Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Lerajzoljam amire gondolok?
Bár ennyiből már tudni kéne, vagy én magyarázok rosszul... [#nemtudom]

000000000

Próbálkozzatok több lapkával. Kétszer annyi lapka, kétszer akkora előtolás. Persze semmi sincs ingyen.

ukcge40u

A kétszer akkora előtolás az adott időre kevesebb melegedés. Nem pont a fele, de számottevően kevesebb.
Szerintem a fordulattal lesz ott gond, sok a 800 nagyon, egy ilyen törpös anyagba.

svejk

Több mint 100 hozzászólás cirka 2 óra alatt,kár hogy nem szavanként nyomjátok...  
És még mindig nem nagyon megy a "válasz" gomb kezelése...

ukcge40u

Én ennél tömörebben nem tudok fogalmazni, az adott információ alapján... :)

000000000

Na igen. A kevesebb néha több. Ha az első fogással kiveri a lapka élét, akkor csak a szikraesőt nézheti.

ukcge40u

Ha az első fogásnál kiveri az élét, akkor 5mm-en belül jön a szikraeső. De inkább vörös izzásnak nevezném, meg nagy vörös morgásnak.
Én várom vissza a nagybetűs szakinkat, mert nem tudom, hogy most gondolkozik, vagy fut innen éppen.

000000000

Meg persze az élgeometriának sem ártana alaposabban utánanézni.

000000000

Saját tapasztalat, hogy edzett anyagot egészen jól lehet marni kivert élű keményfém maróval. :DDDD
 Egy idő után rájön az ember: nem kell az a nagy rohanás.

ukcge40u

Nem bizony.
Lassan járj, később cserélsz lapkát/szerszámot...
Otthoni műhelyben ez azért nem utolsó szempont... :)

bmejdz9nu

Kiszámolná valaki nekem, hogy egy 5-ös kétélű maróval 2mm fogásmélységgel 4,5-ös aluba mekkora maximális és optimális főorsó fordualattal párosítva előtolással tudnák marni?
Főorsó fordulata 2.000rpm -18.000rpm. Hűtés megoldott. A maró egy nagyon jó minőségű Nachi spec. alumaró.

Vagy gyakorlati tapasztalat van a fenti példához a max. marási sebességhez?

Előre is köszönettel!

s7manbs8

A Mach-ban van erre számítás, ott vannak ilyen varázslók, azt hiszem.

000000000

Én kiszámolom Neked!:) Ez a maró gondolom nem gyorsacél, ha már olyan spéci, hanem tkf anyagú.
tehát tudni kell a marószerszám anyagát.
Még azt mondd meg, meddig szeretnéd, hogy maró is maradjon?:) 5 percig vagy minimum kibírjon
10 óra folytonos forgácsolásti időt? Azaz milyen szerszáméltartomot szeretnél. Azt is gondold végig, meg tudod élezni?, vagy ha megkopott dobod a szemétbe. Ha drága szerszám volt, nyilván érdemes rá vigyázni, és érdemes óvni!

bmejdz9nu

Persze keményfém... elfelejtettem írni...

Ezeket a http://www.nachi-fujikoshi.co.jp/eng/index.html" TARGET=_fnew>Nachi Marókat már régóta használom... élkopás még semmi... mint a borotva olyan éles...
Ezért is csak a sebesség számít! Nem fog elkopni egyhamar - ezt tudom... és van belőle mennyiség is... olcsó is volt - ahhoz képest .)
(a Nachi honlapján a pontos típust nem találtam meg)

000000000

Aluba ? Ami belefér. :D
 Amúgy:http://www.nachi.de/files/dlc-series.pdf" TARGET=_fnew>http://www.nachi.de/files/dlc-series.pdf
- 18.oldal
 Legalábbis ha erre gondoltál spéci alumaró alatt.