetes1].

7ribea2ss

wtwpbr0re

A dentometer-ről jut eszembe: A perpetuum mobile után csak egy fél lépés a biorezonancia mérés...
Én akkor szoktam aludni menni :):)

RJancsi