Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Szép darab gép lesz.[#eljen][#taps]

bmejdz9nu

De, hogy jön ide a HD... azaz a hid döntése... Mekkora lesz a munkaterület?

7kcyndjdg

akkor roszul értelmeszted (én roszul fogalmasztam) a HD a hidat mozgassa nem donti. netto munkaterulet 1820x2750mm lessz.  

bmejdz9nu

Hűha...  
Azaz átttel a meghajtás azaz a golyósorsó előtt?
Milyen emelkedésű golyósorsó, milyen HD áttetel... milyen a szervómotor fordulata? milyen a kivánt erő és sebesség a gépnél?

7kcyndjdg

golyos orso csak a "Z"-ten van. "X-X" és "Y" hajtása fogaskerék és fogazott rúdon keresztul van megoldva lásd. az http://www.ecomedia.sk/obr/freza1.jpg képet. Szervomotor fordulat max. 3000/perc. HD áttétel 1:50, fogaskerék átméro 80mm ez asszt mondja hogy: 3000/50=60ford./perc. Fogaskerék 80mm átméro tehát 1 perc alatt 15072mm-tert mozdul (2*pi*40=251,2mm) 251,2*60=15072mm/perc a teoretikus gép gyorsasága. Az kb. detto mind a 5mm elelkedesu golyosorsó (3000*5=15000}.  

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/Hunka_tibor/KECSAP/G%e9ptervEZ-doka-344.png" border=0>
Igy képzelem el a meghajtást . Lapos fogazott szij két végén rögzitve .

sasi

Tibi! én látok itt egy fölösleges motort...

4um5b65d

Az egyik generátor...[#nyes]

ANTAL GÁBOR

Tibor! egy ötlet
Kb 1 éve építgetek egy plazmavágót.Én a szinkrontengelyt középen elfeleztem és olyan motort használok aminek mindkét végén ki van vezetve a tengelye .Persze nincs áttétel

rcnn85cxp

szerintem neincs fölös motor, csak a hídat mindkét oldalon egy-egy motor viszi kifeszített bordásszíjjal.

D.Laci

Két oldalt egy – egy moci, a hídon átvezetve egy tengely mellyel szinkronizálja….

3vv2btrhv

E240-es motorjaim vannak , és a kérdés hogy elég erösek ehez a feledathoz ??

7kcyndjdg

milyen lessz az áttétel? A HD elott én is fogasszij áttételt akartam használni. Motoron 10fog/T5 kerék, nagy kerék 60fog/T5, 16mm széles szíj acél kordal. A hajtás kerék 8fogú T5 25mm széles. Kép itt: www.ecomedia.sk/obr/remen.jpg

e3h0cv4ph

Két motor és a szinkrontengely is, nem lesz így túlhatározott a rendszer? Lehet hogy a két motor egymás ellen is fog dolgozni (ha nem halál pontosan állítod be a PID-et - márpedig 2 potmétert tök egyformára beállítani? (ja és ebből 4-et?))
Ezt gondold át újra! Én levenném az egyik motort

svejk

A gyári szervovezérlők ismerik az  encoderkövető
módot.  
Ezt meg lehetne a hobby vezérlőkkel is csinálni a master tengely encoderéről egy pl. LS7284-es IC vel előálítani a slave tengely vezérlőjének a step/dir jelét.  
Ez annyiból lenne előnyösebb mint közvetlen mindkettőre a step/dir-t kötni hogy az esetleges késések-csuszásokat a másik hűebben követné.
Az valószínű hogy a master motor kicsit jobban terhelődne..