Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

RogerCo

Helló, Ilyen profilokra hol lehet(ne) szert tenni ?:)
Köszi:
ROger

PSoft

Igazából,nem tudom.

Megvolt már vagy egy éve ez a három,egyméteres darab,úgy kaptam,valami "gépbontásból".

svejk

Nekem sosem tetszettek az ilyen csupa "árok" asztalok. (vagy csak lehet azért mert nem tudtam ilyen profilt szerezni :) )
Kisebb, vagy több lábon álló alkatrészek felfogatása körülményesebb.  

Én anno az ablaktörlős gépemen is fogtam két 10 mm vastag alu lemezt, az egyiket feldaraboltam 80 mm-es csíkokra, hosszanti élsarkait egyik oldalon bemartam 5x5 mm-en, majd fejjel lefelé süllyesztett fejű imbuszcsavarokkal a "teli" lemezhez fogattam. Így lett egy 20 mm vastag masszív asztallapom. T nútos anyákat laposvasból gyártottam.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/asztal1.JPG" border=0>

Kristály Árpád

[#eljen][#eljen][#eljen][#wave][#worship]

000000000

Ez a géped ott volt Leányfalun és működött klasszul![#eljen]

vjanos

Köszi, én kérdeztem eredetileg a darabolást, csak aztán elsikkadt a csapágyhézagok tengerében... [#eplus2]

Ha jól látom a mérőasztalod egy masszív körfűrész, azon nem lett volna megoldható a dolog? Persze ott a profilt kell valahogy egyenletesen és egyenesen tolni, az lehet nehezebb...

PSoft

Valóban,... elsöprő ereje volt ennek a csapágyhézag témának.:))

Jól látod,egy körfűrész asztal.
4KW-os a motor rajta,bírta volna szuflával.
De,...a 125-ös lap ki se látszik az asztallapból.:))
Meghát,valami jó kis vezetőket is kellet volna csinálni hozzá a keresztvágáshoz.
Egyszerűbb volt így.:))

4um5b65d

Felhívnám mindenki figyelmét, aki a csapágyhézag szóval összefüggésben a negatív szót is meg meri említeni annak seeger fogóval kötök bütyköt a farkára. :)

PSoft

Jó,hogy ujfent figyelmeztetsz a pontatlanságomra!

Tehát,a # 9640-es hsz. pontosítva:

"Valóban,... elsöprő ereje volt ennek a NEGATÍV csapágyhézag témának.:))"

Szalai György

Tetszik a folyadék felfogó-elvezető tálca a végeken. Hasznos, dolog.
Te is vízszintesre tervezed a gépasztalt? Annak mi az előnye a kissé döntötthez képest?

D.Laci

Ne legyél már enyire negatív csapágy!!!

4um5b65d

Na úgy látom itt többeknek passzív vizeletcsepegése van, szinte jót tesz nekik majd a csomó. :)

PSoft

A majd 3éve készült kis mozgóasztalos gravírgépemnél nyitottak az asztallap T-hornyai,elöl-hátul.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Gravirgep/IMG_0347.JPG" border=0>

Így azán,ha kell a hűtőfolyadék,különböző "trükkökkel" lehet csak az asztalon tartani,onnan elvezetni.
E probléma korrekt megoldására gondoltam a gyűjtőcsatornákat,elöl-hátul.

Az asztallap síkja mindenképp vízszintes lesz a gépvázhoz,mozgóhídhoz viszonyítva.
Ha belegondolsz,nem is lehet másképp.
Max.a T-nútok mélységének lehetne "lejtést" adni a marásnál,ha egyedi gyártású az asztallap.

Vagy,... a kész gépet "nemvízszintes" felületen elhelyezve mondod meg a hűtőfolyadéknak,hogy merre is follyon(folyjon).

PSoft

Most a vezérlők elhelyezésén gondolkodom.

-Maradjon a "klasszikus",bevált,géptől független egységet képező vezérlődoboz,táppal,vezérlőkkel,csatlakozókkal,vagy....

-A hagyományokkal szakítva,hely és lehetőség lenne a vezérlőket "motorközelbe" telepíteni a hídra,és asztallap alá.

A tápnak,és más egyébb cuccoknak is volna hely a géptest-ben.

A kábelezés,sokkal egyszerűbb lenne,és nem lennének árnyékolási gondok sem,(enkoder,motorkábel)mert motorközelbe lenne a vezérlő.

Gyakorlatilag,csak két csatlakozó lenne a gépen a külvilág fele,egy a 230V-os tápnak,meg mégegy amelyiken a PC-vel kommunikál.

Vélemény,érvek,ellenérvek?
Miért igen az egyik,és miért ne a másik.

000000000

Én is ezen dilemmázom,de ha lehet én inkább a mechanikától függetlenül helyezném el az elektronikát,szerintem nem tenne jót neki,ha egy "rezgő" berendezésen lenne ami folyamatosan rázza ki belőle az alkatrészeket,persze ha elég masszív a géped akkor ez nem akadály..