Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Hát többet fog bírni mint a gyári alu kivitel, de nem is lesz akkora korrekciós lehetősége. Nem hinném hogy csavarodna, ahhoz ez túl merev...

000000000

Nem hiszed el, de vettem a Klavionál hétfőn egy 4Nm-es mebrános kuplungot, de a gépemen 10-15 irányváltás után széjjel szakadt. Remélem az általam gyártott sokáig bírja, meg élvezet kitalálni és megcsinálni, gondolom Te is így vagy a dolgokkal.Egyébbként elég jó a kuplung flexibilitása.

4um5b65d

Hát ha nagyon mocorog oldalra akkor nem biztos, hogy beválik...Majd kiderül, hogy a két figura közül melyiket írod pár próba után..
[#vigyor2]
vagy
[#guluszem1]

3k74cecek

Attól függ, hogy mekkora a motor egy lépése (vagy mikrolépése)és mekkora a szükséges tartó nyomaték. Ha nincs nagy nyomaték (gyorsításkor sem!!) akkor jó lehet. Én inkább precízen fogom fel a motort és nem használok ilyen kuplungot.
Van enélkül is épp elég dolog ami rontja a pontosságot.

4um5b65d

Igen, én is inkább a direkt kapcsolatra szavaznék, ha már választani lehet. Bár láttam itt az oldalon, ha jól emlékszem az adok-veszekben volt.... Farkas Ádám tett fel képet valami kis apró "gömcsukló" féle alkatrészt a léptetőihez...az nagyon korreknek látszott.

bmejdz9nu

Van azért egy másik alternatíva is kupplungra...
A tengelyt és motortengelyt fixen hüvejjel összekötni...
A motort pedíg motortartó gumibakokra (4 db) szerelni (amin mindkét felén menet van)

Ilyesmi: (egész kicsiket is lehet kapni, pl. csapágyboltokban)

http://www.lamarking.hu/images/gumibak_csavarokkal.gif" border=0>

Vagy hasonlót csinálni... "csavar+gumicső" stb...
az eredmény ugyanaz... csak fordítva... nagyobb erőknél ez olcsóbb... (pár száz Ft egy ilyen)

e6bkdgi5f

Sziasztok!

Szeretném kérni a véleményetek! Most találtam egy kis gépet a praktikerben, viszonylag olcsón.
Első látásra felcsillant a szemem, mert nagyon precíz kis mechanikának tűnik.
A kérdésem az lenne, ha a kézi tekerők helyett egy tengelykapcsolóval léptetőmotorokat raknék be, akkor mennyire lehet ebből életképes CNC gép ???

http://www.stud.u-szeged.hu/Csaplar.Zoltan/kep1.JPG" border=0>
http://www.stud.u-szeged.hu/Csaplar.Zoltan/kep2.JPG" border=0>

000000000

Biztosas jó ötletnek tartod egy többszáz f/p-el jobbra-balra forgó motort ugrabugráltatni a golyósorsó végén? Azt hiszem a környező csapágyak és a motortengely nem lesz túl hosszú életű

e6bkdgi5f

Pedig laikusként elsőre jó ötletnek tűnt... :(

000000000

Ezek szerint láttad a "Volt egyszer egy vadnyugat" című filmet. Ott hangzott el ez a mondat. És a folytatását is elmondták [#gun]

bmejdz9nu

Már próbáltam ezt... a gyakorlatban is.
Ilyen megoldás van a forgatóm hátulján, HD és szervó motor kapcsolat (3000rpm-re!)  
Persze először is szükséges a minimális különbségre törekedni a két tengely között... az mindíg fontos! (akkor ez szinte csak "díszlet")
Nem ugáltatni!... azt a kupplung sem szereti! (kikészül:) Ha jó az egész szinte meg sem rezzenik...
Minnél pontosabb (egyvonalú) a kapcsolat annál keményebb azaz rövidebb gumbakok használhatóak = szögeltérési hiba minimális.

ebalint

Nem értettél félre vmit?

Szerintem Imi a Varsányinak válaszolt #3499 -ban.

Még korai csüggedni.

ebalint

ebalint

Bocs :

#3498 -ban!!

.

e6bkdgi5f

Sziasztok!

Jah, tényleg azt hittem, hogy a válasz nekem jött..
Közben találtam egy opensource géptervet részletes leírásokkal és precízen dokumentálva:
http://www.instructables.com/id/S5CV0QVF3HY3SQQ/" TARGET=_fnew>Terv

Olyan kérdéseim lennének, hogy fából kb mennyiért gyárthatnák le nekem az idomokat? Valamint létezik-e olyan cég MO-n, aki ezeket valamilyen erős műanyagból megcsinálná? Ha igen, akkor mennyiért?

Köszi előre is!
Üdv

pa0n9mw

Üdv
Nekem is ilyen gépem van és ebben a cipőben járok én is.
A gond szerintem a Z tengelyel lesz.
A fogasléces mozgás állitólag nem ad elég pontosságot és a sulya is igen tetemes egy  léptető moci számára.
Talán a Z finomállitóján át meg lehet könyebben hajtani a kotyogást meg talán a CNC programban kompanzálni.

végyé