Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Persze nem az alapsorozatokból hanem speciálisakat, pl. szélesített kivitelű, speciális szimmeringel ellátott tipusok.
A modern autókerékcsapágyakhoz hasonlítanak, mint ahogy Lovas Gyula is írta.

bmejdz9nu

A csapágyazás célja egy 20/20-as orsó vége... Egy 800x800mm területű gravírgép kereszt tengelye lesz...
Egy kicsit azért én is nagyobbat tennék be szívem szerint... mert a 20-as emelkedésű orsó "kimenete" úgyan nem lesz túl erős (a nagy emelkedés miatt), de a meghajtó (szervó) motor az nagyon erős lesz*... (de egy kis fordulatú típus - max. 1440 rpm.) De - elvileg - azaz adatlap szerint elég... A "tolóerő" nem magas.

Pontosság...
Csak 0.02mm lesz a felbontása a leendő gépnek... viszont nagyon gyors...
mível az első gépemnél a "tervet" nem tudtam hozni (az 5mm em. preciziós köszörült golyosorsó melegedése miatt) most a másik véglet jön a változosság kedvéért :)
... 20-as emelkedésű orsóval...:)
A cél 480mm/sec... itt a golyósorsó biztos nem fog melegedni mert nagy emelkedésű (tehát benne a golyók kevesebbet forognak) és az orsó nem köszörült preciziós hanem (csak) mángorolt.

* 20-as orsó direkthajtás = nem 100%-ban eldöntött tény... de elősszörre meg akarom próbálni - szerintem ok. lesz. azaz járható a dolog... meglátjuk.

4mjnxdwuu

Hali, akkor én most csinálom a párját, csak 8-10 Nm-es léptetőkkel, x,y 16*20-as Z 12,7*12,7-es orsóval... Már csak a Z-re kell a mocit feltennem, meg a burkolatokat, aztán mehet bele az elektronika meg a mindenféle kompresszor, elszívó stb...

bmejdz9nu

Na akkor (majdnem) "egycipőben" járunk :)
Te léptetővel, én szervóval... de te előbb leszel kész vele :) Én még egy csavart sem csináltam hozzá... de összedobom ahogy illik :) semmi cicó... :) Brrrr...

Itt a motor kb. alapnyomatéka csak kb. 2-3Nm... a csúcsnyomatékát nem is tudom... van adatlap de igen zavaros... de teszteltem igen erős... de kisfordulatú...(ezért is lettek a 20-as em. orsók beszerezve)

2vkx6unz

A kulcs az osztott belső gyűrű. Ezeket elő lehet feszíteni. Egyetlen gond, hogy a külső gyűrűt a házba rögzíteni két egysoros csapágyat könnyebb mint egy kétsorosat. Az előbbinél a golyósorsó tengelyére került anya rögzíti és megfelelően előfeszíti, míg a második esetben kell még egy alkatrész ami lehet néhány csavar is ami rögzíti a házban a csapágyat.

4mjnxdwuu

Hali,
A " régi gépedre " azokat a fekete műanyagokat honnan vetted, merre lehet beszerezni olyasmiket ?? Egyébként a Z-re tegnap tettem fel olyan csapágyat amiról az előbb beszéltetek... #3420.

bmejdz9nu

Mechanikai ötlet? Nem tudom... de hátha :)

A mozgó asztalos gépemre hátul tettem egy plexi lapot... sokat segít... nem hordja hátulra (annyira) a forgácsot...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/P1280742.JPG" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/P1280746.JPG" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/KOMPLETT_TESZT/P1280747.JPG" border=0>

e3h0cv4ph

Sziasztok!
Van egy kis gondom a gépemmel, tudnátok segíteni. CNC faesztergáról van szó (aki nem tudná) és a hosszirányú mozgatását akarom átvariálni mert eddig bovdenes megoldású volt (korábban már linkeltem) de nem jól működik ezért orsóval szeretném megoldani a kocsi (szán) mozgatását.
A gondom annyi, hogy a tokmánytól a csúcsig kb. 1500 -as nagyságú munkadarabot lehet befogni, ez azt jelenti, hogy a mozgató orsó hossza 2050 mm kéne, hogy legyen (lemértem). A kérdésem hol lehetne ilyen orsót szerezni vagy hogyan lehetne ilyet csinálni (olcsón meg akarom úszni, pontosság nem kell - a gép 0,1 mm pontos), illetve milyen átmérőjűt kellene betennem?
1. Lenne egy olyan megoldás hogy vennék két (ill. 3) darab 1 méteres csavarmenetű szárat és azokat összetoldanám, de hogyan heggesztve? vagy illesztett kötésel? csinált már valaki illyet?
2. Esztergagépben menetmetszővel legyártani? De a forgácsolós kollégáim hosszas tanakodás után (egymással vitatkozva) lebeszéltek róla, ill. azt mondták, hogy ezt itt nem lehet megcsinálni (vagy csak nem akarták).
3. Bontóból szerezni illyet? De honnan? illyet nem ismerek (főleg illyen hosszban).

Vagy esetleg van valakinek otthon elfekvőben egy barab, amitől nem túl horribilis áron megválna?
A menetemelkedése szinte tetszőleges mert utána csinálok hozzá ÁTTÉTELLEL SZERELT szervós meghajtást.

Várom az ötleteiteket! Köszönettel: Tatai Tamás

e3h0cv4ph

Ja, a BIBUS-tól már kértem árajánlatot de minden e-mail visszajön, hogy ismeretlen cím.  
Mit tudtok róluk? Eltüntek? Felszámolták a céget? Vagy van más alternatíva is?

svejk

Szerintem keresd D.Lacit..
Úgy tudom van neki 25x25 mm-es golyós 2,7 m hosszban..

msas

Ha neked megfelel a sima menetesszár akkor az építőiparban használnak 3000 mm -ig, ha jól tudom a Hilti is tart M 20x3000-est,
Gondolom az ára is húzós, Ha M16x3000-es megfelel abban tudok segíteni.
Üdv Makó Sanyi

000000000

Szia! Ha szükséged lenne hosszú 25X25-ös golyósorsóra, nekem is van belőle...

e3h0cv4ph

Nekem jó a sima menetes szár is.
Mindkét méret jó (16, 20), de hogy tudnám beszerezni, tudnál ebben segíteni.
Mit jelent az, hogy az ára is húzós, tudnál saccolni?
Köszi.

msas

Én a Hilti-re gondoltam, mert ők nagyon drágák.  
Ami nekem van az sajnos csak 2000 mm hosszú (bocs , de most mértem meg, úgy emlékeztem, hogy 3000-es. Két éve vettem több szálat ,hungarocell vágógéphez, nagyon jó minőség, máig tökéletesen működik.
Akkor 1200- ft volt egy szál, ennyibe oda is tudom adni, vagy értelmes csere is jó, ha megfelel. Fellelhető vagok Barcskán (Fejér megye)  de hetente előfordulok Bp, Szfvár-on is.Ha elég a 2000- mm., jelelezd és megoldjuk.

4um5b65d

Hátha jó neked a 16-os akkor Msas szálához két oldalról be tudnál ültetni 1-1 hengeres csapot a csapágyaknak meg a hajtásnak. Behegesztés után egy 500-as paddal meg egy álóbábbal már fel lehet szabályozni a csapágyméreteket. Na persze a pad főorsójába némi műanyag hézagolóperselyt muszáj csinálni meg hátul a kilógó részt is valamivel megtámasztani. Csak nehogy kicsi legyen a 16-os átmérő ....Bár a meghajtás fordulatszáma az döntő lehet.