Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Hol vagyok én ettől a 20-as orsómmal :)  
Szervót tesztelni kiválló azaz minden rezzenésnyi hiba jól kijön rajta...
Azaz mérhető, lineárisan... Egy tesztpadnak maga a tökély :)  
Ha "meguntad" szóljál :)
Egyébként lehet, hogy Harmonic Drive-al kellene meghajtani... vagy valami nagyon gyors alkalmazást keresni neki...

Ha videót csinálsz jobb a wmv formátum...

rbbhbyvfs

Kötőgéphez még jó lehet :)

Farkas Ádám

tényleg a HD nem is rossz ötlet csak kicsit drága, egyébként megmértem az anyába kb 100mm-en fogják a golyók úgyhogy van mibe kapaszkodnia. este megnézem ezredes órával.

bmejdz9nu

Van egy 50-es átt. (csak!) HD-m... rajta egy gyárilag szerelt SanyoDenki szervómotorral + encoder... :) Zsír új...
Persze erre mondják: többe kerül a hús mint a leves :) :) :)
De majd ha elcseréljük :) majd megátod ilyen lett... :) :) :)

Farkas Ádám

mire tudnánk cserélni?[#conf]]

bmejdz9nu

Csak ha már meguntad... :) Biztos van/lesz  mire...

Farkas Ádám

még nem unom meg, most keresek hozzá motort, és beüzemelem hozzá a vezérlődet..

bmejdz9nu

Nagyon lassú fordulatú motor kell... vagy nagyon jó áttétel...
Van itthon egy új (profi?) Maxxon Planetary Drive is... 1:42-es de kicsit kottyanik... legalábis messze nem HD minőség...:)

Szerintem hajtsál fel egy erős motort, attól várható a jobb (és olcsóbb) megoldás...
Mondjuk kicsit "túlmértest" mert ilyen kicsi fordulatra úgysincs DC szervómotor...tegyél rá egy nagy encodert... pl. 2000cpr-es =(4X mód) 8000ppr = egy fordulatra... azaz 32mm/8000= már akár 0.4 századnál vagy...(vagy 2X mód = 0.8 század., vagy 1000-es encoder vagy...500-as? lehet, hogy elég?)
A max fordulat... Ha pl. 320mm/sec-et akarsz.. akkor az már 32mmx10 ford/mp... azaz 60x10 = 600rpm...

Kottyanást is figyelme kellene venni... mérted?
Ha gondolod gyere át és adok kölcsön egy viszonylag kisfordulatú motort... próbára... azt meglátjuk...

Farkas Ádám

Mértem méregettem: kézzel megragadva a kocsit 5 ezredet (0.005) persze ha ráterpeszkedem a dupláját kottyanik(0.01)

bmejdz9nu

Az ok... egy ekkora emelkedésű orsónál az több mint jó! Szerintem...

bmejdz9nu

Ilyen is van itthon pár darab... persze új... 2000-es... Ha kell...

hje3wyntn

Péter, engem érdekelne egy ilyen 2000-es enkcoder! Még 200-as is jó lenne. Ha jól emlékszek 2mm emelkedésű a BF20 orsói. Előtolás lesz ráépítve és a pozició kijelzésére kellene. Ha megválnál egy dalabtól írj magánba. Kösz!

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Encoders/Eltra_EL58B2000Z5L6X3PR_2000cpr/Elte_incremental_encoders_DataSheet.pdf" TARGET=_fnew>Eltra EL58B2000Z5L6X3PR - (2000cpr)
Itt megtalálod a pdf-ben... Vadi újak... házban, csapágyazással...(A/B, fordulatonkénti kimenet, asszimetrikus...) De ennek sajnos ára is van: 12.000Ft/db...