Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Direkt értetlenkedsz?
A Hurco-nak már minden csavarját ismerem, ami a felépítését illeti. Sok ötletet a szervizkönyvből vettem át, hogy hogyan érdemes megcsinálni. Aztán végül nem pont olyan lett, de attól még fog működni. :)

A többit a hurco.com oldalon megtalálod, ha annyira izgat. :)

ukcge40u

Tudom, mi van a gépemben, nem mögötte.
Nem kell elhinned, attól én még fogom tudni. :)

bmejdz9nu

Nem találtam... nem írnád meg a mellékhajtás és főorsó teljesítményét? Mekkora méretű szíjhajtás van rajta az orsóknál a motorhoz?

ukcge40u

X, Y, Z Axis Travel, inches (mm)   
24 x 20 x 24 (610 x 508 x 610)

Table Size, inches (mm)   
30 x 20 (760 x 508)

Max Weight on Table, lbs (Kg)   
3,000 (1,360)   
1,500 (680)

Peak Spindle Motor, hp (Kw)   
12 (9)   
20 (15)

Max Spindle Motor Torque, ft lbs @ rpm (Nm @ rpm)   
8k   
N/A   
N/A

10k   
85 (115) @ 750   
75 (102) @ 1,450  

12k   
70 (95) @ 900   
N/A

15k   
56 (76) @ 1,125   
N/A

Rapid Traverse  
X, Y / Z axis, ipm (M / min)   
1,378 / 1,181 (35/ 30)   
1,181 / 787 (30 / 20)

Tools   
24 CAT (BT) 40

Positioning, inches (mm)   
±0.0002 (0.005)

Repeatability, inches (mm)   
±0.0001 (0.0025)

Machine Weight, lbs (Kg)   
10,225 (4,640)    
9,590 (4,350)

Remélem jó lesz.
http://www.hurco.com/USA/Products/Machining_Centers/Vertical/VMX_Series/Pages/VMX%2024%20Machining%20Center.aspx" TARGET=_fnew>Innen.

A gúglit ismered? Kezdek kételkedni...

ukcge40u

000000000

Jaj Svejk, most megint itt írásra kényszerítesz...Nagyon nem akartam már...Belefáradtam itt mindenbe...
De pár gondoplat témazárásként: én végig a hasznos tengelyen leadott teljesítményről beszélek. Szerencsére ha egy motor X wattos, azt le is adja. Arról szegény mocika nem tehet, hogy haszontalan tömegeket
gyorsít, defeszülő "szir-rossz", rosszil átgondolt mechanikákat hajt, ez gépészeti konstrukciós témakör. Az is egy szakma, vannak alapelvek. Pont ennek megértetése lett volna a fő célom. Van főhajtómű és mellékhajtómű, ezeket te is tudod. Ne üljünk fordítva a lovon.  
Ez két különböző hajtás. Ezért írtam a gyalugépet, ott egybeesik. Speciális forgácsoló gép, kvázi szakaszos kiterített esztega.:) 400W-al már lehet egész komolyan is forgácsolni, de ahhoz meg nem kell golyósorsó egy gyalugépnél. Péter gépe gyalugépecske lett, javaslom vegye le a marómotort, oda tegyen be egy bazi nagyoló gyalukést, és nyomja 400mm/s-el a forgácsot. Még egy picit feltornázza a sebességeket és kész a hibrid cnc: CNC SMD beültető-gyalu-hobby marógép. Nagy kár: így egyikre sem ideális, erről szólt az én mesém az utóbbi időben!
Álmodjatok szépet egy súrlódásmentes világról!:) Pá Mindenkinek!

svejk

lásd: #467...
De a kezdők nem tudják...
Emlékszem itt a fórumon is sokaknak új volt ez a teljesítményadat anno.
Nekem úgy tűnik inkább Te vagy súrlódesmentes világban.
De ezen ne súrlódjunk egymással:))

000000000

Ezek azok az adatok, amit a szerszám tud. Nyilván a gép határai ( teljesítmény, pontosság ) más tészta. Ipari gépen ezek használható értékek vagyis nem a szerszám a szűk keresztmetszet, az bírni fogja. Ha esetleg  valami gikszer miatt mégis kimegy az éle ( aluban nem valószínű) kb. 3000 FT-ért élezik újra a keményfém marókat CNC köszörűn.
 A géped sajátosságait viszont neked kell bekalkulálnod. Ha a terhelés miatt leesik a fordulat, megnő a forgácsvastagság, vagy nem stabil a megfogás akkor kipattanhat a maró sarka. A keményfém nem hajlik.

000000000

Technológiai számításnál a legfontosabb adat a vágósebesség (Vc) és a fogankénti előtolás (Fz). Ez a két adat mindig szerepel a táblázatban. A többi csak finomítja a dolgot ( pl. hosszú marónál csökkenteni kell a fogást, figyelembe kell venni a gép korlátait stb.)
 A fordulat számítása: n= 1000*Vc/3.14*D (korlát a gép max. fordulata)
 Az előtolás: Fz*z(fogszám)*n

Szalai György

bmejdz9nu

A főorsó teljesítmény az oké: 9 vagy 15Kw...
De én az X és Y és Z motorok adataira lennék kíváncsi és ezek nincsenek megadva a Hurco honlapján.
Nem néznéd meg? a gépen... a motorok cimkéjére mi van írva...

bmejdz9nu

"Péter gépe gyalugépecske lett" [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

bmejdz9nu

Köszi. Világos. Érthető!
A keményfém marók valóban nem hajlanak...

bmejdz9nu

Ez is érthető és világos... Te profi vagy ugye?

bmejdz9nu

Tibortól megint nem tudtunk meg semmit... azaz semmit amit a gyakorlatban igaz és használható... sajnos.