Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

A felsőmarókról jó tudni, hogy csak nagy fordulaton szeretnek... és hangossak...
Azaz "kefe-szikramotoros" hajtásúak... a székefe ha megszorul beleég...  
Ha asztalosipari gépről van szó akkor jó... de úgy tudom a bútorgyárakban sem ilyeneket használnak... pontosabban nem kefés motorokat...

Ezzel szemben... az asszinkron motor... minden előnnyel rendelkezik... A frekiváltó pedíg a kiválló szabályzást biztosít... :)

(A Kress üresjáratban 115W-ot fogyasztott... szépen megterhelve  300W-ot... ezen is érdemes elkondolkodni...)

4k0yxz3fu

Ez nem pálya, nem lehet befogni mindenféle szárátmérőt, és hengeres. Nekem négyzetes fog kelleni azt hiszem.

4k0yxz3fu

Ez túl bonyolult. Nem is értem. A Kresshez meg nem nyúlok, mert akkor annak annyi. A kiszuperált Obis felsőmaró az érdekesebbnek hangzik, de milyen befogópatron méretek vannak??

bmejdz9nu

A patron a lelke az egésznek...
De mire is akarod használni? Mia cél?

000000000

Azért írtam az obis felsőmarót is, hogy kombináld össze a linkelt módszerrel (lehet az szögletes). Alapból 8-as és 6-os patron van is hozzá. A kressbe pedig csak befogatod a szíjkereket... Fára biztosan jó, a lassú fordulat miatt pedig még a csapágyak is bírhatják egy jó darabig.
Áron

bmejdz9nu

Lenne egy kérdésem! két motor...
Mindkettő nagyon jó márka... egyik 370W-os a másik is 370W-os... Az egyik egyenáramú... a másik asszinkron... mindkettő azonos kb. 3000 fordulatot tud... melyiknek mi az előnye? Mi a különbség? Milyen a nyomatték görbe közötti különbség... Melyik jobb egy kis fordulatú marómotornak?

bmejdz9nu

ilyen nehezet kérdezek? Nem is hittem volna...:)

000000000

A részletek felsorolása nélkül általában ami az
egyiknek az előnye az a másik hátránya.
Kis fordulatra egy tachodinamós vagy encoderes
DC kefés PI fordulatszám szabályzóval
verhetetlen, ha az előnyökat-hátrányokat
összeveted.

bmejdz9nu

Köszi Tibi!
Nem tudnál (be) linkelni két nyomatékgörbét azonos teljesítményű DC és asszinkron motorról...?
Egy "elméleti megközelítés is jó lenne... vagy valami iromány... bármi...
A cél 0-3000 rpm... marómotor választáshoz... 370W-os kategóriában...

Mert már kisérletezgetésből... nem bírom eldönteni... talán kellene csinálnom egy nyomatékpadot?...:) végül is hosszútávon ez lenne a jó...:)

000000000

Szia Péter!
Szerintem Te is ismered ezeket az M-n görbéket.
DC motornál egy ferde egyenes, asszinkronnál
egy fordított parabola, aminek az egyik szára
nagyjából vízszintes jellegű egy darabig.
De ezeknek önmagukban csak akkor mérvadóak,
ha nincs fordulatszámmérés, visszacsatolással.
Ha szabályzott a hajtás, minden megváltozik,
és adott nyomatékig nincs fordulatszám
csökkenés.

000000000

Talán annak van jelentősége, hogy egy kefés moci akár tízszeres indítónyomatékot is képes leadni, míg egy kefe nélküli erre azért nem képes..

Nem a nyomaték-sebesség vagy nyomaték-tekercsáram jelleggörbére vagy te igazán kíváncsi szerintem, hanem a végnyomatékra, hiszen a szervó motorok egy PID szabályzóra kapcsolva ezt közel a teljes sebességtartományban kell, hogy tudják biztosítani.[#vigyor5]

Ja és az, hogy nyomatékgörbe nem értelmezhető, a nyomaték a ... függvényéban igen. Szóval ha jelleggörbéről beszélsz, akkor 2 paramétert adj meg légyszi :)

bmejdz9nu

Semmi szervó...
Van egy 370W-os egyenáramú motorom... visszacsatolt vezérlővel...  és
Van egy 370W-os asszinkron motorom amit visszacsatolnék a frekiváltóba...
mindkettőnek 0-3000-es tartományba kellene dolgoznia !
Melyik jobb marómatornak? Csak ennyi a kérdés...

000000000

Én mérlegelés után a kefe nélkülit választanám, a kisebb karbantartási költség és hosszabb élettartam miatt. De ahogy Tibor is mondta, vannak előnyök és hátrányok mindkét oldalon.

bmejdz9nu

Na bumm... :)

Én is efelé hajlok... de a BF20-ban és az esztergában (is) egyenáramú motor van is igen nagy a kis fordulatokon (is) a nyomaték...

A Villanymozdonyt, villamost, trolit, elektromos autót stb... mivel hajtanak... ahol a nyométék a fő szempont?

000000000

Mindkét motortípus használható a célra, mármint marómotornak. Ha visszacsatoltan hajtod, mondjuk egy PI szabályzóval, akkor a nyomaték a teljes sebességtartományban jó lesz.