Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

e3h0cv4ph

Szerintem ez nem lenne előnyösebb mert így a slave-nél összeadódnának a csúszások, ez még rontana a helyzeten.
A két motor csak úgy jöhetne számításba ha levenné az összekötő tengelyt.
De szerintem az összekötő tengely és egy motor a jobb megoldás!

svejk

Természetesen master/slave-nél nem kell összekötőtengely

x4rhew5r3

Nem tartozik közvetlenül a témához, de ide vág.
Nekem is két orsó hajtja. Leveszem az mechanikai összekötést és teszek a másikra is vezérlő+motort (szervo).
A vezérlőbe beépítem, hogy a master küldje a slave-nek az enkóder pozíciót, a slave meg összeveti a sajátjával. Ha az eltérés nagyobb egy limitnél, akkor mindkettő leáll.
Bekapcsolásnál a slave várja a master-től a bázist, és ha megjön akkor indul a védelem.

svejk

Ezt most nem látom át, de biztos jó..
a lényeg ha van egy illetve ebben az esetben két "fekete doboz" vezérlő ne kelljen belenyúlni.
Természetesen ha gond van egymást le kell állítaniuk minden esetben.

3vv2btrhv

És mi van akkor ha a megoldásod átétellel van kombinálva mindkét motor kivezetésnél ??

000000000

Jó a megoldás, de csak léptecsnél alkalmazható, mert ott elterjedt a két kivezetés.

bmejdz9nu

Ez a master/slave dolog nem tűnik rossznak... Erről még írhatnál...

Sajnos még az ikertengelyes azaz két szervómotoros meghajtást nem bírtam kiverni az agyamból...
Mível még csak a kereszt tengyelyt csinálom a géphez... még ráér a dolog...

Tatai határozottan állítja, hogy két motort és két vezérlőt nem lehet párhuzamba járatni mert a PID-ben és a végeredményben eltérés lehet...

Kiszámoltam, hogy a két tengely egymástól min. 800mm-re lesz... és egy "128bit-es leoldású vezérlőt" alapul véve (A300) és 20-as em orsókat(0.02-es felbontás)... kb. 2mm eltérésnél leold a vezérlő..
Ekkor a szöghiba a két tengely/vezető között 0.15 fok max. tehát több nem tud lenni... Ha persze pontosan indult a referenciáról...

Kibírja ezt ha szükség lenne rá? ... egy alu profilból készült mechanika? Szerintem ki... sajnos :)...

bmejdz9nu

Másnak sincs ötlete...?

Ha szíjjal bizonsági :) összekötetést csinálni... persze úgy, hogy ne a szíj vigye az erőt...
Valami pedíg kell... mert ha véletlenül csak az egyik motor indul be ... akkor tutira szétfeszíti a mechanikát...
Talán szíjjal (mint diszlettel) le lehetne menni az asztal szintje alá (több kerék), hogy a duppla tengelyes konstrukció "értke" is megmaradjon...
Ekkor hosszú is lehetne... "laza" is lehetne...

crgs7u9wg

velemenyem szerint a ket tengelyen levo motort elektromosan sorba kell kapcsolni es csak az egyikre tenni jeladot, amint az egyik motor a nagy sietsege miatt kezd megszorulni, abban a pillanatban a masik motor erore kap es kompenzal...

svejk

Vond vissza mert én régebben kaptam a bucimra a soros kapcsolásért :)

bmejdz9nu

Ez szerintem nem kézben tartható megoldás... Sőt a mechanikát kínyírhatja ha egyik felgyorsul...
Ugyebár a motorkra ható erők attól változnak, hogy a kereszt tengelyen a Z éppen hol mar...

crgs7u9wg

felgyorsulni nem fog az egyik, a kenyszerkapcsolat miatt, hanem csak elkezd megszorulni, de ebben a pillanatban a masik radolgozik, mert azon a motoron megno a feszultseg

crgs7u9wg

visszavonas helyett inkabb csinalni kene egy kiserletet, vagy neked mit mondtak mi a problema a ket motor sorbakapcsolasaval? :)

bmejdz9nu

Nagyon erős motorok lesznek rajta...  
Azaz a "kis megszorulásra játszás" nem hiszem, hogy bejönne...

svejk

Alapjában elvetette a fejemre koppintó fórumtárs, mert az elektromos időállandót lerontjuk vele...