Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

http://www.thk-hungary.hu/termekek/Cam_Follower.pdf" TARGET=_fnew>Na mégiscsak árulja valaki azokat a görgöket..

ywathzay

Biztosan igazad van. Elvileg a program amiben rajzoltam, még "stressz analízist" is tud készíteni, de nekem ez még nem megy, kicsit komplikált, a leírása szegényes, a HELP-je szerint is csak egy katt, két katt, és kész. Pedig nem.  
Ezeket a háromszög sarokmerevítőket hogy képzeled? Vizuális típus vagyok, tudsz erről mutatni képet?
Rajzban még képlékeny lehetek, ezért sem az anyagbeszerzéssel kezdem. Egyébként ez plazmavágóhoz lenne, és már hajlok az alu szerkezetű Z felé, mert az acél nehéz lesz.

D.Laci

Ha plazmavágó lesz akkor szerintem ne sokat pöcsölj a számitgatásokkal, THC ugyis lesz rajta az kompenzálja a hajlást ugyis. Nem azt mondom, hogy 20*20 as zártszelvényt használj de felesleges tulkomplikálni. Ha meg van rá tőkéd csináld minnál masszivabra.

ywathzay

Én sem akartam pöcsölni, míg ki nem számoltam, hogy a rajz szerinti állásnál ha 5-ös kazánlemezből készül a Z akkor most kb 26 kiló, és még se egy motor, se egyéb felfogató, miegymás. Úgyhogy variálnom kell valamit.

Szalai György

Gépről nem találtam tetszetős képet, csak hídról.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Racsostarto1.jpg" TARGET=_fnew>Rajzoltam gyorsan.
(A rajz kicsit ovisra sikerült, de tükrözi az elképzelést.)

0gbwyh99

Szia !
A 26 kiló akkora fesztávon az nem sok ! Ha összesen a motorral meg miegymással 50 kiló lesz még az sem baj ! Plazmához nem kell őrült dinamika , ha meg rendes lineárokat használsz akkor a mozgatása nem lesz problémás .

0gbwyh99

Pontossan melyikekre gondoltál ? Ha arra amiröl régebben szó volt (kerek profil vezetőn gördülő csapágy) akkor azok nem azok ! Amiket belinkeltél azok nagy teherbírású ekcenter vagy más profil "követő" tűcsapágyak .

0gbwyh99

Volt szó valamikor hogy az üreges profil alkalmazása az Y-hídnál rezonanciához vezethet , és ha kitöltjük homokkal akkor az segít . Na most ha homokkal töltjük ki akkor az lényeges súlynövekedéshez vezet . Mi van akkor ha az ember nem akar lényeges tömeg növekedést ? Mi van ha PUR habbal töltjük ki ?

keri

Talán csöndesebb lesz a géped, de csodákat ne vár tőle.
Szerintem mivel nem növeli a merevséget, csak a híd önrezgését csillapítja, ezért erősebb gerjesztés esetén továbbra is ki tud alakulni a rezonancia. Homok helyett én inkább betonnal kísérleteznék, mert a beton viszont nagyon merev anyag, tehát a tömeg növelése mellet a gép mechanikai tulajdonságát is javítja, és olcsó is.

Persze a purhab is egy próbát megér...lehet hogy én leszek az aki kipróbálja, mert a 80x80-as alu zártprofil hidam szépen csilingel.

000000000

ja, tudom mit linkeltem be. ezzel azért már nem annyira buhera megcsinálni mint mezei csapágyakkal.

000000000

Akkor minek az aluprofil, miért nem tömör acél..

ugyanakkor:

fogj egy 50-es és dobd el azt hallod pling.
fogj egy 100-ast és dobd el azt hallod platy.

ugyanez müködhet hidaknál is, de a különböző fémek hőtágulása miatt gond lehet.

ywathzay

Azért 100-200 mm távolságon, nem hiszem hogy nagy jelentősége van annak, hogy éppen kör, négyzet vagy háromszög "kitörés" van a hídban. A vasúti híd az más ott nagy távokat kell áthidalni, és a háromszögszög elrendezés adja a legjobb tartó- ill. támasztó erőt. Sőt szerintem kis távolságon ennek nincs is igazából jelentősége, hogy ott van-e. Súlycsökkentés céljából viszont mindenképp hasznos lehet, főleg nagyobb anyagvastagságnál, akár az én esetemben is a 2 méteres fesztávon ha 2-3 kiló "kijön" ez is jól jöhet a mozgás dinamikája szempontjából.

ywathzay

Szalai Györgynek válaszoltam. Uff.

keri

Azért nem tömör acél, mert kicsi a pincém és nincs darum, és az alut könnyebb szerelni, nem utolsó sorban az én alkalmazásaimra fontosabb a gyors mozgás, mint a szuper nagy precizitás. Nem akarok acélt marni. Alut is csak ritkán és lassan. De azért az ember igyekszik a maximumot kihozni a lehetőségeiből.
Én a nem mozgó részeket akarom betonnal kiönteni, mert már ez is javítja a gép stabilitását, a mozgó híd meg elég rövid hogy ne legyen gond, de purhabbal még ki lehet nyomin, mert nem rontja a súlyt.

Rendes marógép az tömör acélból van, illetve láttam CNC esztergát ahol nagy szilárdságú betonnal volt még megpakolva a szán. A merevséghez ez kell.

keri

Ja és az ólom is azt mondja platy, mégsem építek belőle gépet ;-)