Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

svejk

svejk

Ha csak a patronhely megmunkálása a hibás, akkor azt CBN késsel marógépen saját magát ki tudja munkálni, feltéve ha megengedhető még az 1-2 mm-el való rövidülés.  
Épp hasomló munkálatokat szándékozom most tenni.

svejk

Sokan szeretnének maguknak jó gyors és jó erős gépet.
Épp farkas Ádám topicjában is olvasom, hogy milyen jó az AC szervo.

Aki ilyet szeretne, annak nagyon tanácsolom a legfontosabb alkatrész beszerzését, nevezetesen a Vészstop gombot.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/bajs%e1g%20006.jpg" border=0>

Ha nekem sem ideiglenesen lett volna beüzemelve a gépem talán nem történik meg az alábbi.

Történt hogy kezdő MasterCAM-os lévén nagy örömmel martam ki a a művet.
Csakhogy a Mastercam úgy gondolta, hogy a G kód végére becsempész egy G28-as kódot.
Én meg csak felületesen néztem át a generált kódot, elkerülte a figyelmem.

El is végezte a CNC a feladatot, csak ugye a G28-hoz érve elindult gépi nullába ezerrel.
A bükkfába belenyomta a 10-es marót, meg az ER16-os mini anyát.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/bajs%e1g%20004.jpg" border=0>

Persze közben X irányba is haladt kissé, aminek az alábbi két képen látható az eredménye.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/bajs%e1g%20001.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/bajs%e1g%20002.jpg" border=0>

Ez persze az éppen drága pénzért frissen szerzett, és Er patronosított főorsóm volt.

A házuk ezeknek elég nyegle, de sajnos azért annyira nem, hogy a tengely is ne görbült volna el:((

Szóval tanuljatok más kárán!!!

fa_kukac

Basszus!!! Ez a méreg, nem a cián! Csak sajna ha van vészstop, sem biztos hogy lett volna elég időd lecsapni a törés előtt!

000000000

Na ezért nem kell idiótán erős motorokat használni.
Ha az enyém a 3-as marót netán beleállítja a fába, akkor úgy megáll minden, mint a karó.
A nyomtatómotor nem fogja felcsavarni az egész gépet.

svejk

Csakhogy a 250 kg-os Z asztalt nem lehet "idiótán" gyenge motorokkal emelgetni. [#ejnye1]

Mindössze figyelem, rutin kérdése az egész.

Az iparban több kW-osak a mellékhajtás motorjai.
És ott is van karambol, én most abból élek.

fa_kukac

Én jobb ha odafigyelek! Az x és y az 12 Nm-es! Ráadásul az Y az egy 1/7 es csigával megtoldva! Az tudna törni-zúzni! Le is akarom cserélni őket kisebbre!

000000000

András ha te azt tudnád hogy egy 200 Wattos AC szervonak mekkora a nyomatéka elszörnyednél hogy legtöbben sokszorosát használják léptetős gépeknél.
Hajolj közelebb a monitorhoz és megsúgom neked hogy ne furdaljon a kíváncsiság mennyi is az.
Kemény 0.637Nm  [#hehe]
Csak azt nem értem hogy miért nem képes ilyenre egy 4Nm-es léptetős verzió ? [#fejvakaras]

fa_kukac

Nem tudom, hogy ide kellene e írnom, de bocs ha nem! Az Y tengelyemet fogaskerekek mozgatják, fogasléces .A két oldal között egy vastag csőtengely a kapcsolat. Csak nem stabil, icipicit remeg. Ezt gondoltam kiváltani külön oldali motorosra. Meg tudom ezt oldani szervoval is hogy külön moci vigye a két oldalt? Gondolok az együttfutásra!

000000000

Svejk van egy ilyen motorom , de ahogy olvasom a tengely is elgörbült és az enyémen meg nem patronos végződésű a tengely.
Pedig csak átcserélnéd és jóság lenne.  
Azokon a gépeken amin melóztam 8 évig 10-12kW-os mellékhajtások voltak és a 3mm-es horganyzott lemezt úgy gyűrte rá a gépre mint mikor az alufóliát a kukába dobás előtt összenyomod.  
Kár hogy nem csináltam róla képeket mert nem hinnétek el hogy az egy 2500x1250 tábla 3-as lemez volt.   [#hehe]
És ott hiába volt vészleállító mivel az előtolás 225 méter/perc volt, és ez nem elírás !  

svejk

Igen
A servok is képesek master-slave módban menni, de a Mach-nak is van a slave axis funkciója.

Én magam is ódzkodtam a kétmotoros hajtástól, de már kettő is van az ismeretségemben amik stabilan működnek.
Természetesen a slave axissal a két léptetőmotor is mehet.
Előnye, hogy a home funkciónál egymást bevárják.

svejk

Kereslek, ez sem volt patronos, én alakítottam át.
Ez volt az első munkája. :(

000000000

Ebből a szempontból teljesen mindegy. Szervó vagy léptető.  
Lehet használni, és működik.  

Nem értem. Ha merev tengellyel van összekötve, miért remeg?
Lehet, ott valami más gond van.  

fa_kukac

Köszi Svejk, a léptetővel tudom hogy van mester-szolga lehetőség, csak a szervoval nem voltam tisztában! Azért kérdeztem, mert mindenképp 2 motorost szeretnék, de ha már átalakítok, akkor szervoban gondolkodom.

sanka74

Uhhh.nem semmi....az a jó kis főorsó...amikor megláttam, az jutott eszembe, hogy a tengelye még jó lehetne nekem, mármint ha nem tartasz rá igányt...később olvastam hogy az is elgörbült... Én mostanság szeretném patronosítani a hasonló motorom...