Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Esetleg az összetételre egy linket?

ukcge40u

Marva talán.
Vannak más forgácsolási eljárások is...

000000000

MoparMan

én nem értek hozzá, de hirtelen találtam egy videót...
http://www.mechanicalengineering.tv/view/354/hardox-400-milling/" TARGET=_fnew>hardox marása
még a megmunkálási paraméterek is oda vannak írva...
mázliszmájli

4um5b65d

Azt nem tudom, még nem találkoztam vele a gyakorlatban.  
Ha esztergán kellene csinálnom akkor kerámiával próbálnám első körben, ha marón akkor előkapnám az Orosz "K" lapkákat, aztán azzal esnék neki.

ukcge40u

Akkor semmi extra.
Csak közepes fordulat, meg lassú előtolás.
Azért érdekelne a lapka anyaga is, mert nem sok bírja ezt a hőfejlődést hűtés nélkül.

000000000

Köszönöm a videót, de nekünk a 600-as és 900-as hardoxot kellene marni. Ez a betoncsipkedőnek a késtartója lenne. :S

000000000

Átmérő 40-es 90 fokos lapkás maróval próbáltuk. 800-as fordulaton 5 perc alatt elégnek a lapkák. Izzik a szerszám.

4um5b65d

Az, hogy valamit meg kellene marni, az nem azt jelenti, hogy meg is lehet marni. Nyilván van egy határ ameddig még gazdaságosan legyártható, de felette már nem is érdemes lapkaanyagot keresni.

MoparMan

parancsolj...
http://www.hardox.com/upload/Documents/TS_23_HARDOX600workshop_uk_02.pdf" TARGET=_fnew>Hardox 600 megmunkálás
szerintem minden le van írva...picit számolni kell hozzá

000000000

Örülünk, hogy egyáltalán ilyen munkát kapunk. Valószínűleg nem véletlenül adták ki bérmunkába.

000000000

Köszönöm az infót, végre valami konkrétum. Már csak a főnökömnek kellene megmagyarázni, hogy vegyen sandvik szerszámokat.

ukcge40u

Akkor ezzel a szerszámmal tessék 4-600-as fordulattal nekimenni, és 4-500-as tolással. feltéve hogy négylapkásnál több a szerszám.
A fogás ne legyen 5 tizednél kevesebb, simításnál is inkább a fordulat legyen alacsony, és ahhoz képest a tolást lejjebb venni.
Azért égnek el a lapkák, mert sok a fordulat.
Akkor kezdesz el jó irányba menni, ha nem ég, meg vörösödik a lapka, hanem inkább elkopik.
A forgácsból is sokat le lehet szűrni.

ukcge40u

Teljesen mindegy, mit vesz márkában.
Az Isel, és a Iscar is ugyanolyan jó tud lenni.
A lényeg a kis fordulat, és a relatíve nagyon nagy előtolás. Úgy nem ég el a cucc.

MoparMan

szerintem ez a lényeg...
Choose coated cemented carbide inserts ISO class K 20
Rough milling: Use round inserts
Finishing milling: Use 45 º insert angle