Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

wzc80zbf7

Jah és csak az szedje szét őket akinek jó a türelme :). És persze egy mágneses csavarhúzó jól jön mikor egyesével kell visszapakolászni a golyókat :). De annyira nem nagy kunszt tényleg csak időigényes.

279nwbpsa

Etanol,benzin,gázolaj,vagy ezek keveréke mind megfelel.
Én egy csepp olajat is szoktam a löttybe keverni.Így száradás után egyből van némi filmrétegben olaj a felületen.A tisztítást nem befolyásolja.

vjanos

Ezt nemrég én is kérdeztem :)
Valami lágy zsírral, biciklis boltokban, csapágyboltokban pl lehet kapni ilyesmit...

Szalai György

Ahogy én látom, az iparban inkább központi szánkenő olajozni szeretnek, nem pedig zsírozni. Bár a sűrű olaj és a híg zsír között (NLGI 0) szerintem nem sok a különbség.) Hobbyistának a központi kenés bonyolult és drága, főleg kicsi gépen. A Hobbyista élettartamra szóló zsírozást szeret alkalmazni, ami azt jelenti, hogy beépítés előtt zsírozza, és úgy hagyja, míg tönkre nem megy. Egy ilyen elhanyagoltan, célszerűtlen kenőanyaggal kent vezeték vagy orsó, biztosan rossz dinamikai tulajdonságokkal bír, és viszonylag hamar tönkremegy. Helyette szerintem jobb dinamikát, alacsonyabb energia felhasználást és hosszabb élettartamot nyújt az időszakos gondoskodást megkövetelő kézi olajozás, például a függőleges alkalmazásra is ajánlott Multi SW 220 szánkenő olajjal. Nem mellékesen megadja a Hobbyistának a gondoskodás, felelősség érzet örömét.
Ha már zsír, ami a sűrűsége miatt ront a dinamikán, és növeli az energia felhasználást, akkor legalább legyen pár jó tulajdonsága is.
Mechanikai stabilitása vibrációnak kitett helyen is legyen sokáig megfelelő.
Tűrje a vizes emulziós, esetenként alkohollal hűtött környezetet is.
Jó tömítő tulajdonsággal akadályozza a kosz bejutását a kenési helyre.
A kalciumszappan alapú zsírok eléggé alkalmatlanok, mert a szerkezetet stabilizáló víz normál hőmérsékleten is hamar elpárolog, és a zsírszerkezet szétesik. Ezek csak alacsony hőfokon működnek jól.
A lítiumos zsírok normál hőmérsékleten -20 +120C fok között stabilak.
Dinamikus igénybevételre is alkalmasak, de a szilárd molibdén-diszulfidos változatok csak alacsony sebességű kenésre jók. Nagy sebességen is jól használható a nagyon lágy (NLGI 0 konzisztenciájú) Liton 0EP zsír.
Ha a fentieken kívül még a vízállóság is erős szempont, akkor az alumínium komplex zsír még megfelelőbb. Az Alubia AK 0EP.

Tehát szerintem a megfelelőbb zsír a lítium bázisú, NLGI 0 konzisztenciájú, esetleg alumínium komplex. Ilyesmit választanék.

Szalai György

E85 Bio etanol: Szerintem a kenőzsírban az olaj tartómátrixát alkotó szappant, az alkoholok (etanol) nem oldják hatékonyan. De nem próbáltam még.
Denaturált szesszel próbáltam, (az is alkohol) az nem sokat ér erre a feladatra.

35kpazcgr

Emberek!
Ha valakit érdekel, feltöltöttem a tárhelyemre egy komplett 3 tengelyes CNC marógép tervét. Nem  saját konstrukció, de nagyon ötletes és ami a lényeg, nagyon részletesen ki van dolgozva.
Akinek van valamilyen 3D-s tervező programja, (Inventor, Solidworks, ProEngineering, stb.), az meg tudja nyitni a STEP fájlt.
Néhány (kettő) kép:

http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/CNC/CNC1.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/CNC/CNC2.jpg" border=0>

És maga a terv:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/CNC/CNC.stp

000000000

Sziasztok!
Valaki meg tudná nekem mondani,hogy az er-16 os patronbefogóra rá lehet-e applikálni valahogyan egy fúrótokmányt nem kókányólva össze semmit?Pl nem lehetne egyszerűen a patrontartó anya helyére felcsavarni vagy hasonló?Vagy inkább vegyek egy készlet fúrót és esztergáltassam le/készítsek a kisebbeknek egy hernyócsavaros 6-os átmérőjű befogót,mert csak egy 1/8"-os és egy 6-os patronom van.

z2a2u8wf

inkább a fúrótokmány szárát esztergáltasd le 6mm-esátmérőre

besirkyjh

Szia  

Nem igazán tudom ajánlani mert nagyon messze kerül a marohegye az ER16 csapágyaitol és ez már veszélyes , a legkisebb ütés is szét rázza a försodat és ettöl még lehet rosszabb is .
Vegyél egész garnitura patront az ugy sokkal olcsobb mint darabonként .

vjanos

Én pl http://www.ebay.co.uk/itm/FULL-ER16-SPRING-COLLET-SET-10-PCS-CNC-MILLING-LATHE-TOOL-WORKHOLDING-NEW-A03-/150662585922?pt=BI_Tool_Work_Holding&hash=item2314309e42" TARGET=_fnew>innen vettem az ER 16 patronokat Postázva kb 850 ft/db... ennyiért szerintem nem éri meg vesződni alternatívákkal....

000000000

Ennyiért tényleg nem éri meg vesződni vele.De sajnos most nekem ennyi sincs.:-(
Fel kell aplikálni a tlin bemutatott főorsómat,mert a kézi gravírozom megadta magtá,erőteljes ütögetésre néha elindul,de nem pörög fel teljesen,pedig a szénkefék is szépek.Szerintem a komutátorra ahova rá vannak préselve ezek a "lapkák" azokat kellene átforraszgatni,mert önindítóban már találkoztam hasonló problémával és ez megoldotta,kiegyensúlyozás meg nem lényeg,mert vagy 1mm-t üt a tengely.

4um5b65d

Az ipari CNC-eket kérdezném, hogy a szerszám furaton keresztül kijövő emulziót mivel szűrik meg a gépeken , hogy szemcse mentes legyen az anyag?
Fémszövet vagy szivacs szerűség, vagy egyéb ?

hostya

A durva szűrő az fémszövet, a finom meg papír.
Ez a papír úgy néz ki mint az itatós papír volt régen.
Kb. 500mmm széles, és tekercsbe van.
Nem úgy szűrik a folyadékot hogy átegedik (nyomják) a papíron, hanem a papír ki van terítve egy lejtőre, és ezen a lejtőn folyik végig a folyadék.
A fémszemcsék meg szépen felakadnak a papír felületén a 'bolyhokon'.

hostya

4um5b65d

És kb milyen hosszon van kiterítve, illetve mennyi időközönként kell cserélni ?