Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

2e58hz7zy

A különbség a keresztmetszetben van, a 17x17-es picit merevebb, és nagyobb osztású.
1 modul osztása 3.14 mm
1.5 modul osztása 4.71 mm

wzc80zbf7

Köszöntem. Akkor ezen már nem spórolunk. Hisz különbözet szinte semmi.

2e58hz7zy

Csak a mozgatás gyorsasága változik,
a nagyobb modul gyorsabb azonos fordulaton.

besirkyjh

xkbv3nx0d

és azonos fogszám mellett! :)

besirkyjh

Akkor viszont változik a kerülete és onnan logikus hogy nagyobb utat tesz meg egy teljes fordulattal és igy "gyorsabb " mint az 1 modulos .

Ha a fordulat azonos csak a fogas kerék kerülete dönti el a sebességét nem a modul .

xkbv3nx0d

de a modulnak azért van némi szerepe a kerület arányában nem?

kerület = pi * modul * fogszám

wzc80zbf7

Hujjuj fiuk. Azért össze ne vesszetek ezen :). Csak annyi volt a kérdés hogy vegyem inkább a 17x17-est? :D A választ megkaptam :).

besirkyjh

Hogy a fenébe ne lenne .
Ha a modul különbözö és a fordulat meg egyezik attol még egyfordulatra lehet hogy azonos utat tesznek meg .
Ami biztos az a kerülettel összefügö ut megtétele .

besirkyjh

xkbv3nx0d

nincs ezen összeveszés, szerintem tök mindegy melyiket veszed, mert amit vesztel egy kiseb modullal ezt be tudod hozni egy nagyobb kerékátmérővel... de szerintem is strapabíróbb egy 17x17-es... márcsak azért is, mert a fogaskerék is 17mm szééles és nem biztos hogy teljes felületen fogod tudni futtatni a kereket a lécen... nekünk kb 14-15mm szélességben hajt!

wzc80zbf7

Valaki tudna segíteni nekem abban hogyan tisztítsam meg a THK kocsikat? Féktisztító? Vagy bármi más? Hogyan lehet úgy szétszedni hogy utána össze is tudom rakni? Nagyon nehéz? Vagy kergethetem a golyókat a szobámban utána? :D

Rabb Ferenc

Szerintem a THK egyben marad. Legalábbis az enyém nem hullott szét.  

A HIWIN az, amiből golyószóró lesz, ha lehúzod a sínről. Abban eredetileg van egy műanyag léc, amit a sínhez ütköztetve lehet a kocsit fel-le szerelni.

Mosd ki petróleummal, szárítsd le, és a helyére tolás után nyomd tele lágy zsírral.

wzc80zbf7

A sínről le tudom húzni az összeset, de én úgy értettem a szétszedést hogy miszlikekre. Hogy meg lehessen rendesen tisztogatni. Vagy áztassam be petróleumba a kocsikat és hagyjam utána száradni? Erre gondoltál?

Rabb Ferenc

Miért esne szét miszlikre? Petróban óvatosan körbeforgathatod a golyósorokat - mind a négyet kocsinként. Puha, nem hulló szőrű ecsettel rásegíthetsz. A zsírzógombot és a másik oldalon a lezáró dugót vedd ki. Aztán ha már símán futnak akkor lecsepegteted, kicsit leitatod szöszmentes ronggyal, szalvétával vagy más jól szívó papírral. Csak ne maradjon benne semmi idegen anyag. Aztán mehet vissza minden a helyére...