Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Kimosás után amennyiben  szépen körbe tudod mozgatni a golyósort nincs más dolgod mint ahogy a Feri is irta. Ha akadást érzel akkor szét kell szedni és a golyópályát meg kell vizsgálni a golyókkal együtt. Ha a golyópályában van müanyag alkatrész ( forditó)oda szoktak beágyazodni a fém részecskék. A szétszedéshez egy nagy tepsit szoktam használni egy lepedővel kibélelve igy minden "golyód" megmarad

wzc80zbf7

Rendben ezt megpróbálom :). Nekem egyik kocsiban sincs se véglezáró dugó (zsírzógomb helyén) se zsírzógomb. Lehet ezt valahol venni?

Szalai György

Nem tudom, honnan származnak a kocsik, mit kellett eddig elszenvedniük. A méhtelepiekbe néha kerül esővíz és kezdenek rozsdásodni. Sok apró fémdarabbal is találkoztam már, ahol nem kellett volna. Alapos tisztítás csak darabokra szedve képzelhető el. Megdöbbentően rengeteg kosz tud kikerülni.
Én így csináltam.
Nagy, koszos rongyot kiterít. Felette a kocsi a sínről óvatosan lehúz. Golyók kipiszkál, szennylehúzók és véglezárók lecsavaroz. Összes alkatrész kívül-belül kimosás, félig levágott szőrű kicsi ecsettel, tejes ládában, gázolajban. Korrodált felületek leáztatása fékolajban, sokszori ecseteléssel és finom szőrű drótkefével, műanyag vödörben. Újra mosás, tiszta gázolajban. Fehér tiszta szálmentes ronggyal letöröl, leszárít.
A rongy fölött a kocsit a sínre rak, jobbról-ballról pár golyót betesz gépzsírba mártott, egyenesre csiszolt végű pálcával. Kocsit a sínen előrébb húz, hogy eltűnjenek a golyók. Golyó betesz, kocsi húz, míg el nem fogynak a golyók. Véglezáró, szennylehúzó visszacsavaroz, zsírral telenyom.
Ha rákap az ember az ízére, akkor megy. Bukta van, ha előbb elfogy a sin hossza, mint a golyók. Vizes és olajmentes zsíroldó szerektől ódszkodok, mágneses dolgokat nagy ívben kerülöm. Vékony latex kesztyű kell, mert megzabál a gázolaj.

wzc80zbf7

Petróleum helyett valami más cuccal is lehet mosni? Mert az most nincs itthon készleten az tuti :).

wzc80zbf7

Hála istennek nem méhtelepről vannak a cuccok. De azért van vagy 2 kocsi amire ráférne egy alapos tisztogatás, de már úgy vagyok vele ha már csinálom, csináljam rendesen. Full takarítás és utána vissza a helyére. Nem akarom hogy utána az legyen hogy a CNC-ről kell leszedni mert valami miatt dzsuvás. :)

wzc80zbf7

Végülis az a lényeg hogy nem kell félnem attól hogy szétszedem, össze fogom tudni rakni rendesen az egészet ugye? Mert ettől tartok egy kicsit hogy 3D legozhatok utána órákat. :)

Szalai György

Az első kocsi összerakása biztosan nem megy majd két perc alatt, de meg fogod tudni csinálni az biztos. A többi meg már gyerekjáték, csak ne tolni akard a golyókat, mert azok gördülni szeretnek. Arra vigyázz, hogy a műanyag alkatrészek ne sérüljenek, mert szinte pótolhatatlanok. (Ha amerikai lennél, még azt is mondanám, hogy a golyókat ne vedd a szádba.) [#nevetes1]
(Válasz gonb!)

2vkx6unz

Ha szétszeded akkor szigorúan egyesével. Minden külön dobozba, edénybe. Aza egy kocsit szétszed, kitisztít, összerak, újrazsíroz.

2vkx6unz

Féktisztító? estleg benzin, de a műanyag részek nem biztos, hogy szeretik.

vjanos

Gázolajon kívül tudsz valami mást ajánlani ehhez a művelethez?  
Irtózom a szagától....

Szalai György

Próbáltam festék hígítókat és denaturált szeszt. Nem oldják jól a beszáradt zsírokat.
Vettem öt liter WD40-et, de sajnálom erre használni.
A Brigéciol totálisan oldja a zsírt, de vizes. Sűrített levegős kifúvatás és olajozás nélkül üreges acélon, szerintem ez korrózió veszélyes.
Mosóbenzin való gépalkatrészmosásra, de nincs nekem, és tartok tőle, mert robban.
Azt hiszem a viszonylagos biztonsága miatt kötöttem ki a gázolaj mellett, és mert mindkét általam használt autó azzal működik, így mindég kéznél van. Ráadásul nem mos teljesen szárazra, mindég marad egy kis olajréteg az acélon. Ez védi az üregek belsejét. (zsákfuratok, belső menetek) Elteszem a koszosat egy huszonöt lityis kannába (max. öt liter) és elhasználom kerti sütögetéshez begyújtogatni, meg füstölős kerti szemetet égetni. Magas hőfokon ég, de nem robban. Ha nem volna kertem, lakásban kéne mosnom, akkor számítana az elviselhetőbb szag és valószínűleg Brigéciolt használnék. A kezet az is tönkreteszi, és nem tudom, mit kezdenék a koszos lével. (Autómosóban a lefolyóba önteném?)

vjanos

Köszi :)

E85 vajon jó lehet? Amennyire tudom elég jó oldószer...

Szalai György

Nincs véleményem, nem tudom mi az „E85” holnap ráfigyelek majd.

vjanos

Bioetanol, 85% szesz-15% benzin. Elég sok kúton kapható már üzemanyagként...

wzc80zbf7

Én most sebtisztító benzinnel mostam ki őket. Szuperül szétszedtem, mindent beáztattam (oldotta a zsírt) és utána megtörölget, szárít, bizonyos részeket kinyomattam kompresszorral, összerakás és fel a sínre. Elég jók lettek. Mostmár a kérdés hogy mivel zsírozzam be őket?