Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Félelmetes a hasonlóság. :)

Csupán annyi, hogy én "maradtam a földön" (gyk. fix Z rész) a kocsikkal. :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/kozepgep/kozepgep_100502_4.jpg" border=0>

jv7pu3a5p

Még jó, hogy korábban kértem engedélyt koppintásra. :)))

Csak Neked jobban meg van gyengítve az alu, mivel ki kellett marnod az anya helyét is. Én ezért döntöttem  úgy, hogy az orsó mozogjon inkább. Cserébe emelgethetem a meghajtó mocit is. :))

43pbwjg8s

Jóérzésből mondtam Te!!!
És köszönöm!

43pbwjg8s

Én meg a meghatódottságtól magát amit modani akartam kihagytam. :)
Nagyon tetszik amit csináltál! Gratula!

43pbwjg8s

Egyébként a merevségről (nem a magam megoldásának mentségére, hanem tényleg ez a véleményem):

Ebben a kategóriában ha szétfaragod a mozgó lapodat (persze azért ésszel) az semmiféle hatással nem lesz a későbbi munkádra.
Persze.... Nem tudhatom mit akarsz majd megmunkálni, de komoly fémmukákhoz ez kevés, hobby kategóriájú munkáknál pedig a fenti véleményem áll.

Tehát bizonyos minimális alapméretek mellett, bátran el lehetne felejteni azt, hogy itt rezondanciáról (ez által okozott) beszélgessünk.

Persze... Ez csak saját vélemény.

jv7pu3a5p

Köszi. Igyekszik az ember.  
A helyzet az, hogy a mostani gépem igencsak rezonál össze-vissza. Úgyhogy most úgy döntöttem túlméretezem ahol csak tudom. 40mm vastag alu tartja a hidat pl :)
A Z-nél is próbáltam a lehető legkevesebbet forgácsolni belőle, persze attól még lehet igazad van, de én így jobban alszom :)))

43pbwjg8s

[#eljen]
Neked van igazad!
HA meg lehet csinálni akkor ugy a jó!

v2vhwz32z

Zoli, köszi a fotót!
Ez így valóban egyszerűnek tűnik.

A kérdésem az lenne, hogy mi van ha nem akarok lemondani a szabad oldali csapágyházról?
Bár kompromisszumok nélkül nincs gépépítés, az biztos.. [#wave]

Neked mennyit fog mozogni az anya az orsón (nyilván hosszában :-)?  
Nekem terv szerint olyan 200mm-ert.

v2vhwz32z

Na jó, ez költői kérdés volt.
Ha nem magasabb a (szabadoldali) csapágyházam mint az anya, nem áll ki jobban a mozgó lap síkjából,
akkor meg lehet marni mindkét lapot vagy 10mm mélyen, de nem csak az anya hosszáig hanem teljesen végig.. vagy majdnem végig, az orsó és a két lap hosszától függően.

jv7pu3a5p

Belefér a szabad oldali csapágyház is. Kicsit hosszabban kell megmarni az alulapot akkor. Én nem rakok, nem lesz olyan hosszú az orsó. 130mm lesz a mozgás tartomány. Ezt egy kicsit elmértem amúgy kevesebbet akartam.

000000000

Megnéztem a „Forgácstörőt”, valami hasonló elrendezés lenne az enyém is. Nem sokkal lenne nagyobb a tervezett munkatere.  A felhasználandó zártszelvények jóval nagyobbak ( ha jól láttam a weblapon, 40*40*2-es szelvényeket használtak) nekem 80*80*4 –es anyagom van. A tömege a váznak nem lesz kevés, kb.: 150 kg-ot számoltam nagyjából.  Rövid szabad szakaszok látszottak a gépen, gondolom ez előnyös a rezgések ellen. A hegesztés után síkba fogom maratni a felső felületet, mivel a hegesztés káros hatására számítok, úgy látom ezt a Forgácstörőnél is megtették.

v2vhwz32z

000000000

Szupi! Így kell ezt csinálni![#eljen]

jv7pu3a5p

Kedvedért csináltam még egy képet a Z-ről. Olyan rövid az orsó, hogy full mereven áll szabadoldali csapágy nélkül is. Pedig közel van az alu lap hozzá(2mm) de nem ver bele. Már megmozgattam akkus fúróval. :))
Látszik is a mozgó aluba mart horony, csak a golyósanya mozgáshatáráig van.
http://www.gsmvezerles.hu/CNC/MEGACNC/Z_lin2.jpg" border=0>

000000000

Nem is fog az beleverni. 16x5-ös orsónál 3-400mm hosszig felesleges a vég megtámasztása.