Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

dg8n4i8x

El biztos elbírja, én inkább a rezonanciától félek...

000000000

Szia Péter!
Az olcsó Mitutoyo tapintós százados mérőórát hol vetted és mennyiért? Szükséged van mindkettőre?

ybm4ifb

Sziasztok
A Vaterán láttam bilenthetős mérőórát..azthiszem ezredes volt..talán azis Mitutoyo

000000000

Szia!
Köszönöm, majd megnézem.

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=110295485953&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=001" TARGET=_fnew>Ez az... itt.....

http://img.auctiva.com/imgdata/7/6/1/3/7/0/webimg/120459682_tp.jpg" border=0>

000000000

Köszi Péter!
Csak 17 dollár az ára?

bmejdz9nu

Állvánnyal, de azokat ingyen neked adom :)
Persze + a szálllítás... az még 13 USD/db... (A hüle semmirevaló nehéz állvány miatt...)

000000000

Ok.A talira hozd már el légyszíves! Köszönöm.

000000000

Sziasztok!
Megmutatnám lassan elkészülő gépemről készült filmecskét. Quantum servo vezérlővel és smoothstepperrel működött a mai napig.
http://www.youtube.com/watch?v=9x8OkL5mutc
Szép nagyra sikeredett a gép. Azért csak a mai napig, mert óriási baleset történt. Valahogy a nagyáramú rész pozitív pólusa hozáért a vezérlés kis áramú negatív pólusához (azt hiszem) és gyakorlatilag elpusztult minden. Min. 1 Quantum vezérlő ic, 1 másikon a fetek, a harmadikon nem mennek be az encoder jelei, szegény smoothstepperben is elpukkant 3-4 ic és a számítógépem sem kapcsol be azóta. Pedig olyan szépen alakult...

Szalai György

Fogadd részvétemet a géped miatt.

Bár nekem mások az elképzeléseim, és egyelőre csak az elképzeléseim vannak, mégis megérdemel szegény egy posztumusz dicséretet. Remélem, azért feltámasztod még. Jó, hogy gépeknél már megvalósul a reinkarnáció.  

Arról a smoothstepperről írhatnál tapasztalatokat. Magam nem nagyon hittem benne, amikor felbukkant itt a fórumon. Ki tudtad aknázni a képességeit? Nem okozott problémákat?

Hogyha a „nagyáramú rész pozitív pólusa hozzáért a vezérlés kis áramú negatív pólusához” akkor az nem mindössze a nagyáramú rész totális zárlatát okozza? Hiszen a nagy és kisáramú rész, negatív pólusa mereven egy potenciálon van. Vagy nem?
Ha meg a nagy és kisáramú rész külön tápról jár, galvanikusan leválasztva és a kettő között csak optikai kapcsolat van, akkor nyugodtan összeérhet. Vagy nem?
Azért az eseted rámutat a régi igazságra, hogy az alkatrészek valamilyen rögzítettségére, és a vezetékezés rendezettségére, még kísérletek közben is szükséges. A korrekt túláramvédelem, pláne a zárlatvédelem, pedig elengedhetetlen. Hobby felhasználásnál, ahol gyakoriak az áramköri változtatások, nagyon célszerű a blokkok között az optikai kapcsolat és a minél több külön tápegység.

000000000

Sajnos nem tudom pontosan mi történhetett, csak erre gyanakszom. Tényleg oda kellett volna figyelnem a sok kusza vezetékre, de már nagyon be voltam sózva. Még jó, hogy a mechanika ép maradt, nem égett le az egész ház, vagy az egész város..:)
A smoothstepper annyiból volt jó, hogy sokkal magasabb frekvenciára képes mint külön a Mach. Nekem 2000-es encoderek vannak a motorokon, és így nagy sebességgel tudtam hajtani őket. Egyéb jó tulajdonságát nem tudom felsorolni.Ami kellemetlen volt, néha kiírta: megszakadt az USB kapcsolat. Ez üzem közben a marófej és a munkadarab végét okozta.  Most, hogy az egyik encoder is elpusztult nem hiszem, hogy fogok még egy smoothsteppert venni hanem felszerelek valahogy a motorokra kisebb felbontású encodereket. Lesz így is elég költségem...
Azért ha valaki eladná a társulásban vásárolt smoothstepperét dobjon nekem egy emailt. Köszi

bmejdz9nu

Részvétem...

Szükséges volt gyakorlatilag a géphez a smoothstepper?
Igen magas sebesség igény mellett nagy pontosság is kellett?  Azaz kellett a magas step frekvencia?
... vagy csak azért mert túl nagy volt az encoder? pl. 1X-es üzemmódban "csak" 2000step jel kell fordulat... vagy:
Szerintem ilyenkor egyszerűbb, olcsóbb, biztosabb encodereket cserélni...kisebbre. (a gyakorlatban egy 400-500cpr jó érték...)

000000000

Idéznék a mach3 kézikönyvből ami pont ide vág.  " Ha Ön ehelyett egy ˝patkányfészket˝ épít, megkísérti az esetleges rövidzárlatot és tragédiát " Ami itt be is következett.

000000000

Jól látod a helyzetet, csak az encoder miatt. Nem volt akkor lehetőségem 1x szorzóra csak a 4x-re (gyík vezérlő) de azóta már vettem 3db quantumot. Az egész rendszer jó volt így. Most viszont lecserélem az encodereket kisebbre. Azt hittem ami gyárilag a motoron rajta van az biztos valami szuper jó cucc. Volt itthon egy HEDS 5540-es encoderem ráraktam a motorra, és smoothstepper nélkül is tökéletes. Nincs véletlenül a tarsolyodban néhány hasonló encoder?

0gbwyh99

Üdv. T.Robert !
Volna 2 kérdésem . Mi az a fura hang - mind ha valami morzsolna a maró motorban ? Miért ment a maró motor mindig egy kicsit vissza felé amikor a négyzet jobb alsó sarkába megy ? Jó , tudom hogy a g-kód diktálja igy , de ézt kész akarva történt igy , vagy a CAM progi generálta ezt valamijért ?