Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

000000000

Szoktam alut marni keményfémmel (Fraisa, Karnasch). Max fordulat (ez esetben 42000) és 0.1-0.2 mm/fog tolás. Ha nem színalu akkor aluhoz való erősen pozitív homlokszögű, borotvaéles keményfémmel simán lehet 7-900 m/min vágósebességgel. A maró meg örök életű.

000000000

Ok., én óvatos vaygok, nem szeretek vadulni szerszám kopás ügyben. Min. 8 órát bírjon ki.
Ezért ezeket javasolnám ehhez a nagyoló marási feladatodhoz:
Munkadarab: AlMgSi1
Fogásmélység: 2 mm
Maró átmérő: 5 mm, kétélű
Maró fordulatszám: n=3600 1/min
előtolási sebesség: 6-12 mm/s között, ahogy a géped bírja rezonancia hangok alapján.
Közben kenni, hűteni kellene.

Ha már 10 mm/s-al marsz, akkor mindössze 100W lesz a forgácsolás teljesítménye.

000000000

Bocsánat, csak 50W ekkor, elírtam.

s7manbs8

Megdícsérlek, mert tényleg 50W, gyorsan leellenőriztem a k=500N/mm2 adatodat beírva, a P=k*A*v=500N/mm2*2mm*5mm*10mm/s=50W képlettel az jön ki, szinte kicsit gyakorolva, meg pár anyagra az adatot megjegyezve fejben is számolható. Nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen egyszerű. [#puszi]

000000000

Legyen komplett ez a marás, hiszen fontos,
tudjuk, mi következik ebből, milyen előtolási erőkkel számolhatunk (hatásfok 100%):
F előtolási=~20N
P előtolási=F*v=20*0.01=0.2W!!!!!
Ezt kell tudni a szervódnak!:))
Gondolom a 400W SD DC szervo bírni fogja!:))
Éppen 2000, azaz kettőezerszeres tartalékunk van!!! Kicsit nekem soknak tűnik...

000000000

Hála Newtonnak, az integrál középértékekre alapozott teljesítmény rendszerek már csak ilyenek!:) Azért ha tudnád, hogy ez részleteiben jópár oldalon keresztül vezethető le komolyabb diff. egyenletekkel, nem örülnél neki annyira, de ezzel ne is törődjön itt senki, csak aki matekimádó!:)

bmejdz9nu

Tibi ez nagyon kevés még az én gépemnek is, pedig az csak hobbygép... nerm profi erősségű...
20mm/sec tuti megy vele... biztos egy modern jófajta szerszámot vettél alapul?
AlMgSi4,5-re gondoltam de most az mindegy...
Biztos mindent figyelme vettél?

A szükséges 100W teljesítmény még talán ép meglesz 3600rpm-en... az 1,6Kw-os, 18.000rp-es motoron... majd ha kell nyomunk rá áramot a frekiváltón... ha bírja normális melegedéssel...

http://www.custompartnet.com/images/calculator/speed-feed-milling.png" border=0>

000000000

Egy 1206-os SMD felületszerelt ellenállás az
0.25W-ot tud!! Itt pedig most egy olyan gyakorlati marást számoltam ki Péter adataival, amit sok Hobby CNC mechanika már ki sem bírna, majd Péter elmondja, nála mennyire volt sima ügy ez a marás.:)

bmejdz9nu

Ezt a viccet már sokszor hallottam :)

s7manbs8

Sajnos a levezetést fejből nem vágnám, még a kiinduló egyenletrendszereket is elég lenne felírni segédletek nélkül, az ilyesmi nem kevés gyakorlást igényel, még tanuló korban sem, ahol még a profok előadásai is segítik a tanulást, de gondolhatod, hogy én is találkoztam már matekkal és csodálatos dolgok is ezek. De néha elég egy kis négyzetre emelés és már tudjuk is, hogy mennyi egy nyugalomban levő tömeg energia tartalma, ha Einstein elmélete nem csal, és ezt még egy általános iskolás is ki tudja számolni

E=m*c*c, ugye.  Ez benne a gyönyörűség, ha valaki már végigjárva a nehéz utat ilyen csodákat adva a kezünkbe, azt a hobbi, amatőrök is tudják használni, ha akarják, ha más nem számítógép programok segítségét igénybe véve, amit szintén nem teljesen amatőrök találnak ki. :)

s7manbs8

Az előzőről lemaradt a címzés, elnézést. Amúgy, mivel nem mindenki azonos agyszerkezettel és gyakorlattal rendelkezik, ezért főleg több lépést és kiinduló adatot tartalmazó magyarázatnál, néhány ábra is sokat segíthet a megértésben, vagy ha egy lapon ábrázolnánk az számolási eredmény elérésének módját. Aztán a sorok közt beszúrt képletek közt elég nézelődni, hogy akkor most ez hogyan is jött ki. Tudnál készíteni "ppt" formátumú ilyen szép levezetéseket, képekkel. Persze ha nagyon ráérnél. :)

000000000

Nyomjad neki akkor jobban, én így 8 órát garantálok a szerszámodra.
De vigyázz, az előtolás, vágósebesség, fogásmélység, fajlagos forgácsolási erő, éltartam egy minimum 5 dimeziós matematikai modell.
Ha valahol csak úgy belenyúlsz, minden borulhat, mert akkor a többi paraméter is változik, vannak kőkemény korlátok is, pl. a
szerszám törhet, stb...
Ez csak 5-ös szerszám, 53 N főforgácsoló erő hatására már századokat elhajlik, ha méretezed erre is. Ne kockáztass, nem lóverseny ez....
Lassabban picit de pontosabban. Szerintem te  ráérsz még 1 percet egy ilyesmi marásnál a gépi főidőt tekintve, és cserébe szinte örökéletű a szerszámod, géped, minden.:)Nem lóversenyezünk, ez CNC forgácsolás!

bmejdz9nu

Ez az! Köszi! http://www.nachi.de/files/dlc-series.pdf" TARGET=_fnew>18.oldal....
Hű mekkora számok vannak itt... de melyik alut kell figyelembe vennem? Nagyon különbözőek...
De jó mert 0,5D-t vesznek alapul ami az 5-ösnél 2,5mm fogásmélység...

s7manbs8

Néha még az sem jó, ha lassabb, mert akkor anyagtapadás van, rossz forgácsképződés, és egyebek, én ezt egy kis könyvben olvastam, ez tényleg nem gyerekjáték. [#circling][#circling]

s7manbs8

Péter ! Csak azt ne mondd, hogy japánul is értesz, bár ez lehet inkább kínai tájszólású. [#taps][#taps][#circling]